Sült rebarbara & málna ropogós zabmorzsával (vegán, IR kompatibilis)
I'M IN LOVE! Mikor először kóstoltam ezt a málnás-rebarbarás édességet, majdnem elsírtam magam a gyönyörűségtől. Ha most megkérdeznél, mi a kedvenc desszertem, egyértelműen ezt választanám.
Vaníliás túrókrémet kanalaztam a tetejére és lefotózhattam volna azt is, meg a gyümölcsös textúrát is a villán, de egyszerűen lenyűgöztek az ízek és csak arra tudtam koncentrálni (ami jó dolog :-)).
IR-diétások! Ezt Ti is szinte bármikor ehetitek a nap folyamán (attól függően, mennyire szigorúan diétáztok). Kb. 20g CH van benne, fele gyors, fele lassú.
A rebarbara és a málna is nagyon alacsony szénhirdát- és cukortartalmú gyümölcsök, szóval kevés ennél IR-barátabb gyümölcsös desszert van :)
Vegán, tojás-, szója-, laktóz- és tejmentes illetve könnyen gluténmentesíthető (gluténmentes zabpehellyel, vagy kókuszchips-szel).
Málna mellett eperrel is kipróbáltam, ami isteni volt.
Hozzávalók (1 főre)
Ez a mennyiség 1 kis, kb. 10-12 cm átmérőjű piteformához elegendő. Nyugodtan használj nagy sütőtálat, és szorozd fel kb. 6-8-cal a mennyiséget.
Gyümölcs:
- kb. 1/2 bögre málna (vagy eper!)
- 1-2 szál rebarbara
- 1 evőkanál erytrit vagy kókuszvirágcukor
- pár csepp citromlé
- 1/4 teáskanál kukoricakeményítő
- opcionális: 1/4 teáskanál őrölt vanília
Morzsa:
- 3 evőkanál zabpehely (normál vagy gluténmentes)
- 4-5 db pekándió összedarabolva
- 1 evőkanál mandulapehely vagy összetört kókuszchips
- 1 evőkanál erytrit
- 1 csipet vaníliaaroma
- 1 csipet só
- 1 evőkanál mandulavaj
Elkészítés:
1. Előmelegítem a sütőt 200 °C-ra.
2. Kikenem a sütőformát egy kis kókuszolajjal vagy olívaolajjal.
3. Ha fagyasztott gyümölcsöt használok, elég pár pillanatra a csap alá tartani őket, hogy szétváljanak az összefagyott gyümölcsdarabok.
4. Megtöltöm a sütőformát a feldarabolt rebarbarával és málnával/eperrel és hozzákeverek 1 evőkanál erytritet.
5. Összekeverem a morzsa száraz hozzávalóit, majd hozzáadom a mandulavajat és összedolgozom.
6. A morzsát egyenletesen elosztom a gyümölcsön.
7. 45-50 percig sütöm a sütőben, amíg a gyümölcsök bugyogni kezdenek. Az első 20 perc után érdemes figyelni, nehogy megégjen a teteje. Ha gyanús, akkor nyugodtan tegyél rá egy alufóliát a sütési idő második felére.
8. A sütőből kivéve hagyom kihűlni kb. 5 percen keresztül, közben megszilárdul a teteje.
Pár kanálnyi vegán túrókrémmel, vanília fagyival vagy kókuszjoghurttal érdemes tálalni, de önmagában is szuper :))
Megjegyzések
Megjegyzés küldése