Borsófőzelék (vegán, gluténmentes)
Beszélnünk kell a borsófőzelékről! 😄
Gyerekkoromban nem nagyon szerettem a zöldségeket, de a borsófőzelék, az nagy kedvencem volt!
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem a mai napig az egyik kedvenc ételem.
Mégis, noha imádok főzni, valahogy sokáig nem próbáltam meg saját borsófőzeléket készíteni. Fogalmam sincs, hogy miért. Féltem a csalódástól? Vagy a már-már vallásos imádat miatt?
Szerencsére egyszer csak rászántam magam egy próbálkozásra: és remekül sikerült, már elsőre! 😊 Azóta heti átlag egyszer saját készítésű vegán borsófőzeléket vacsorázunk. 😊 Egyenesen imádjuk, mert 30 perc alatt megvan, nagyon-nagyon finom és vegán.
Hozzávalók (2 főre)
- 1 evőkanál olaj
- 3 szál újhagyma felkarikázva vagy 1 fej vöröshagyma
- 450-500 g mirelit zöldborsó
- víz
- natúr, só mentes ételízesítő
- só
- 200-250ml bio szójatej (más növényi tejjel nem olyan jó mert vagy túl vizes, vagy nem passzol a mellékíze a borsófőzelékhez. Ha semmiképpen sem akarsz szóját fogyasztani, akkor rizstejszínt ajánlok. A rizstej nem jó, mert túl vizes. De a rizstejszín működik)
- 1 púpos teáskanál kukoricakeményítő
- feltétként quinoa fasírt vagy más gabona fasírt vagy szejtán grillkolbász
Elkészítés (kb. 20 perc)
- Egy nagy lábasban felforrósítok 1 evőkanál olajat.
- Felszeletelem az újhagymát és a vöröshagymát és a lábasban kb. 2 perc alatt megpirítom.
- Hozzáadom a hagymához a mirelit zöldborsót és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a borsót.
- A főzővízbe teszek 1-2 teáskanál natúr ételízesítőt és 1 teáskanál sót.
- 5-6 percig fedő alatt, majd 10-20 percig fedő nélkül főzöm a borsót. Fontos, hogy szinte az összes víz főjön el róla! Ezt egy kicsit meggyorsíthatod, ha lemersz belőle merőkanállal egy kevés felesleges vizet.
- A szójatejet egy kis tálkába öntöm és elkeverem benne a keményítőt.
- Ezután a szójatejet is a lábasba öntöm, a borsóra. Néhányszor megkavarom és minimálisra csökkentem alatta a tűzhely fokozatát.
- Alacsony hőfokon kb. 4-5 percig főzöm még.
- Ellenőrzöm a főzelék állagát. Ha túl sűrű, még egy kis szójatejet adok hozzá. Ha túl híg, akkor még 1 lapos teáskanál kukoricakeményítővel sűrítem.
- A főzelék alatt ezután lekapcsolom a tűzhelyet, de ott hagyom a meleg rezsón, amíg elkészítem a feltétet.
- Miután a kiválasztott feltétet megsütöttem egy serpenyőben egy kis olajon, tálalok.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése