Vegán töltött padlizsán, kesu"sajt"-szósszal (TÉNÉ, vegán, mindenmentes)

Bonyolultnak tűnő, mégis egyszerű recept következik: töltött padlizsán! 🍆

Nem muszáj ám szigorúan ragaszkodni a recepthez. 😊
Én töltelékként az előző napi ebédemből megmaradt kukoricás barna rizst és vörösbabot használtam fel, de bármilyen gabona+hüvelyes kombinációval helyettesítheted. (Pl. vöröslencse+bulgur)

Tápláló, mégis könnyed, izgalmas fogás. Vendégeket is el lehet kápráztatni vele 😉


A módszer lényege, hogy az enyhén bevagdosott félbe vágott padlizsánokat megsütöm. Ezáltal jól megpuhulnak, és könnyen kivájható a közepük. Ekkor megtöltöm a lyukakat a választott töltelékkel, lelocsolom kesu"sajt" szósszal és visszatolom a sütőbe.

Szerintem egy dologra fontos odafigyelni: a sózásra! Miután lyukat vágunk a padlizsánba érdemes újra megsózni, de erre a receptben is felhívom a figyelmet.

Ha esetleg egy egyszerűbb padlizsános receptet keresel, akkor ezeket ajánlom:




 Hozzávalók (2 személyre) 

A kesuszószhoz:
  • 1 bögre (=240 ml) natúr kesudió, 3-4 órára beáztatva szobahőmérsékletű vízben
  • 120-140 ml (szűrt) víz
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • fél citrom leve
  • fél-1 teáskanál só (lehet kicsit 'túlsózni', mint egy sajtot)
  • fél teáskanál fokhagymagranulátum
A töltött padlizsánhoz:
  • 2 db közepes méretű padlizsán
  • 1 evőkanál napraforgó- vagy olívaolaj
  • kb. egy bögrényi előre elkészített, főtt gabona és bab/lencse vegyesen (én itt kukoricás barna rizst használtam vörösbab konzervvel, ami az előző napi ebédemből maradt meg)
  • néhány szem koktélparadicsom
  • opcionális: dió vagy teljes kiőrlésű/gluténmentes zsemlemorzsa (hogy legyen benne egy kis ropogós textúra)
  • opcionális: szárított paradicsom vagy olajbogyó 
Mellé remekül illik egy egyszerű rukkola saláta koktélparadicsommal és/vagy egy kis extra főtt gabona.

Elkészítés (kb. 1 óra plusz előtte a kesudió áztatási ideje 3-4 óra)

  1. Minimum 3 órával a főzés előtt beáztatom a kesudiót annyi vízben, amennyi bőven ellepi.
  2. Amikor letelt a kesudió ázási ideje, elkészítem a kesu sajtszószt: Leöntöm a vizet a kesudiókról, majd egy botmixer segítségével összeturmixolom a vízzel, sörélesztővel, citromlével, sóval és fokhagyma granulátummal. Krémes, sűrű szószt kapok. Félreteszem.
  3. A sütőt előmelegítem 210 C fokra, sütőpapírt teszek egy tepsibe.
  4. Hosszában félbe vágom a padlizsánokat, majd bevagdosom a vágás mentén a felületüket az alábbi képhez hasonlóan, mint egy elferdített négyzetháló (lehet hogy ennek a mintának van geometriai neve, de én nem tudok róla 😂):

  5. A félbevágott padlizsánokat a bevagdosott oldalukkal LEFELE fordítva ráteszem a tepsire. Meglocsolom őket egy kis olajjal, megsózom őket és beteszem a sütőbe.
  6. A padlizsánokat 40 percig sütöm. Kb. 20 percél, azaz félidőben megfordítom őket, úgy, hogy a bevagdosott oldalul legyen FELÜL.
  7. Az alatt a 40 perc alatt, amíg a padlizsánok sülnek, elkészítem a tölteléket: a lencsét/babot és a gabonát megfőzöm (vagy ha maradékot használok, csak kiveszem a hűtőből). 
  8. Összekeverem a főtt babot/lencsét a főtt gabonával. Ehhez hozzáadom még azokat a dolgokat, amivel feldobnám a tölteléket, pl. koktélparadicsom felszeletelve, néhány kanálnyi kukorica konzerv, szárított paradicsom vagy olajbogyó felszeletelve, sült hagyma vagy sült cukkini...
  9. Amikor letelt a padlizsánok 40 sütési perce, kiveszem őket a sütőből. Az a fontos, hogy "szaftos", puha állaguk legyen.
  10. Egy kiskanállal a padlizsán húsába egy vékony árkot kaparok. Ha jól megsült a padlizsán, akkor ez könnyen fog menni. Fontos! Ne az összes "húsát" kaparjuk ki, maradjon az oldalakon és az alján is egy kicsi. Mutatok képet, valahogy így:


  11. Picit megsózom a keskeny "árkot" is, mert ezt korábban nem érte só.
  12. A kikapart padlizsánhúst belekeverem a korábban összekészített töltelékbe. Lehet, hogy megint kell egy csipet sót adni a töltelékhez, mert a kikapart padlizsán hús valószínűleg elég sótlan lesz.
  13. A padlizsánokban levő keskeny árkokat megtöltöm a töltelékkel. Az nem baj, ha púpos lesz, sőt!
  14. Utolsó simításként rákanalazom a kesu-sajtszószt a megtöltött padlizsánokra. 
  15. Opcionális: Szórok rá egy kis aprított diót vagy t.k./gluténmentes zsemlemorzsát. Ettől lesz ropogós a teteje.
  16. Visszateszem a megtöltött padlizsánokat a sütőbe, kb. 10-15 percre.
Rukkola salátával vagy főtt gabona körettel tálalom.



Megjegyzések