Sült padlizsános quinoa saláta

Hatalmas grillezett padlizsán rajongó vagyok, így ez a saláta az egyik kedvencem :)

Vegán és gluténmentes, bő 30 perc alatt elkészíthető, nagyon egészséges és tápláló!


Hozzávalók (2 személyre)


  • (sütőpapír)
  • 1 nagy padlizsán
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • valamilyen keleti fűszer (az én javaslatom ehhez a fogáshoz a shawarma, zataar vagy sumac)
  • csipet só
  • (kisebb lábas)
  • 0.5 bögre quinoa (szárazon)
  • 1.5 bögre víz
  • 100-150g vegyes saláta
  • 5-6 szem koktélparadicsom
  • 2 púpos evőkanál humusz
  • egy fél citrom leve
  • 0.5 teáskanál fokhagymapor
  • só, bors
  • 2 evőkanál langyos víz
  • opcionális: pirított magvak, friss koriander

Elkészítés (bő 30 perc)

  1. 200 fokra előmelegítem a sütőt. A tepsibe egy sütőpapírt helyezek.
  2. Felszeletelem a padlizsánt. Előbb hosszában negyedekre, majd az így kapott negyedpadlizsánokat keresztben kétujjnyi vastag (a vastagság fontos!), háromszög alakú darabokra vágom. 
  3. Egy salátástálban a padlizsándarabokat meglocsolom az olajjal, megszórom a kedvenc keleti fűszeremmel és egy csipet sóval. Jól összeforgatom az egészet a kezemmel.
  4. A fűszeres-olajos padlizsándarabokat a sütőpapírra helyezem és kb. 30 perc alatt puhára sütöm. 20 perc után érdemes figyelni, nehogy megégjenek és átforgatni őket.
  5. Míg a padlizsán sül, elkészítem a quinoát. Egy kis lábasba teszem a quinoát kb. 3szoros mennyiségű vízzel. Először felforralom, majd alacsonyabb fokozaton 10-15 percig főzöm.
  6. A salátaöntet következik: a hummuszhoz hozzáöntöm a citromlevet, fokhagymaport és felöntöm egy kis langyos vízzel. Az egészet krémesre, folyós állagúra keverem, majd megsózom és borsozom.
  7. Tálalás: Az apróra vágott salátalevelet és koktélparadicsomokat elhelyezem a két tányéron.
  8. Elosztom a két salátástányér között a megfőtt quinoát és a sült padlizsándarabokat, majd jó alaposan meglocsolom a hummuszos öntettel. 

Megjegyzések