Sült almás-szedres zabropogós (vegán, cukormentes, fehérlisztmentes)

Áfony

Idén nagyon rákattantunk az úgynevezett "crisp"-ekre. Hogy mit is értek “crisp” alatt?
---› Egy hatalmas adag sült gyümölcsöt, isteni, ropogós zabpehely-réteggel megkoronázva.

Ez a vegán, hétköznap-kompatibilis desszert tényleg minden évszakban jól esik. 



Szedres csoda



Íme az okok, ami miatt rászoktunk erre a fajta desszertre:
  • vegán 
  • egyszerű hozzávalókkal készül, egyszerűen: hétköznap-kompatibilis
  • számtalan módon variálható
  • a sült gyümölcs a domináns benne, nem a tészta: ettől könnyed, nyárias és egészséges
  • a hidegebb napokon is jól esik, hiszen többnyire melegen tálalandó
  • NAGYON FINOM önmagában és fagyival is :) 
Most egy őszi ízkombinációt próbáltam ki és mutatok be Nektek. 
Alma + szeder + fahéj: mennyei!!

🫐 A szedret áfonyával is helyettesítheted. Kipróbáltam, úgy is isteni! Ezesetben a gyümölcshöz használt édesítöszer mennyiségét csökkentsd 3-ról 1 evökanálra (az áfonya édesebb a szedernél). 

Áfonyával is isteni!! 🫐 

(A korábbi hasonló receptjeimet itt találod: cseresznyés-kókuszos crisp és rebarbarás-málnás crisp)

Almás-szedres "crisp", azaz zabropogós

Hozzávalók 

(Én egy kb. 28x20 cm-es jénai tálban készítettem el.
Ez 4 nagy vagy 6 kisebb adag...mi 4 adagban ettük meg, elég jól csúszik :-D)

  • 2 közepes vagy nagy alma kimagozva, kis darabokra szeletelve
  • 2 bögre szeder (kb. 350 gramm; friss vagy fagyasztott)
  • 3 evőkanál erytrit vagy kókuszvirágcukor
  • 1 teáskanál őrölt vanília
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál citromlé
  • fél bögre zabpehely
  • fél bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • csipet só
  • negyed bögre erytrit vagy kókuszvirágcukor
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • 1-2 marék pekándió vagy tört mandula/mogyoró
  • 8 evőkanál kókuszzsír (a bolti állagában, azaz kenhető-vajszerű állapotban)

Elkészítés:

(Alább én egy 3 fázisos sütési módszert adtam meg. Így ropogósabb lett a crisp, mint egyben sütve és semmiképpen sem ég meg. De nyugodtan sütheted egyben is, 55-60 percig. Ezesetben 30-40 perc után tegyél rá egy alufóliát, hogy ne égjen meg a teteje).
  1. A sütőt előmelegítem 190 C fokra.
  2. Először elkészítem a gyümölcsöt. Egy jénai edénybe beleteszem a felkockázott almát és a megmosott szedret.
  3. A gyümölcsökhöz hozzáadom a közvetlenül utána listázott hozzávalókat: a 3 evőkanál édesítőszert, 1 teáskanál vaníliát, 1 teáskanál fahéjat, 2 teáskanál kukoricakeményítőt és 1 evőkanál citromlevet.
  4. A gyümölcsöket beteszem a sütőbe elősütésre kb.10 percre (I. sütési fázis), amíg elkészítem a zabpelyhes feltétet.
  5. Egy másik tálban elkészítem a ropogós feltétet: összekeverem a zabpelyhet, lisztet, sót, édesítőszert, fahéjat és a pekándiót. 
  6. A zabpelyhes száraz keverékhez kanalanként hozzáadom a kókuszzsírt és jól összedolgozom egy kanállal: akkor jó, ha darabos, de összegyúrható masszát kapok. 
  7. Kiveszem a sütőből a gyümölcsöket és a zabpelyhes réteg felét rákanalazom, egyenletesen elosztva. Nem baj, ha kilátszanak a gyümölcsök alóla. Visszateszem és további 20 percig sütöm (II. sütési fázis).
  8. Erre a 20 percre a maradék zabpelyhes tésztát a hűtőbe teszem, hogy a kókuszzsír ne olvadjon el és megőrizze állagát.
  9. Az első 20 perc után újra kiveszem a jénai tálat a sütőből. Egyenletesen elosztom a gyümölcsök és az első zabpelyhes réteg tetején a maradék tésztát is. Újabb 20 percre visszateszem sülni a sütőbe (III.sütési fázis).
  10. Ha lejárt a sütési idő (10+20+20 perc), akkor kiveszem és legalább 15 percig hagyom hülni a konyhapulton. 
  11. Ha ez a pihenőidő lejárt, langyosan, magában vagy fagyival tálalom. Jó étvágyat hozzá :)

Megjegyzések