Ki írja a Mentesen kérem blogot?

 Szia! 

Itt a férjemmel örülünk egy
srí lankai vegán lakomának
 😊
 

Erna vagyok, kulinária- és zöldség-rajongó hobbi-szakács  😊  

Röviden: 

  • 20 éve vagyok vegetáriánus

  • 10 éve sütök-főzök 

  • 10 éve hagytam el a cukrot és a fehérlisztet az étrendemből
  • 9 éve írom a Mentesen kérem blogot
  • 6 éve szereztem "Táplálkozási tanácsadó" oklevelet
  • 5 éve követek teljes értékű növényi/vegán étrendet (TÉNÉ)

  • idén elvégeztem egy képzést a Növényi Alapú Táplálkozásról egy angliai egyetemen (Plant-Based Nutrition, University of Winchester)


Ugyanez bővebben kifejtve:

Közel 20 éve vegetáriánus étrendet követek. 

Tehát nem eszek húst. Ezt eleinte - egyetemistaként - nem egészségtudatosságból tettem, hanem szimplán azért, mert idegenkedtem a húsevés koncepciójától és a hús textúrájától. Mivel a hús az egyetlen dolog amit SOHA még véletlenül sem eszek, a blogon nem találsz húsos receptet.

10 éve sütök-főzök és kerülöm a feldolgozott, gyors felszívódású szénhidrátokat. 

Azaz nem használok fehérlisztet és 'normál' cukrot. 2013-ban ugyanis Inzulin-rezisztanciát (IR) azonosítottak nálam és ezzel vette kezdetét izgalmas kalandom az ételekkel. Ennek az eseménynek köszönhetem, hogy rájöttem: a zöldségek, hüvelyesek és gabonák sokkal izgalmasabbak, mint a cukor és a fehérliszt.

Be kell vallanom, hogy az IR-diagnózisig nem tudtam főzni... még egy rántottát sem! 🙈 Az egészségtudatos étkezésre sem igazán törekedtem. Étrendemben akkoriban nagy hangsúlyt kaptak a különféle sütik és péksütik... 🥐

Az, hogy akkoriban naponta ettem főtt ételt csak annak volt köszönhető, hogy a Google-nél dolgoztam Londonban. Az irodában szuper dolgozói étterem üzemelt és a fizetésemből futotta arra is, hogy esténként/hétvégén étterembe járjak. 

Az IR-diagnózis után 160 grammos diétát javasoltak, cukor és fehérliszt nélkül. Mivel nem ismertem a "rendes" ételeket, kétségbeestem, hogy mi lesz velem sütemény nélkül. Kutatni kezdtem az interneten teljes kiőrlésű és cukormentes süti receptek után és aktivizáltam magam a konyhában.

A történethez hozzátartozik, hogy igen hamar felhagytam a 160 grammos diétával, azon belül is a gramm-számolgatással. Egyrészt azért, mert ez extra stresszt hozott a már amúgy is pörgős életembe. Másrészt, szerintem egy kicsit túl radikális volt számomra a 160 grammos limit... főleg, ha figyelembe vesszük, hogy akkoriban hetente 20-30 km-t futottam. Már az IR diagnózis idején sem volt rajtam súlyfelesleg, de a rendszeres sport és a 160 grammos diéta kombinációjának eredményeképpen sokkal jobban lefogytam, mint ami normálisnak mondható.

Az alapelveket azonban megőriztem és azóta sem fogyasztok cukrot/fehérlisztet. A lassú felszívódású, természetes eredetű szénhidrátokat részesítem előnyben a konyhámban és a tányéromon is. Hálás vagyok, hogy az IR-diagnózis megismertetett ezekkel az alapelvekkel és rákényszerített arra, hogy felfedezzem a zöldségek és "jó" szénhidrátok sokféleségét.

Készül a t.k. (teljes kiőrlésű)
-cukormentes süti!!


9 éve írom a Mentesen kérem a blogot.

Egy idő után már én magam fejlesztettem a teljes kiőrlésű, cukormentes muffinok és kekszek receptjeit. A sütés-főzés betöltött valami addig elnyomott hiányérzetet. Szoftveripari dolgozóként élveztem, hogy végre valami kézzel foghatót hozok létre. Ha sütöttem vagy recepten kísérleteztem, teljes flow élménybe kerültem. A mai napig alkotásnak és kreatív munkának tekintem a főzést és a sütést. Imádom, hogy egy-egy szép és tápláló étellel vagy sütivel örömet okozhatok a barátaimnak, szeretteimnek. 

Egyszer egy "Restaurant Day" keretein belül pop-up éttermet nyitottunk két barátnőmmel. A mai napig azt tekintem életem egyik legboldogabb napjának. 😍

Pop-up éttermünk 2015-ben - én a jobb oldalon

2017-ben "Táplálkozástudományi tanácsadó" oklevelet szereztem. 

Nincs dietetikus végzettségem, nem is állítom magamról, hogy dietetikus lennék. A betegségek dietetikai kezeléséhez nincs elég mély szaktudásom, viszont a 'normál' egészségtudatos étrenddel képben vagyok. 

2017-ben elvégeztem egy okleveles táplálkozási tanácsadó képzést a Body & Soul wellness akadémiánál

Azóta is sokat olvasok és képzem magam a témában és az így megszerzett tudást beépítem a blogon található receptekbe. Követem a legfrissebb külföldi kutatások eredményeit arról, hogy a különféle ételek milyen hatással vannak egészségünkre.



Lassan 5 éve törekszem a teljes értékű növényi, azaz vegán étrendre. 

Olvasmányaim alapján kezdtem kapizsgálni, hogy a tejtermékek és a tojás túlzott fogyasztása nem tekinthető kimondottan egészségtudatosnak. Bár ezzel kapcsolatban abszolút ellentmondásos információk keringenek, ezért nem lehet egyértelműen megmondani, hogy ártanak-e. 

Én azért döntöttem úgy, hogy vegán étrendre állok át, mert elkezdett zavarni a húsiparon túl a tojás- és a tejipar működése is - környezeti és morális szempontból. Ahogy írtam, húst már évtizedek óta nem eszek, de kb. 5 éve rádöbbentem, hogy nem szeretném támogatni a tej- és tojásipart sem.

Azzal kapcsolatban, hogy a tejtermékek, a hús vagy a tojás ártalmas-e az egészségünkre, ellentmondásos információk keringenek a világban. Az ipari állattartással kapcsolatos állatvédelmi- és környezetvédelmi aggályok viszont elég stabil bizonyítékokon alapulnak.

Noha morális és környezetvédelmi motivációból lettem vegán, sokkal jobban érzem magam azóta fizikailag is. 

A zöldségek tényleg fantasztikusak, igazából az elmúlt öt évben fedeztem fel őket igazán.🍆🍅🍄🌱

Azért írtam, hogy "törekszem" a vegán étrendre, mert kb. 99%-ban eszem "vegánul". A fennmaradó 1% az időnkénti hal fogyasztásom, ugyanis szeretem a halat. Általában hetente-kéthetente szoktam enni egy szelet lazacot, főleg, ha olyan étteremben vagyunk, ahol nincsen jó vegán fogás az étlapon. Egy lazacsteak-et grill zöldséggel/barnarizzsel sokkal szívesebben eszek, mint pl. rántott sajtot rizzsel vagy sült krumplival. Tudomásom szerint egyébként a halfogyasztás lehet környezet- és egészségtudatos. 🐟

2023-ban elvégeztem a Plant-based Nutrition képzést a Winchester-i Egyetemen

A University of Winchester fantasztikus, Növényi Táplálkozásról szóló kurzusát 2023 nyarán végeztem el. Ez egy orvosoknak szóló, kéthónapos intenzív, akkreditált online továbbképzés.

 
Minden nap több órát foglalkoztam a tananyaggal, ami elképesztő mennyiségű információt és tudást adott át a teljes értékű növényi étkezéssel kapcsolatban. Az előadásokat orvos specialisták tartották (onkológus, gerincsebész, belgyógyász, stb.). A lefedett témák között a különböző krónikus betegségektől a terhességen át az időskori demenciáig szinte minden, egészségügyben releváns kérdéskör megjelent. A hivatkozott kutatások zöme az elmúlt 10 évben készült, ami mutatja, milyen dinamikusan fejlődik ez a terület.

Az egészség/betegség és az életmód/étrend összefüggésein túl az élelmiszeripar környezeti fenntarthatóságával is sokat foglalkoztunk. 

Az oklevél 30 órás képzésként akkreditálja a kurzust, én viszont két hónapon keresztül minimum 1-2 órát foglalkoztam vele minden nap, ami inkább 100 óra tanulást jelent. Imádtam minden percét! :-)


A sütés-főzés-táplálkozástudomány háromszögén túl...

A fentieken kívül közgazdász vagyok. Dolgoztam multinál, startupnál, Magyarországon és külföldön. 30 éves korom körül jöttem rá, hogy nekem az a legfontosabb "karriercélom", hogy hozzátegyek valami pozitívat az emberek életéhez. 

Ennek szellemében már 6. éve dolgozom főállásban a Bátor Tábor Alapítványnál, ahol a csapattal a gyerekek lelki egészségét fejlesztjük vagy állítjuk helyre.

A blogot is azért szeretem, mert szeretném megosztani veletek mindazt amit az egészségtudatos, finom, szép és élvezetes ételekről tanultam. Bízom benne, hogy ezáltal a blog olvasóinak is segítek abban, hogy egészségtudatosabbak vagy egészségesebbek legyenek. 

Egyébként a kávét is nagyon szeretem 😊☕





Megjegyzések