Csőben sült padlizsán (vegán/tejmentes/gluténmentes)

Új kedvenc a házban!
A "parmigiana di melanzane" dél-olasz recept alapján készítettem ez a vegán / tejmentes csőben sült padlizsánt. 

Isteni lett! És elég könnyed is: mi ketten megettük egy vacsira ennek a jénai tálnak a tartalmát.

vegan csőben sült padlizsán


Vegán/tejmentes: Az alaprecepthez csak növényi sajtot és zöldségeket használtam. A tetejére én ráütöttem egy tojást is, ezért a mi változatunk nem vegán, csak tejtermékmentes. 

Gluténmentes is az alaprecept. De érdemes mellé valamilyen jobb szénhidrátot készíteni. Én teljes kiőrlésű, ropogós kenyérkockákat pirítottam a sütőben, ami jól passzolt a sült padlizsánhoz. Tésztát/kuszkuszt/kölest is főzhetünk mellé, vagy akár bele is! M.szerint legközelebb próbáljuk ki krumpli szeletekkel.

Ezt a vegán sajtot ajánlom, mert nagyon jól megolvad és az íze is finom: https://multi-vitamin.hu/vegan-novenyi-sajtok/violife-reszelt-natur-200-g-p5688
Ha nem vagy vegán, akkor persze normál sajtot is használhatsz. A parmezánt például laktózérzékenyek is használhatják, mert természetes módon laktózmentes.





Hozzávalók (2-3 főre)

  • 1+2 evőkanál repce- vagy olivaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv aprított paradicsom (400g)
  • 2 teáskanál szárított bazsalikom (vagy egy csokor friss bazsalikom)
  • só, bors
  • opcionális: néhány szem szárított paradicsom, kis darabokra vágva
  • 1 padlizsán és 1 cukkini (vagy 2 padlizsán)
  • 100g Violife reszelt növényi sajt 
  • opcionális: 1 tojás 
  • köretként: pár szelet teljes kiőrlésű kenyér vagy kuszkusz/tészta/köles

Elkészítés

  1. Előkészítem a köretet, hogy ezzel később ne legyen már feladat.
    A.) A kenyérkockákat egy pici olajjal meglocsolva megpirítom a sütőben. 
    B.) Kölest/tésztát/kuszkuszt főzök 2-3 főre a csomagolás instrukciói szerint.
  2. Egy kis lábasban felhevítek 1 evőkanál olajat. 
  3. Az apróra vágott, vagy fokhagyma-nyomóval összepréselt fokhagyma gerezdeket beleteszem az olajba pirulni, majd szinte azonnal hozzáadom a paradicsomkonzervet is.
  4. Beleteszem a szárított bazsalikomot és szárított paradicsomot; megsózom, borsozom. (ha friss bazsalikomot használok, azt NEM ebben a lépésben adom hozzá)
  5. 5 percig főzöm a paradicsomszószt közepes lángon, majd félreteszem.
  6. A cukkinit és a padlizsánt hosszában felszeletelem, kb. 0.5-1 cm vastag szeletekre.
  7. Egy serpenyőben felhevítek 2 kanál olajat. 
  8. A padlizsán- és cukkiniszeleteket mindkét oldalukon 2-2 percig kisütöm az olajban.
  9. A sütőt előmelegítem 200C-ra.
  10. Most jöhet az étel összeállítása! 
  11. A jénai tál aljába padlizsán- és cukkiniszeleteket fektetek úgy, hogy jól fedjék egymást, gyakorlatilag két rétegben. Erre rákanalazom a paradicsomszósz felét (és opcionálisan egy réteg friss bazsalikomot és főtt kölest/tésztát/kuszkuszt). Mindezt megszórom egy nagy adag reszelt növényi sajttal.
  12. Ezt megismétlem még egyszer: egy vastag réteg padlizsán- és cukkini, paradicsomszósz, (friss bazsalikom, főtt köles/tészta/kuszkusz) és sajt.
  13. Egy tojást villával felverek, ráöntöm a jénai tál tartalmára és nagyjából elosztom a tetején - opcionális, ha nem vagy szigorú vegán.
  14. Még egy kis növényi sajtot szórok az egészre. 
  15. A sütőben kb. 25 percig sütöm a jénai tál tartalmát. 
  16. Ha elkészült, a választott körettel tálalom - hacsak nem sütöttem már bele.
Jó étvágyat!

Megjegyzések