Sült spárga és társai (vegán, mindenmentes)

Szerintem kortárs művészeti alkotásnak is elmenne ez a kép: 😊 




Teljesen megdöbbentem a minap a spárga árán. 2000 Ft volt fél kiló a piacon és a szupermarketben is.😅😱 De egye fene, vettem egy köteggel a piacon, különlegességnek. Egyszer belefér - de megfogadtam, hogy a szezonban ez volt az utolsó alkalom, hogy ilyen luxuscikket veszek.

Aztán szerencsém lett! 🍀🍀
Még egy hete sem laktunk Balatonfüreden, amikor az egyetlen helyi ismerősünk továbbított a férjemnek egy helyieknek szóló ajánlatot: termelőtől spárga, kb. a bolti ár feléért. Bevásároltunk egy komolyabb mennyiséget, úgyhogy most nem győzöm kitalálni a különböző spárgás recepteket. "A nice problem to have", azaz ez egy olyan probléma, aminek örülök 😉

Mint minden zöldség esetében, a spárgából is jó kis fogást lehet készíteni, ha kiegészítjük gabonával, valamilyen növényi fehérjével és természetesen leöntjük TAHINI szósszal! Valahogy így:



Én tettem bele lila-rózsaszín tavaszi zöldségeket is, hogy szép színes legyen (esztétikailag indokolt :-))

Nagyon egyszerű kis fogás, de komplex ízekkel, színekkel, tápanyagokkal.

Hozzávalók (2 személyre)

  • 2 evőkanál napraforgó- vagy olívaolaj
  • 12-14 szál spárga
  • 2-3 db retek
  • 2 lilahagyma
  • só, bors
  • kb. 3/4 bögre barna rizs
  • egy kis konzerv Bonduelle GOLD kukorica
  • 1 konzerv vörös bab (tartósítószer- és cukormentes)
  • 2 evőkanál tahini 
  • csipet fokhagymapor (opcionális)
  • 2 evőkanál sózott-pirított tökmag

Elkészítés (kb. 30 perc)

  1. Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
  2. A spárgáknak levágom a fás szárát, felvágom a lilahagymát és a retket is nagyobbacska darabokra (pl. a retket negyedekre).
  3. Egy tepsiben elhelyezem a spárgát és a retket. A lilahagymát félreteszem, mert azt rövidebb ideig érdemes sütni, mint a többieket!
  4. A spárgát és a retket meglocsolom 1-2 kanál olajjal, majd megsózom (esetleg borsozom). Beteszem a őket a sütőbe.
  5. Közben felteszem a barna rizst főni egy lábasban. A csomagoláson található utasítások szerint puhára főzöm, amíg sülnek a zöldségek. 
  6. 15 perc után a vastagra szeletelt lilahagymát is beteszem a tepsibe a spárga és a retek mellé. Öntök a hagyma szeletekre is egy teáskanálnyi olajat és megsózom.
  7. A tepsit, immár a lilahagymával kiegészülve, visszateszem a sütőbe további 15 - 20 percre, amíg a lilahagyma megpuhil.
  8. A puhára főtt barna rizshez hozzákeverem a kukorica konzervet és alacsony hőfokon még pár percig melegítem, hogy átmelegedjen a kukorica is.
  9. Leöblítem a babkonzervet és egy másik kis lábasban ezt is felmelegítem (érdemes önteni hozzá 1-2 evőkanál vizet).
  10. Elkészítem a tahini szószt: 2 evőkanál tahini, 2-3 evőkanál forró víz, csipet só és csipet fokhagymapor krémesre keverésével.
  11. Két tányéron elosztom a rizst, a babot és a sült zöldségeket. Meglocsolom a tahini szósszal és megszórom a tökmaggal.
Jó étvágyat!

Megjegyzések