🍓Epres crumble (vegán, fehérlisztmentes)
🍓 Ez a mostani "majdnem-itt-a-tavasz-de-mégse" idő ihlette ezt az epres receptet. 🍓
Április lévén a piacokat kezdi elárasztani a friss görög vagy magyar eper és az ember lánya - teljesen jogosan - epres desszertre vágyik. Igen ám, de közben odakint esik az eső és napközben sem megy 10 fok fölé a hőmérséklet. A tragikus időjárás miatt jól esnek még a melegen tálalható
Ezen behatások alapján készült eme desszert 1 kiló eperből, egy kis narancsléből és a szokásos zabropogósomból. Nagyon fincsi az összesült, "szirupos" eperkompót a ropogós zabpehellyel.
A crisp-re, vagy crumble-re nem igazán tudok jó magyar szót, de gyakorlatilag sült gyümölcskompót zabropogóssal a tetején. Nézzétek el nekem, hogy továbbra is az angol kifejezéseket használom erre a típusú desszertre.
Talán már feltűnt, hogy az elmúlt hónapok egyértelmű sztárja desszert sztárja nálunk a crumble. Ennek oka, hogy elég "igénytelen" desszert, azaz könnyű elkészíteni és teljesen jól működik vegán és fehérlisztmentes verzióban.
Mi nyáron azért szeretjük, mert könnyed (több benne a gyümölcs, mint a "tészta"), hideg időben meg azért, mert langyosan szervírozva kellemesen átmelegít.
Fagyi/kókuszjoghurt nagyon jól illik hozzá!
Csemegézz bátran a korábbi crumble receptjeim közül is:
Az almás 🍎
Az almás-szedres vagy almás-áfonyás 🍎 🫐
A rebarabrás-málnás vagy rebarbarás-epres 🍓
Hozzávalók (4-6 adaghoz)
(A hűtőben 3 napig eláll ez a finomság, így ha egy- vagy kétfős háztartásban élsz, akkor sem érdemes csökkenteni a mennyiséget. Hidd el, hamar el fog fogyni 😉)
A gyümölcsös réteghez:
- 1 kg eper, a leveles teteje levágva, majd negyedekre vágva (az eper harmadát-felét helyettesítheted rebarbarával)
- 2 lapos evőkanal kukoricakeményítő vagy tápiókakeményítő
- 1/4 - 1/3 bögre agavé szirup vagy kókuszvirágcukor vagy más édesítőszer (ha rebarbara a gyümölcs fele, akkor inkább 1/3 bögre édesítőszert ajánlok, mert a rebarbara savanykás… de ízlés kérdése)
- 1 csapott teáskanál őrölt vanília
- 2 evőkanal frissen facsart narancslé vagy víz
A zabpelyhes réteghez:
- 3/4 bögre nagyszemű zabpehely
- 3/4 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 1/4 bögre kókuszvirágcukor vagy agavé szirup
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- egy csipet só
- 8 evőkanál semleges ízű növényi olaj (én ebből 1-2 evőkanálnyit mandulavajjal helyettesítek általában; illetve olvasztott vajjal is működik )
- 1-2 marék pekándió apróra törve vagy ugyanennyi szeletelt mandula (opcionális)
Elkészítés (20 perc aktív + 40 perc sütési idő; összesen 1 óra)
- Előmelegítem a sütőt 180°C fokra, légkeverésre. Előkészítek egy kb. 1,5 literes sütőtálat és egy keverőtálat.
- A megmosott, felszeletelt eper (és rebarbara-) darabokat beteszem a sütőtálba. Hozzáadom az eper-réteghez szükséges többi hozzávalót: keményítőt, édesítőszert, vaníliát, narancslevet/vizet. Gyöngéden összeforgatom a gyümölcsöket és egyenletesen elosztom őket a tálban.
- A morzsa hozzávalóit (lásd fent) összekeverem a keverőtálban.
- A morzsa masszáját egyenletesen elosztom az epres rétegen.
- Mehet az előmelegített sütőbe! 40 percen keresztül sütöm 180°C-on. Érdemes letakarni alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje.
- Amikor az eper jól láthatóan bugyog a zabpelyhes réteg alatt, akkor van kész. Miután kivetted a sütőből, érdemes legalább 10 percet várni tálalás előtt, hogy kicsit kihűljön és megszilárduljon a zabpelyhes réteg a tetején.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése