Sült spárga és társai (vegán, mindenmentes)
Szerintem kortárs művészeti alkotásnak is elmenne ez a kép: 😊
Teljesen megdöbbentem a minap a spárga árán. 2000 Ft volt fél kiló a piacon és a szupermarketben is.😅😱 De egye fene, vettem egy köteggel a piacon, különlegességnek. Egyszer belefér - de megfogadtam, hogy a szezonban ez volt az utolsó alkalom, hogy ilyen luxuscikket veszek.
Aztán szerencsém lett! 🍀🍀
Még egy hete sem laktunk Balatonfüreden, amikor az egyetlen helyi ismerősünk továbbított a férjemnek egy helyieknek szóló ajánlatot: termelőtől spárga, kb. a bolti ár feléért. Bevásároltunk egy komolyabb mennyiséget, úgyhogy most nem győzöm kitalálni a különböző spárgás recepteket. "A nice problem to have", azaz ez egy olyan probléma, aminek örülök 😉
Mint minden zöldség esetében, a spárgából is jó kis fogást lehet készíteni, ha kiegészítjük gabonával, valamilyen növényi fehérjével és természetesen leöntjük TAHINI szósszal! Valahogy így:
Én tettem bele lila-rózsaszín tavaszi zöldségeket is, hogy szép színes legyen (esztétikailag indokolt :-))
Nagyon egyszerű kis fogás, de komplex ízekkel, színekkel, tápanyagokkal.
Hozzávalók (2 személyre)
- 2 evőkanál napraforgó- vagy olívaolaj
- 12-14 szál spárga
- 2-3 db retek
- 2 lilahagyma
- só, bors
- kb. 3/4 bögre barna rizs
- egy kis konzerv Bonduelle GOLD kukorica
- 1 konzerv vörös bab (tartósítószer- és cukormentes)
- 2 evőkanál tahini
- csipet fokhagymapor (opcionális)
- 2 evőkanál sózott-pirított tökmag
Elkészítés (kb. 30 perc)
- Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
- A spárgáknak levágom a fás szárát, felvágom a lilahagymát és a retket is nagyobbacska darabokra (pl. a retket negyedekre).
- Egy tepsiben elhelyezem a spárgát és a retket. A lilahagymát félreteszem, mert azt rövidebb ideig érdemes sütni, mint a többieket!
- A spárgát és a retket meglocsolom 1-2 kanál olajjal, majd megsózom (esetleg borsozom). Beteszem a őket a sütőbe.
- Közben felteszem a barna rizst főni egy lábasban. A csomagoláson található utasítások szerint puhára főzöm, amíg sülnek a zöldségek.
- 15 perc után a vastagra szeletelt lilahagymát is beteszem a tepsibe a spárga és a retek mellé. Öntök a hagyma szeletekre is egy teáskanálnyi olajat és megsózom.
- A tepsit, immár a lilahagymával kiegészülve, visszateszem a sütőbe további 15 - 20 percre, amíg a lilahagyma megpuhil.
- A puhára főtt barna rizshez hozzákeverem a kukorica konzervet és alacsony hőfokon még pár percig melegítem, hogy átmelegedjen a kukorica is.
- Leöblítem a babkonzervet és egy másik kis lábasban ezt is felmelegítem (érdemes önteni hozzá 1-2 evőkanál vizet).
- Elkészítem a tahini szószt: 2 evőkanál tahini, 2-3 evőkanál forró víz, csipet só és csipet fokhagymapor krémesre keverésével.
- Két tányéron elosztom a rizst, a babot és a sült zöldségeket. Meglocsolom a tahini szósszal és megszórom a tökmaggal.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése