Hogyan alakítsd át az étrendedet?

1. Csináld fokozatosan és légy türelmes!
2. Ne a kiiktatott élelmiszerekre koncentrálj, hanem arra, hogy mi minden VAN az étrendedben!

1. Csináld fokozatosan és légy türelmes!

Irreális például, hogy az egyik pillanatban még csokis párnát reggelizel és mekis hamburgert ebédelsz, a másikban pedig 100%-ban cukormentes, vegán, stb. étrendre állsz át. Ez így nem működik szerintem. Mint mindent, ezt is meg kell tanulni és a tanulás időszakában legyünk elnézőek magunkkal szemben.

Nekem sok-sok évig tartott, mire a teljesen egészségtudattalan étrendemet átalakítottam. Őszintén szólva sokáig nem is tudtam, hova tartok pontosan, ez csak pár évvel ezelőtt tudatosult bennem. 

Évekig tartott, mire eljutottam a mostani "TÉNÉ + hal" étrendemhez, amit imádok.
A TÉNÉ = Teljes Értékű Növényi Étrend. Ez azt jelenti, hogy kizárólag növényi alapokra támaszkodó, feldolgozott élelmiszereket nem tartalmazó étrend. 
A TÉNÉ egy szűkebb kategória, mint a "vegán". A "vegán"-ba ugyanis beleférnek a növényi eredetű, de feldolgozott, cukrot, fehér lisztet és mesterséges adalékanyagokat is tartalmazó élelmiszerek, mint például az Oreo keksz vagy a csomagolt vegán sajt.

Én a TÉNÉ-t hetente egyszer-kétszer kiegészítem hallal is. Egyrészt, mert a hússal ellentétben a halat szeretem. Másrészt a mérsékelt hal fogyasztás minden kutatás szerint lehet fenntartható és egészséges is.

Ha neked is ehhez hasonló étrend stabilizálása a célod, akkor azt javaslom, hogy fokozatosan haladj. Egyesével hagyd el a mesterséges, feldolgozott, cukrozott és állati eredetű élelmiszerek csoportjait. Egyszerre egy változásra összpontosítsd az akaraterődet. Adj időt magadnak. Néhány hónap vagy akár egy év is kell ahhoz, hogy megszokd a változást. Ezidő alatt kialakul a bevásárlási rutinod, megtanulsz pár rutinreceptet és felfedezed azokat az éttermeket ahol kedvedre tudsz választani az étlapról. Például amikor már megszoktad és természetes, hogy nem eszel cukrot, akkor következő lépésként törekedhetsz a húsfogyasztás csökkentésére vagy kiiktatására. 

Én például ebben a sorrendben hagytam el a különböző élelmiszercsoportokat:
  • Hús: eleve vegetáriánus voltam egyetemista korom óta.... Bár ez nem jelenti azt, hogy egészségesen étkeztem. Kalóriaszükségletemet nagyrészt péksütikből és sütikből elégítettem ki. 😅
  • Cukor és fehérliszt: Hú, ez fájt!!! Kénytelen voltam utánajárni mivel lehet őket helyettesíteni és megtanultam főzni és sütni. 🙈 
  • Tejtermék és tojás: ez viszonylag könnyen ment, mert sem a tejtermékekért sem a tojásért nem voltam önmagában odáig. Inkább csak sokáig nem tudtam, mit lehet egy húsmentes szendvicsre tenni a sajton kívül, vagy hogy hogyan lehet jó sütit sütni tojás nélkül. De amikor ezekre rájöttem, akkor 
  • Feldolgozott élelmiszerek: egy ponton elengedtem a mesterséges édesítőszereket, csomagolt műhúsokat és kókuszzsírból készített vegán sajtokat. Lehet, hogy ezekkel kellett volna kezdenem, de kényelmi szempontok és egyéni ízlés preferenciák miatt ezt sikerült utoljára teljesen kizárnom.
Persze más sorrendben is haladhatsz. Én úgy haladtam, ahogy sikerült a figyelmemet /akaraterőmet allokálni.

2. Ne a kiiktatott élelmiszerekre koncentrálj, hanem arra, hogy mi minden VAN az étrendedben!

A "Mentesen kérem" blog név ennek elmagyarázására mondjuk nem túl ideális, de a névválasztás kemény dió 😝

De akkor tudsz igazán kreatív ételeket készíteni, ha észreveszed, hogy mi minden belefér az étrendedbe és nem arra próbálsz fókuszálni, hogy mit nem "ehetsz". 

Tehát ünnepeld meg minden egyes étkezésnél azt a sok csodálatos zöldséget, hüvelyest, gabonát, gyümölcsöt, olajos magvat, amiről a "TÉNÉ" ("Teljes Értékű Növényi Étrend") szól.






Megjegyzések