Isteni sült alma zabpelyhes morzsával (vegán)
A recept, amit most megosztok veletek, egyértelműen a KEDVENC téli desszertünk. 😍
Korábban már áradoztam nektek a “crisp”-ek kapcsán. Most, hogy beköszöntöttek a mínuszok, újra rákaptunk.
Kötelességemnek érzem, hogy megosszam veletek a legújabb, bármilyen évszakban elkészíthető, almás verziót 🍎 😊 🍏
Hogy miért a kedvencünk?
- Lélekmelengető: az édes és fűszeres sült alma "kompót" adja a desszert nagyrészét. Forrón tálaljuk. És ha ez nem lenne elég a hideg ellen, akkor biztos ami biztos, az alma szeletek közé frissen reszelt gyömbért is csempésztünk :)
- A tetején egy vékony réteg zamatos zabpehely-morzsa teszi teljessé az élvezeteteket. Ezt ropogósra sütjük, egy kis pekándióval és mandulavajjal bolondítjuk meg.
- VEGÁN
- Egyszerű elkészíteni: mérsékelt felfordulást eredményez a konyhában, a sütési idő pedig egy óra: lehet közben tornázni, dolgozni, stb. Én speciel lementem az utcára sétálni 😊
Cukor? Szénhidrátok?
- Nem tartalmaz fehérlisztet
- Ízlésed és diétád szerint használhatod hozzá a kedvenc cukor-pótlódat.
Gluténmentesen is elkészíthető?
- Nagyon könnyen gluténmentessé tehető a recept: mindössze arra kell figyelned, hogy a morzsában gluténmentes zabpelyhet, és mandulalisztet (vagy más gluténmentes lisztet) használj.
Korábbi hasonló receptek:
Hozzávalók (4-6 adaghoz)
(A hűtőben 3 napig eláll ez a finomság, így ha egy- vagy kétfős háztartásban élsz, akkor sem érdemes csökkenteni a mennyiséget. Hidd el, hamar el fog fogyni 😉)
Az alma-réteghez:
- 3 nagyobbacska alma
- 1 citrom leve
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 67g (azaz 1/3 bögre) barna nádcukor/kókuszvirágcukor - vagy más édesítőszer
- 60 ml (azaz 1/4 bögre) víz
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál friss reszelt gyömbér (vagy 1/2 teáskanál őrölt gyömbér)
A morzsához:
- 45g (azaz 1/2 bögre) nagyszemű zabpehely
- 60g (azaz 1/2 bögre) teljes kiőrlésű zabliszt vagy mandulaliszt
- csipet só
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 50g (azaz 1/4 bögre) barna nádcukor/kókuszvirágcukor - vagy más édesítőszer
- 2 marék pekándió vagy dió, apróra törve
- 6 evőkanál kókuszzsír, megolvasztva
- 2 evőkanál mandulavaj (vagy ha nincs otthon, használj ennyivel több kókuszzsírt)
Elkészítés (20 perc aktív + 1 óra sütési idő; összesen 1h 20p)
- Előmelegítem a sütőt 176°C fokra. Előkészítek egy kb. 2,5 literes sütőtálat és egy nagy keverőtálat.
- Az almákat negyed részekre vágom, kivágom a magházát. Utána vékony szeletekre vágom (Nem kell papírvékonyságúra, de egy almanegyedet legalább 4-5 további szeletre vágj)
- Az almaszeleteket beleteszem a keverőtálba. Hozzáadom az alma-réteghez szükséges többi hozzávalót: citromlevet, fahéjat, édesítőszert, vizet, keményítőt, gyömbért.
- Jól összerázom keverőtál tartalmát, majd átöntöm a sütőtálba, ahol egyenletesen elosztom az almaszeleteket.
- A keverőtálat elöblítem és kitörölgetem (vagy előveszek egy másikat.)
- A morzsa hozzávalóit (lásd fent) összekeverem a keverőtálban. Nekem úgy a legkönnyebb, ha a kókuszzsír + mandulavaj megy legutoljára, de nincs nagy jelentősége.
- A morzsa masszáját vékony rétegben elosztom az alma rétegen. Valószínűleg "hézagosan" fogja csak elfedni az almákat a morzsa, ez nem gond. Törekedj arra, hogy a tál minden pontjára (és így tálaláskor majd minden adagba) jusson belőle.
- Mehet az előmelegített sütőbe! Kereken 1 óráig sütöm 176°C-on. 40 perc után érdemes egy alufóliát helyezni rá, hogy nehogy megégjen a teteje.
- Amikor megsült, érdemes legalább 10 percet várni tálalás előtt, hogy kicsit kihűljön.
Jó étvágyat!😋 Jó lélekmelegítést!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése