🍐Körtés crisp (vegán, cukormentes, gluténmentes, IR-diétás)

Hatalmas adag körtét kaptam az anyósomtól. Ez lett a sorsa:

vegán cukormentes körtés

Igazi őszi finomság :)

A "crisp"-ek, avagy a "ropogós morzsával megkoronázott sült gyümölcs" desszertekről már sokat áradoztam ezen a blogon. Többek között megosztottam már veletek az almásalmás-szedres, epres változatok receptjét.

Miért is szeretem ezeket a "crisp"-eket annyira? Egyrészt könnyed energiabombák: 80% gyümölcs, 20% egyéb. Isteniek hidegen és melegen is. Remekül működik vegán, cukormentes, fehérlisztmentes verzióban. Sőt, nagyon egyszerűen és "kockázatmentesen" gluténmentessé alakítható a recept. Tényleg, nem igazán lehet elrontani...

Következzen hát a recept! 😋

Hozzávalók:
(én 28x20 cm méretű szögletes jénai tálat használtam, ebből kb. 6 adag desszert lesz)

Körtés réteghez:
  • 5-6 db nagyobbacska körte, kisebb darabokra vágva - magház eltávolítva (ha kemény a körtéd, akkor előbb főzd puhára - lásd nulladik lépés alább)
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 2 evőkanál víz (lehet a körte főzőlevéből is)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 4 evőkanál kókuszvirág cukor vagy más édesítőszer (agavé sziruppal is működik!)
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • (opcionális: 1 teáskanál friss reszelt gyömbér vagy fél teáskanál őrölt gyömbér)
Zabpelyhes réteghez:
  • 45g (azaz fél bögre) nagy szemű zabpehely (ha fontos, akkor gluténmentes zabpehely)
  • 60g (azaz fél bögre) teljes kiőrlésű zabliszt (helyettesíthető gluténmentes liszttel, mandulaliszttel)
  • egy csipet só
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • 4 evőkanál kókuszvirág cukor vagy agavé szirup vagy más édesítőszer
  • 2-3 marék pekán dió vagy dió, apróra törve
  • 8 evőkanál folyékony kókuszzsír vagy olívaolaj

0.  lépés: Ha kemény körtéd van, mindenképp főzd meg őket puhára mielőtt nekikezdenél! Az a tapasztalatom ugyanis, hogy ha a körte keményebb típusú, akkor sajnos sütés alatt sem puhul meg és levet sem ereszt. Márpedig ez a desszert akkor igazán finom, ha a gyümölcsök puhák, kompótszerűek. Tehát: Szeleteld fel a körtéket kisebb darabokra és főzd őket 15-20 percig annyi fahéjas vízben amennyi éppen ellepi őket. Ezután kapcsold le a fazék alatt a tüzet és hagyd a körtét állni ebben a vízben még legalább 20-30 percig.
Ha nem tudod eldönteni, hogy puha vagy kemény a körtéd, akkor menj biztosra és inkább válaszd az előfőzést - el nem ronthatod vele a végeredményt :)

  1. A sütőt előmelegítem 175 °C-ra. 
  2. Egy tálban összekeverem a körtés réteg hozzávalóit: a feldarabolt körtét, citromlevet, vizet, fahéjat, édesítőszert és a kukoricakeményítőt (plusz a reszelt gyömbért). Beleöntöm a sütőtálba. (Ideális esetben mindenhol legalább a tál peremének 3/4-éig ér a gyümölcs, de az se baj, ha majdnem tele van. Ha kevesebb, akkor növeld a körtés réteg mennyiségét, vagy tedd át egy kisebb sütőtálba.)
  3. Egy másik tálban összekeverem a zabpelyhes réteg hozzávalóit. Fontos, hogy darabossá álljanak össze a hozzávalók. Ha túl száraznak tűnik - (tehát itt-ott még van száraz liszt vagy zabpehely), akkor adj hozzá 1-1 evőkanál kókuszolajat/olívaolajat/agavé szirupot.
  4. Egyenletesen oszlasd el a zabpelyhes réteget a körte tetején. Ha nem jut mindenhová, még készíts egy fél- vagy negyed adagot a fent leírt mennyiségből.
  5. Az egészet beteszem a sütőbe és kb. 40 percig, 175 fokon sütöm. 
  6. Ha elkészült, legalább 30 percig hagyom kihűlni.
Hűtőben legalább 3 napig eláll. Nálunk mindig elfogy hamarabb, pedig csak ketten vagyunk :)
Jó étvágyat!

Megjegyzések