Isteni sült alma zabpelyhes morzsával (vegán)

A recept, amit most megosztok veletek, egyértelműen a KEDVENC téli desszertünk. 😍

Korábban már áradoztam nektek a “crisp”-ek kapcsán. Most, hogy beköszöntöttek a mínuszok, újra rákaptunk. 

Kötelességemnek érzem, hogy megosszam veletek a legújabb, bármilyen évszakban elkészíthető, almás verziót 🍎 😊 🍏 

Hogy miért a kedvencünk? 

  • Lélekmelengető: az édes és fűszeres sült alma "kompót" adja a desszert nagyrészét. Forrón tálaljuk. És ha ez nem lenne elég a hideg ellen, akkor biztos ami biztos, az alma szeletek közé frissen reszelt gyömbért is csempésztünk :)
  • A tetején egy vékony réteg zamatos zabpehely-morzsa teszi teljessé az élvezeteteket. Ezt ropogósra sütjük, egy kis pekándióval és mandulavajjal bolondítjuk meg. 
  • VEGÁN
  • Egyszerű elkészíteni: mérsékelt felfordulást eredményez a konyhában, a sütési idő pedig egy óra: lehet közben tornázni, dolgozni, stb. Én speciel lementem az utcára sétálni 😊
Cukor? Szénhidrátok?

  • Nem tartalmaz fehérlisztet
  • Ízlésed és diétád szerint használhatod hozzá a kedvenc cukor-pótlódat.

Gluténmentesen is elkészíthető?
  • Nagyon könnyen gluténmentessé tehető a recept: mindössze arra kell figyelned, hogy a morzsában gluténmentes zabpelyhet, és mandulalisztet (vagy más gluténmentes lisztet) használj.
                                                  vegán almás morzsasüti cukormentes reform

Korábbi hasonló receptek:

Hozzávalók (4-6 adaghoz)

(A hűtőben 3 napig eláll ez a finomság, így ha egy- vagy kétfős háztartásban élsz, akkor sem érdemes csökkenteni a mennyiséget. Hidd el, hamar el fog fogyni 😉)

Az alma-réteghez:

  • 3 nagyobbacska alma
  • 1 citrom leve
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 67g (azaz 1/3 bögre) barna nádcukor/kókuszvirágcukor - vagy más édesítőszer
  • 60 ml (azaz 1/4 bögre) víz
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál friss reszelt gyömbér (vagy 1/2 teáskanál őrölt gyömbér)
A morzsához:
  • 45g (azaz 1/2 bögre) nagyszemű zabpehely 
  • 60g (azaz 1/2 bögre) teljes kiőrlésű zabliszt vagy mandulaliszt
  • csipet só
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 50g (azaz 1/4 bögre) barna nádcukor/kókuszvirágcukor - vagy más édesítőszer
  • 2 marék pekándió vagy dió, apróra törve
  • 6 evőkanál kókuszzsír, megolvasztva
  • 2 evőkanál mandulavaj (vagy ha nincs otthon, használj ennyivel több kókuszzsírt)

Elkészítés (20 perc aktív + 1 óra sütési idő; összesen 1h 20p)

  1. Előmelegítem a sütőt 176°C fokra. Előkészítek egy kb. 2,5 literes sütőtálat és egy nagy keverőtálat.
  2. Az almákat negyed részekre vágom, kivágom a magházát. Utána vékony szeletekre vágom (Nem kell papírvékonyságúra, de egy almanegyedet legalább 4-5 további szeletre vágj)
  3. Az almaszeleteket beleteszem a keverőtálba. Hozzáadom az alma-réteghez szükséges többi hozzávalót: citromlevet, fahéjat, édesítőszert, vizet, keményítőt, gyömbért. 
  4. Jól összerázom keverőtál tartalmát, majd átöntöm a sütőtálba, ahol egyenletesen elosztom az almaszeleteket. 
  5. A keverőtálat elöblítem és kitörölgetem (vagy előveszek egy másikat.)
  6. A morzsa hozzávalóit (lásd fent) összekeverem a keverőtálban. Nekem úgy a legkönnyebb, ha a kókuszzsír + mandulavaj megy legutoljára, de nincs nagy jelentősége.
  7. A morzsa masszáját vékony rétegben elosztom az alma rétegen. Valószínűleg "hézagosan" fogja csak elfedni az almákat a morzsa, ez nem gond. Törekedj arra, hogy a tál minden pontjára (és így tálaláskor majd minden adagba) jusson belőle.
  8. Mehet az előmelegített sütőbe! Kereken 1 óráig sütöm 176°C-on. 40 perc után érdemes egy alufóliát helyezni rá, hogy nehogy megégjen a teteje.
  9. Amikor megsült, érdemes legalább 10 percet várni tálalás előtt, hogy kicsit kihűljön. 
Jó étvágyat!😋 Jó lélekmelegítést! 

almás morzsasüti gluténmentes vegán cukormentes










Megjegyzések