Sütőtökös muffin - alaprecept (cukormentes, vegán, teljes kiőrlésű, tejmentes)

Ez a recept az őszi-téli hónapok sztárja nálam - ezt rántom elő, ha sütésterápiára van szükségem, de nincs kedvem új dolgokkal kísérletezni.

Használjátok szeretettel.

Teljes kiőrlésű zablisztből és teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült, alternatív édesítőszerrel, kvázi cukormentesen. A sütőtöktől extrán krémes és sűrű lesz a muffin tésztája, kb. mintha rengeteg zsiradékot tettem volna bele - pedig nem :)

A fahéj és szerecsendió tökéletesen kiegészítik a sütőtököt, de használhatsz csak fahéjat, kardamomot vagy bolti mézeskalács fűszerkeveréket is. Isteni illat lesz a lakásban, amíg készül a süti.

Bármilyen extra nélkül is elkészítheted, de a receptben két opciót is megadok, hogyan teheted még izgalmasabbá a sütit.
Az A.) egy nagyon egyszerű "fahéj-rugás" a muffin közepén. Ha melegen fogyasztod, akkor még intenzívebb :-)
A B.) opció, hogy szórj bele mindenféle finomságot a tésztába. Ezzel teljesen el lehet szállni, de leginkább az aszalt vörösáfonyát/mazsolát, csokit, diót ajánlom. A mazsolát mindenképpen áztasd be pár percre forró vízbe, mielőtt a tésztába tennéd. 

A folyadékokról:
Zabtejjel és sima laktózmentes tejjel próbáltam eddig ezt a receptet, mindkettővel jól működött. 


sütőtök muffin teljes kiőrlésű cukormentes
Sütőtökös fahéjas muffin

Hozzávalók (12-14 db közepes muffinhoz)

  • 1.75 bögre teljes kőrlésű liszt (1 bögre = 240 ml) - én általában fele t.k. zabliszt - fele t.k. tönkölylisztet használok
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.5 teáskanál só
  • 2 teáskanál mézeskalácsfűszer vagy 2 teáskanál fahéj (esetleg egy csipet szerecsendió)
  • 150 g erythritol vagy kókuszvirágcukor (a negyedét helyettesítheted agavé sziruppal vagy mézzel is, de ne az egészet!)
  • 120 ml zabtej (vagy más növényi/tehéntej)
  • 60 ml repceolaj vagy olívaolaj 
  • 20 ml (2 ek.) kesuvaj vagy mandulavaj (vagy ha az nincs otthon, akkor ugyanennyi olaj)
  • 2 evőkanál őrölt lenmag feloldva 6 evőkanál vízben (vagy 2 db tojás ha belefér az étrendedbe)
  • 1 bögrényi (240ml) azaz kb. 250g sült leturmixolt sütőtökpüré
  • 1 teáskanál vanília kivonat
Opcionális extrák:
  • (A) tészta közepébe 1-1 teáskanál fahéjas erytrit/kókuszvirágcukor
  • (B) 1-2 marék pekándió apróra törve, aszalt vörösáfonya vagy mazsola, csokidarabok a tésztába keverve
  • a tetejére: zabpehely vagy összetört dió

     Elkészítés (kb. 30 perc)

    1. A tököt megsütöm, és turmixgéppel/villával pürét készítek belőle.
    2. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Előkészítem a muffinpapírral kibélelt/szilikon muffinformákat.
    3. Összekeverem a lisztet, sót, mézeskalács fűszert/fahéjat és a szódabikarbónát.
    4. Egy másik edényben összekeverem a sütőtökpürét, tejet, (lenmag)tojásokat, olajat, vaníliát és édesítőszert.
    5. A száraz és nedves hozzávalókat összekeverem. Addig keverem, amíg nem marad száraz, lisztes rész.
    6. A) Fahéjas 'töltelék' esetén: A muffin formákat először félig töltöm tésztával, majd megszórom a közepüket 1 teáskanál a fahéjas eritrittel. Ezután megtöltöm a formákat a tészta maradékával. A muffinok meg fognak emelkedni, így nem érdemes csordulásig pakolni a formát. Maradjon pár milliméter szabadon.
      B) Beleszórt finomságok esetén: A muffintésztába belekeverem a feldarabolt diót, csokit, aszalt áfonyát/mazsolát. Néhányat keverek rajta, majd a muffin formákba töltöm a tésztát. A muffinok meg fognak emelkedni, így nem érdemes csordulásig pakolni a formát. Maradjon pár milliméter szabadon.
    7. (Opcionális) A tetejére összekeverek egy kis fahéjat, eritritet és/vagy 2 evőkanál zabpelyhet vagy pekándiót. Ezt rászórom a nyers muffinok tetejére.
    8. 5 percig 200 fokon sütöm őket, majd lejjebb veszem a sütőt 180 fokra és további 15 percig sütöm a muffinokat. Ha a beleszúrt hurkapálcika szárazon jön ki, akkor készen vannak.

    sütőtökös muffin teljes kiőrlésű




    Megjegyzések