🍓Epres crumble (vegán, fehérlisztmentes)

🍓 Ez a mostani "majdnem-itt-a-tavasz-de-mégse" idő ihlette ezt az epres receptet.  🍓

Április lévén a piacokat kezdi elárasztani a friss görög vagy magyar eper és az ember lánya - teljesen jogosan - epres desszertre vágyik. Igen ám, de közben odakint esik az eső és napközben sem megy 10 fok fölé a hőmérséklet. A tragikus időjárás miatt jól esnek még a melegen tálalható

Ezen behatások alapján készült eme desszert 1 kiló eperből, egy kis narancsléből és a szokásos zabropogósomból. Nagyon fincsi az összesült, "szirupos" eperkompót a ropogós zabpehellyel.

A crisp-re, vagy crumble-re nem igazán tudok jó magyar szót, de gyakorlatilag sült gyümölcskompót zabropogóssal a tetején. Nézzétek el nekem, hogy továbbra is az angol kifejezéseket használom erre a típusú desszertre.



Epres crumble vegán

Talán már feltűnt, hogy az elmúlt hónapok egyértelmű sztárja desszert sztárja nálunk a crumble.  Ennek oka, hogy elég "igénytelen" desszert, azaz könnyű elkészíteni és teljesen jól működik vegán és fehérlisztmentes verzióban. 

Mi nyáron azért szeretjük, mert könnyed (több benne a gyümölcs, mint a "tészta"), hideg időben meg azért, mert langyosan szervírozva kellemesen átmelegít.
Fagyi/kókuszjoghurt nagyon jól illik hozzá! 

Csemegézz bátran a korábbi crumble receptjeim közül is:

Az almás 🍎

Az almás-szedres vagy almás-áfonyás 🍎 🫐 

A cseresznyés 🍒

A rebarabrás-málnás vagy rebarbarás-epres 🍓


epres crumble vegán IR inzulinrezisztancia zabpehely desszert

Hozzávalók (4-6 adaghoz)

(A hűtőben 3 napig eláll ez a finomság, így ha egy- vagy kétfős háztartásban élsz, akkor sem érdemes csökkenteni a mennyiséget. Hidd el, hamar el fog fogyni 😉)

A gyümölcsös réteghez:

  • 1 kg eper, a leveles teteje levágva, majd negyedekre vágva (vagy az eper negyedét-felét helyettesítheted rebarbarával)
  • 2 és fél lapos evőkanal kukoricakémenyítő
  • 1/3-1/2 bögre kókuszvirágcukor vagy más édesítőszer (a nagyon édesszájúaknak ajánlom a 1/2 bögrényit, többieknek elég az 1/3. Eritritet én már nem használok, de abból is 1/3 bögrényit ajánlanék az extra édesítőereje miatt)
  • 1 csapott teáskanál őrölt vanília  
  • 2 evőkanal frissen facsart narancslé vagy víz

A zabpelyhes réteghez:

  • 3/4 bögre nagyszemű zabpehely
  • 3/4 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1/4 bögre kókuszvirágcukor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj 
  • egy csipet só
  • 8 evőkanál lágy kókuszzsír (vagy vaj, ha nem vegánra akarod)
  • 1-2 marék pekándió apróra törve (opcionális)

Elkészítés (20 perc aktív + 40 perc sütési idő; összesen 1 óra)

  1. Előmelegítem a sütőt 180°C fokra, légkeverésre. Előkészítek egy kb. 1,5 literes sütőtálat és egy nagy keverőtálat.
  2. A megmosott, felszeletelt eperdarabokat beteszem a keverőtálba. Hozzáadom az eper-réteghez szükséges többi hozzávalót: keményítőt, édesítőszert, vaníliát, narancslevet/vizet. Gyöngéden összeforgatom a tál tartalmát. 
  3. A gyümölcsöt átöntöm a sütőtálba, ahol egyenletesen elosztom az epret. 
  4. A keverőtálat elöblítem és kitörölgetem (vagy előveszek egy másikat.)
  5. A morzsa hozzávalóit (lásd fent) összekeverem a keverőtálban. Nekem úgy a legkönnyebb, ha a kókuszzsír + mandulavaj megy legutoljára, de nincs nagy jelentősége.
  6. A morzsa masszáját egyenletesen elosztom az epres rétegen.
  7. Mehet az előmelegített sütőbe! 40 percen keresztül sütöm 180°C-on. 
  8. Amikor az eper jól láthatóan bugyog a zabpelyhes réteg alatt, akkor van kész. Miután kivetted a sütőből, érdemes legalább 10 percet várni tálalás előtt, hogy kicsit kihűljön és megszilárduljon a zabpelyhes réteg. 
Jó étvágyat!😋 Jó kora tavaszi lélekmelegítést! 



vegán desszert cukormentes IR-diéta eper



Megjegyzések