Szilvás morzsasüti, avagy sült szilva zabropogóssal (vegán, gluténmentes)
Az egyik kedvenc őszi csemegém következik. Megunhatatlan!😍
Lágyra, krémesre összesül benne a szilva, amit egy ropogós zabpehely réteg koronáz meg. A textúrák és az ízek szuperül kiegészítik egymást.👌
Biztosan feltűnt már, hogy a "crisp", avagy "morzsasüti" kategória rajongója vagyok.
Hogy mit is értek ezalatt?
---› Egy hatalmas adag kompóttá összesült gyümölcsöt, felül ropogós zabpehely-réteggel.
Az angol nyelvben nevezik "crumble"-nek is.
Én azért szeretek morzsasütit sütni, mert roppant egyszerű elkészíteni: kb. 5-10 perc aktív figyelmet igényel. Kompromisszumok nélkül összedobható 100%-ban vegán, teljes értékű hozzávalókból.
Csak minimális édesítőszert kell bele tenni, de az édesebb gyümölcsök esetében ezt el is hagyhatod.
A morzsasütik zömét a gyümölcs adja, tehát viszonylag könnyed desszertnek számít és magas a rosttartalma.
Alább belinkeltem a korábbi morzsasüti receptjeimet, hátha most azok szimpibbek neked, mint a szilvás.
Ősszel és télen is elkészíthetőek például a következő verziók:
Ha pedig pont tavasszal/nyáron jársz ezen az oldalon, akkor ezeket a recepteket ajánlom:
Hozzávalók- 2 főre
Sütőforma: 2 db 13 cm átmérőjű és 3 cm magas ramekint (szuflé formát) használtam, de lehet nagyobb jénai is, akkor az alábbi mennyiségek 3-4x-eresére lesz szükséged.
Bízz magadban, szerencsére ebben a receptben nagyon könnyen korrigálható a mennyiség menet közben is.
A sült szilva réteghez:
- 8 db nagyobbacska szilva
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál tápióka keményítő
- fél teáskanál fahéj
- opcionális: 1 teáskanál reszelt gyömbér, vagy 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
A ropogós zabpelyhes réteghez:
- fél bögre zabpehely - ha ez neked fontos, akkor gluténmentes
- fél bögre teljes kiőrlésű zabliszt (vagy bármilyen gluténmentes liszt)
- fél teáskanál fahéj
- 2-3 evőkanál agavé szirup
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 1 evőkanál mandulavaj vagy törökmogyoró vaj (vagy ugyanennyi napraforgó olaj pluszban)
- egy marék pekándió és/vagy törökmogyoró, kisebb darabokra összetörve
Elkészítés
(bruttó 50-60 perc, de 5-10 percet kell csak hozzá dolgozni :-D)
- A sütőt előmelegítem 170 C fokra.
- A szilvák magját eltávolítom, majd felnegyedelem és egy keverőtálba teszem őket.
- A keményítőt elkeverem a citromlével, majd ráöntöm a szilvára. Összekeverem.
- Megszórom a szilva darabokat fahéjjal (és opcionálisan hozzáadom a gyömbért is).
- Az így előkészített szilvát szétosztom a ramekinek között. Én szinte a tál pereméig szoktam rakni, egészen tele, mert úgyis kicsit összeesnek majd a szilvák a sütés közben.
- Elöblítem és szárazra töröm az előbb használt keverőtálat. Ugyanebben készítem el a zabpelyhes réteget is, minimalizálva a mosogatás mennyiségét :-)
- A tálban összekeverem a zabpelyhet, a zablisztet, fahéjat, agavé szirupot, napraforgó olajat, mandulavajat és a pekándiót/törökmogyorót.
- Szétosztom a zabpelyhes tésztaréteget a korábban a sütőtál(ak)ba pakolt szilvás réteg tetején. Jusson belőle mindenhova. (A sütőformáid méretétől függően előfordulhat, hogy neked még több tésztára lesz szükséged. Szerencsére ez a világ egyik legegyszerűbb tésztája, gyorsan össze tudsz még egy kicsit dobni belőle, ha kell.)
- Az előmelegített sütőben 40-50 percig sütöm at egészet.
- FONTOS!! Az első 20 perc után le kell takarni a tálat alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje!
- Akkor van kész, ha a zabpehely réteg alatt látod már bugyogni a sötétlila szilva réteget :)
- Hagyd kihűlni, mielőtt elfogyasztod.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése