Céklás brownie
A céklás forró csoki óta tudjuk, hogy a cékla zseniálisan passzol a csokihoz. Ebben a receptben pedig kiváltja a vaj egy részét és a csokit - és így is finom szaftos brownie-t kapunk :)
- kb. feleannyi vaj/zsiradék kell hozzá, mint az átlagos brownie-khoz
- plusz a csoki elhagyható (egy tálca brownie-ban amúgy 2-3 tábla olvasztott csoki van!)
- teljeskiőrlésű és cukormentes, hogy az inzulinszinttel se legyen gond
- laktózmentesen is elkészíthető
CÉKLÁS BROWNIE
Hozzávalók (15-20 szelethez, mérettől függően)
- 4 kisebb cékla megfőzve (kb. 500gramm héjastól)
- 3/4 bögre/100g teljes kiőrlésű zabliszt
- 1tk sütőpor
- 4 ek kakaópor
- 100g szobahőmérsékletű vaj (laktózmentes változathoz 100 ml kókuszolaj vagy olívaolaj)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 150g erytrit
- 3 tojásfehérje
- 1 ek tej
- opcionális: fél bögre fagyasztott málna vagy fél teáskanál chillipehely
Elkészítés:
- 15 perc alatt megfőzöm a céklákat.
- 180 fokra előmelegítem a sütőt. Kibélelem sütőpapírral a sütőtálcát vagy egy nagyobb lapos jénai tálat.
- Kimérem egy tálba a lisztet, összekeverem a kakaóporral, sütőporral. Félreteszem.
- Meghámozom a főtt céklákat és leturmixolom robotgépben. Hozzáadom a felkockázott vajat és a vaníliát és tovább pulzálom a robotgépben.
- Az erytrittel felverem habosra a tojásfehérjéket egy külön tálban.
- A céklás masszát belekanalazom a tojásfehérjés habba és összeforgatom.
- Beleszitálom a lisztet is a masszába és összekeverem. Szórok bele még egy kis fagyasztott málnát, vagy ha pikánsabb brownie-t szeretnék, chillipelyhet.
- A tésztát beleöntöm a sütőpapírral kibélelt tálba és 30 percig sütöm 180 fokon.
- Ha elkészült, hagyom kihűlni, majd kockákra vágom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése