Csőben sült padlizsán (vegán/tejmentes/gluténmentes)
Új kedvenc a házban!
A "parmigiana di melanzane" dél-olasz recept alapján készítettem ez a vegán / tejmentes csőben sült padlizsánt.
Isteni lett! És elég könnyed is: mi ketten megettük egy vacsira ennek a jénai tálnak a tartalmát.
Vegán/tejmentes: Az alaprecepthez csak növényi sajtot és zöldségeket használtam. A tetejére én ráütöttem egy tojást is, ezért a mi változatunk nem vegán, csak tejtermékmentes.
Gluténmentes is az alaprecept. De érdemes mellé valamilyen jobb szénhidrátot készíteni. Én teljes kiőrlésű, ropogós kenyérkockákat pirítottam a sütőben, ami jól passzolt a sült padlizsánhoz. Tésztát/kuszkuszt/kölest is főzhetünk mellé, vagy akár bele is! M.szerint legközelebb próbáljuk ki krumpli szeletekkel.
Ezt a vegán sajtot ajánlom, mert nagyon jól megolvad és az íze is finom: https://multi-vitamin.hu/vegan-novenyi-sajtok/violife-reszelt-natur-200-g-p5688
Ha nem vagy vegán, akkor persze normál sajtot is használhatsz. A parmezánt például laktózérzékenyek is használhatják, mert természetes módon laktózmentes.
Hozzávalók (2-3 főre)
- 1+2 evőkanál repce- vagy olivaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv aprított paradicsom (400g)
- 2 teáskanál szárított bazsalikom (vagy egy csokor friss bazsalikom)
- só, bors
- opcionális: néhány szem szárított paradicsom, kis darabokra vágva
- 1 padlizsán és 1 cukkini (vagy 2 padlizsán)
- 100g Violife reszelt növényi sajt
- opcionális: 1 tojás
- köretként: pár szelet teljes kiőrlésű kenyér vagy kuszkusz/tészta/köles
Elkészítés
- Előkészítem a köretet, hogy ezzel később ne legyen már feladat.
A.) A kenyérkockákat egy pici olajjal meglocsolva megpirítom a sütőben.
B.) Kölest/tésztát/kuszkuszt főzök 2-3 főre a csomagolás instrukciói szerint. - Egy kis lábasban felhevítek 1 evőkanál olajat.
- Az apróra vágott, vagy fokhagyma-nyomóval összepréselt fokhagyma gerezdeket beleteszem az olajba pirulni, majd szinte azonnal hozzáadom a paradicsomkonzervet is.
- Beleteszem a szárított bazsalikomot és szárított paradicsomot; megsózom, borsozom. (ha friss bazsalikomot használok, azt NEM ebben a lépésben adom hozzá)
- 5 percig főzöm a paradicsomszószt közepes lángon, majd félreteszem.
- A cukkinit és a padlizsánt hosszában felszeletelem, kb. 0.5-1 cm vastag szeletekre.
- Egy serpenyőben felhevítek 2 kanál olajat.
- A padlizsán- és cukkiniszeleteket mindkét oldalukon 2-2 percig kisütöm az olajban.
- A sütőt előmelegítem 200C-ra.
- Most jöhet az étel összeállítása!
- A jénai tál aljába padlizsán- és cukkiniszeleteket fektetek úgy, hogy jól fedjék egymást, gyakorlatilag két rétegben. Erre rákanalazom a paradicsomszósz felét (és opcionálisan egy réteg friss bazsalikomot és főtt kölest/tésztát/kuszkuszt). Mindezt megszórom egy nagy adag reszelt növényi sajttal.
- Ezt megismétlem még egyszer: egy vastag réteg padlizsán- és cukkini, paradicsomszósz, (friss bazsalikom, főtt köles/tészta/kuszkusz) és sajt.
- Egy tojást villával felverek, ráöntöm a jénai tál tartalmára és nagyjából elosztom a tetején - opcionális, ha nem vagy szigorú vegán.
- Még egy kis növényi sajtot szórok az egészre.
- A sütőben kb. 25 percig sütöm a jénai tál tartalmát.
- Ha elkészült, a választott körettel tálalom - hacsak nem sütöttem már bele.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése