Szilvás morzsasüti, avagy sült szilva zabropogóssal (vegán, gluténmentes)

Az egyik kedvenc őszi csemegém következik. Megunhatatlan!😍

Lágyra, krémesre összesül benne a szilva, amit egy ropogós zabpehely réteg koronáz meg. A textúrák és az ízek szuperül kiegészítik egymást.👌

Biztosan feltűnt már, hogy a "crisp", avagy "morzsasüti" kategória rajongója vagyok. 
Hogy mit is értek ezalatt?
---› Egy hatalmas adag kompóttá összesült gyümölcsöt, felül ropogós zabpehely-réteggel.

Az angol nyelvben nevezik "crumble"-nek is. 

Én azért szeretek morzsasütit sütni, mert roppant egyszerű elkészíteni: kb. 5-10 perc aktív figyelmet igényel. Kompromisszumok nélkül összedobható 100%-ban vegán, teljes értékű hozzávalókból.
Csak minimális édesítőszert kell bele tenni, de az édesebb gyümölcsök esetében ezt el is hagyhatod.

A morzsasütik zömét a gyümölcs adja, tehát viszonylag könnyed desszertnek számít és magas a rosttartalma.

Alább belinkeltem a korábbi morzsasüti receptjeimet, hátha most azok szimpibbek neked, mint a szilvás.


Ősszel és télen is elkészíthetőek például a következő verziók:

Ha pedig pont tavasszal/nyáron jársz ezen az oldalon, akkor ezeket a recepteket ajánlom:


Hozzávalók- 2 főre

Sütőforma: 2 db 13 cm átmérőjű és 3 cm magas ramekint (szuflé formát) használtam, de lehet nagyobb jénai is, akkor az alábbi mennyiségek 3-4x-eresére lesz szükséged.

Bízz magadban, szerencsére ebben a receptben nagyon könnyen korrigálható a mennyiség menet közben is.

A sült szilva réteghez:
  • 8 db nagyobbacska szilva
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál tápióka keményítő
  • fél teáskanál fahéj
  • opcionális: 1 teáskanál reszelt gyömbér, vagy 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
A ropogós zabpelyhes réteghez:
  • fél bögre zabpehely - ha ez neked fontos, akkor gluténmentes
  • fél bögre teljes kiőrlésű zabliszt (vagy bármilyen gluténmentes liszt)
  • fél teáskanál fahéj
  • 2-3 evőkanál agavé szirup
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • 1 evőkanál mandulavaj vagy törökmogyoró vaj (vagy ugyanennyi napraforgó olaj pluszban)
  • egy marék pekándió és/vagy törökmogyoró, kisebb darabokra összetörve

Elkészítés

(bruttó 50-60 perc, de 5-10 percet kell csak hozzá dolgozni :-D)
  1. A sütőt előmelegítem 170 C fokra. 
  2. A szilvák magját eltávolítom, majd felnegyedelem és egy keverőtálba teszem őket.
  3. A keményítőt elkeverem a citromlével, majd ráöntöm a szilvára. Összekeverem. 
  4. Megszórom a szilva darabokat fahéjjal (és opcionálisan hozzáadom a gyömbért is).
  5. Az így előkészített szilvát szétosztom a ramekinek között. Én szinte a tál pereméig szoktam rakni, egészen tele, mert úgyis kicsit összeesnek majd a szilvák a sütés közben.
  6. Elöblítem és szárazra töröm az előbb használt keverőtálat. Ugyanebben készítem el a zabpelyhes réteget is, minimalizálva a mosogatás mennyiségét  :-)
  7. A tálban összekeverem a zabpelyhet, a zablisztet, fahéjat, agavé szirupot, napraforgó olajat, mandulavajat és a pekándiót/törökmogyorót.
  8. Szétosztom a zabpelyhes tésztaréteget a korábban a sütőtál(ak)ba pakolt szilvás réteg tetején. Jusson belőle mindenhova. (A sütőformáid méretétől függően előfordulhat, hogy neked még több tésztára lesz szükséged. Szerencsére ez a világ egyik legegyszerűbb tésztája, gyorsan össze tudsz még egy kicsit dobni belőle, ha kell.)
  9. Az előmelegített sütőben 40-50 percig sütöm at egészet. 
  10. FONTOS!! Az első 20 perc után le kell takarni a tálat alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje!
  11. Akkor van kész, ha a zabpehely réteg alatt látod már bugyogni a sötétlila szilva réteget :)
  12. Hagyd kihűlni, mielőtt elfogyasztod.

Jó étvágyat!











 

Megjegyzések