A legjobb vegán cseresznyés desszert - avagy crisp, cobbler (téné, IR-diétás, vegán, gluténmentes)

Mennyei ez a desszert! A nyári kedvencem 😊🍒

Nemcsak finom, hanem könnyed és egészségtudatos is. Főleg lágyan összesült gyümölcs alkotja, amit egy zabpehelyből és teljes kiőrlésű lisztből álló, vékony, ropogós tésztaréteg koronáz meg.

Csak természetes, növényi eredetű hozzávalók vannak benne, minimális cukor (agavé szirup formájában, aminek a legalacsonyabb a glikémiás indexe a természetes édesítők közül).
Annyira egyszerű, hogy gyakorlatilag elronthatatlan. 

A kalória tartalma is elég alacsony lehet (értsd: nem több, mint egy reggeli zabkásámban), de nem akartam elrontani az élvezeteket azzal, hogy kiszámolom.😉

Ja, és ha ez neked fontos: gluténmentesen is elkészíthető.

Pár napig a hűtőben is eláll, így akár előre is elkészítheted egy grill partyra.




Ez a recept korábban is szerepelt a blogon, de 2023 nyarán frissítettem. 
A frissítés lényege abban áll, hogy kivettem a kókuszzsírt, mert a legtöbb forrás (pl. Harvard) arra utal, hogy több benne a telített zsír, mint a disznózsírban! 😅😟 
Ezáltal a kókuszzsír fogyasztás hozzájárulhat a koleszterinszint emelkedéséhez ami nem jó. 

Hasznos lehet tudni, hogy egyébként a növényi olajok/zsírok közük a pálmazsír és a kakaóvaj is hasonló tulajdonsággal rendelkezik, azaz többségében telített (azaz a rosszabbik) zsírsavak vannak benne. 
Eltérő információk vannak arról, hogy ezek másképp viselkednek-e, mint az állati eredetű telített zsírsavak. 
Mivel nálunk a családban női ágon öröklődik a magas koleszterinem, én inkább biztosra megyek és maradok a többi növényi olajnál, amik elsősorban telítetlen - azaz jó zsírokat tartalmaznak.
Ha érdekel ez a téma, itt találsz erről bővebb infot angolul.




Hozzávalók
(Egy kb. 25-30 cm átmérőjű kerek piteformához vagy sütőtálhoz vagy 4 db egyszemélyes - kb. 10-12cm átmérőjű - piteformához)

A gyümölcsös réteghez:
  • 3 bögre (azaz 3 x 240ml-es mérőedény) kimagozott, félbevágott cseresznye
  • 0.25 bögre (60ml) frissen facsart citromlé ~ kb. 1 citrom leve (vagy ugyanennyi narancslé)
  • 3-4 evőkanál agavé szirup vagy más édesítő - a cseresznye elég édes, így akár el is hagyható
  • 2 csapott evőkanál tápióka- vagy kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál őrölt bourbon vanília
A zabpelyhes ropogós réteghez:
  • 1 bögre nagy szemű zabpehely 
  • 0.5 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (lehet gluténmentes liszt is)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 4 evőkanál agavé szirup
  • 2 evőkanál mandulavaj (ha nincs, helyette ugyanennyi olajat használj pluszban)
  • 6-8 evőkanál semleges ízű, sütéshez használt növényi olaj (pl. napraforgó-, repce-, avokádó- vagy olivaolaj)
  • 1-2 marék összetört pekándió vagy mandula - ízlés szerint, opcionális

Elkészítés

  1. A sütőt 175 C fokra előmelegítem.
  2. A kimagozott, félbevágott cseresznyéket beleteszem egy keverő tálba. Hozzáadom a citromlevet, az agavét, a keményítőt és a vaníliaaromát. Összekeverem, majd átöntöm a cseresznyét a sütőformá(k)ba.
  3. Elöblítem és szárazra törlöm a keverőtálat. Majd elkészítem benne a zabpelyhes réteg tésztáját: összekeverem a zabpelyhet, zablisztet, fahéjat és a sót. Hozzáadom az agavét, a mandulavajat, majd kanalanként az olajat. Előfordulhat, hogy 1-2 kanál olajjal többre vagy kevesebbre lesz szükséged. A lényeg, hogy összeálljon tésztává és ne maradjanak száraz foltok benne.
  4. Beleszórom a tésztába a pekándiót/mandulát.
  5. Az így kapott zabpelyhes masszát egyenletesen elosztom a cseresznyés réteg tetején. 
  6. Az egészet 30 percig sütöm a sütő középső polcán. De!20 perc után érdemes letakarni egy alufóliával és úgy sütni tovább, mert könnyen megég a teteje!
  7. Ha már arany barnára sült a teteje és látod, hogy bugyog a zabréteg alatt a sült cseresznye, akkor készen van. Kiveszem a sütőből. 
  8. Tálalás előtt érdemes 15-20 percet várni, hogy hűljön.

Megjegyzések