Sült almás-szedres zabropogós (vegán, cukormentes, fehérlisztmentes)
Áfony |
Idén nagyon rákattantunk az úgynevezett "crisp"-ekre. Hogy mit is értek “crisp” alatt?
---› Egy hatalmas adag sült gyümölcsöt, isteni, ropogós zabpehely-réteggel megkoronázva.
Ez a vegán, hétköznap-kompatibilis desszert tényleg minden évszakban jól esik.
Szedres csoda |
Íme az okok, ami miatt rászoktunk erre a fajta desszertre:
- vegán
- egyszerű hozzávalókkal készül, egyszerűen: hétköznap-kompatibilis
- számtalan módon variálható
- a sült gyümölcs a domináns benne, nem a tészta: ettől könnyed, nyárias és egészséges
- a hidegebb napokon is jól esik, hiszen többnyire melegen tálalandó
- NAGYON FINOM önmagában és fagyival is :)
Most egy őszi ízkombinációt próbáltam ki és mutatok be Nektek.
Alma + szeder + fahéj: mennyei!!
🫐 A szedret áfonyával is helyettesítheted. Kipróbáltam, úgy is isteni! Ezesetben a gyümölcshöz használt édesítöszer mennyiségét csökkentsd 3-ról 1 evökanálra (az áfonya édesebb a szedernél).
(A korábbi hasonló receptjeimet itt találod: cseresznyés-kókuszos crisp és rebarbarás-málnás crisp)
Almás-szedres "crisp", azaz zabropogós
Hozzávalók
(Én egy kb. 28x20 cm-es jénai tálban készítettem el.Ez 4 nagy vagy 6 kisebb adag...mi 4 adagban ettük meg, elég jól csúszik :-D)
- 2 közepes vagy nagy alma kimagozva, kis darabokra szeletelve
- 2 bögre szeder (kb. 350 gramm; friss vagy fagyasztott)
- 3 evőkanál erytrit vagy kókuszvirágcukor
- 1 teáskanál őrölt vanília
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál citromlé
- fél bögre zabpehely
- fél bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- csipet só
- negyed bögre erytrit vagy kókuszvirágcukor
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 1-2 marék pekándió vagy tört mandula/mogyoró
- 8 evőkanál kókuszzsír (a bolti állagában, azaz kenhető-vajszerű állapotban)
Elkészítés:
(Alább én egy 3 fázisos sütési módszert adtam meg. Így ropogósabb lett a crisp, mint egyben sütve és semmiképpen sem ég meg. De nyugodtan sütheted egyben is, 55-60 percig. Ezesetben 30-40 perc után tegyél rá egy alufóliát, hogy ne égjen meg a teteje).
- A sütőt előmelegítem 190 C fokra.
- Először elkészítem a gyümölcsöt. Egy jénai edénybe beleteszem a felkockázott almát és a megmosott szedret.
- A gyümölcsökhöz hozzáadom a közvetlenül utána listázott hozzávalókat: a 3 evőkanál édesítőszert, 1 teáskanál vaníliát, 1 teáskanál fahéjat, 2 teáskanál kukoricakeményítőt és 1 evőkanál citromlevet.
- A gyümölcsöket beteszem a sütőbe elősütésre kb.10 percre (I. sütési fázis), amíg elkészítem a zabpelyhes feltétet.
- Egy másik tálban elkészítem a ropogós feltétet: összekeverem a zabpelyhet, lisztet, sót, édesítőszert, fahéjat és a pekándiót.
- A zabpelyhes száraz keverékhez kanalanként hozzáadom a kókuszzsírt és jól összedolgozom egy kanállal: akkor jó, ha darabos, de összegyúrható masszát kapok.
- Kiveszem a sütőből a gyümölcsöket és a zabpelyhes réteg felét rákanalazom, egyenletesen elosztva. Nem baj, ha kilátszanak a gyümölcsök alóla. Visszateszem és további 20 percig sütöm (II. sütési fázis).
- Erre a 20 percre a maradék zabpelyhes tésztát a hűtőbe teszem, hogy a kókuszzsír ne olvadjon el és megőrizze állagát.
- Az első 20 perc után újra kiveszem a jénai tálat a sütőből. Egyenletesen elosztom a gyümölcsök és az első zabpelyhes réteg tetején a maradék tésztát is. Újabb 20 percre visszateszem sülni a sütőbe (III.sütési fázis).
- Ha lejárt a sütési idő (10+20+20 perc), akkor kiveszem és legalább 15 percig hagyom hülni a konyhapulton.
- Ha ez a pihenőidő lejárt, langyosan, magában vagy fagyival tálalom. Jó étvágyat hozzá :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése