Céklás brownie

A céklás forró csoki óta tudjuk, hogy a cékla zseniálisan passzol a csokihoz. Ebben a receptben pedig kiváltja a vaj egy részét és a csokit - és így is finom szaftos brownie-t kapunk :)
  • kb. feleannyi vaj/zsiradék kell hozzá, mint az átlagos brownie-khoz
  • plusz a csoki elhagyható (egy tálca brownie-ban amúgy 2-3 tábla olvasztott csoki van!)
  • teljeskiőrlésű és cukormentes, hogy az inzulinszinttel se legyen gond
  • laktózmentesen is elkészíthető



CÉKLÁS BROWNIE
Hozzávalók (15-20 szelethez, mérettől függően)
  • 4 kisebb cékla megfőzve (kb. 500gramm héjastól)
  • 3/4 bögre/100g teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1tk sütőpor
  • 4 ek kakaópor
  • 100g szobahőmérsékletű vaj (laktózmentes változathoz 100 ml kókuszolaj vagy olívaolaj)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 150g erytrit
  • 3 tojásfehérje
  • 1 ek tej
  • opcionális: fél bögre fagyasztott málna vagy fél teáskanál chillipehely
Elkészítés:
  1. 15 perc alatt megfőzöm a céklákat. 
  2. 180 fokra előmelegítem a sütőt. Kibélelem sütőpapírral a sütőtálcát vagy egy nagyobb lapos jénai tálat.
  3. Kimérem egy tálba a lisztet, összekeverem a kakaóporral, sütőporral. Félreteszem.
  4. Meghámozom a főtt céklákat és leturmixolom robotgépben. Hozzáadom a felkockázott vajat és a vaníliát és tovább pulzálom a robotgépben. 
  5. Az erytrittel felverem habosra a tojásfehérjéket egy külön tálban.
  6. A céklás masszát belekanalazom a tojásfehérjés habba és összeforgatom.
  7. Beleszitálom a lisztet is a masszába és összekeverem. Szórok bele még egy kis fagyasztott málnát, vagy ha pikánsabb brownie-t szeretnék, chillipelyhet.
  8. A tésztát beleöntöm a sütőpapírral kibélelt tálba és 30 percig sütöm 180 fokon. 
  9. Ha elkészült, hagyom kihűlni, majd kockákra vágom.

Megjegyzések