Sült padlizsános quinoa saláta
Hatalmas grillezett padlizsán rajongó vagyok, így ez a saláta az egyik kedvencem :)
Vegán és gluténmentes, bő 30 perc alatt elkészíthető, nagyon egészséges és tápláló!
Vegán és gluténmentes, bő 30 perc alatt elkészíthető, nagyon egészséges és tápláló!
Hozzávalók (2 személyre)
- (sütőpapír)
- 1 nagy padlizsán
- 2 evőkanál olívaolaj
- valamilyen keleti fűszer (az én javaslatom ehhez a fogáshoz a shawarma, zataar vagy sumac)
- csipet só
- (kisebb lábas)
- 0.5 bögre quinoa (szárazon)
- 1.5 bögre víz
- 100-150g vegyes saláta
- 5-6 szem koktélparadicsom
- 2 púpos evőkanál humusz
- egy fél citrom leve
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- só, bors
- 2 evőkanál langyos víz
- opcionális: pirított magvak, friss koriander
Elkészítés (bő 30 perc)
- 200 fokra előmelegítem a sütőt. A tepsibe egy sütőpapírt helyezek.
- Felszeletelem a padlizsánt. Előbb hosszában negyedekre, majd az így kapott negyedpadlizsánokat keresztben kétujjnyi vastag (a vastagság fontos!), háromszög alakú darabokra vágom.
- Egy salátástálban a padlizsándarabokat meglocsolom az olajjal, megszórom a kedvenc keleti fűszeremmel és egy csipet sóval. Jól összeforgatom az egészet a kezemmel.
- A fűszeres-olajos padlizsándarabokat a sütőpapírra helyezem és kb. 30 perc alatt puhára sütöm. 20 perc után érdemes figyelni, nehogy megégjenek és átforgatni őket.
- Míg a padlizsán sül, elkészítem a quinoát. Egy kis lábasba teszem a quinoát kb. 3szoros mennyiségű vízzel. Először felforralom, majd alacsonyabb fokozaton 10-15 percig főzöm.
- A salátaöntet következik: a hummuszhoz hozzáöntöm a citromlevet, fokhagymaport és felöntöm egy kis langyos vízzel. Az egészet krémesre, folyós állagúra keverem, majd megsózom és borsozom.
- Tálalás: Az apróra vágott salátalevelet és koktélparadicsomokat elhelyezem a két tányéron.
- Elosztom a két salátástányér között a megfőtt quinoát és a sült padlizsándarabokat, majd jó alaposan meglocsolom a hummuszos öntettel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése