Padlizsán steak (vegán, mindenmentes)
Nagy kedvencem a padlizsán steak. Ami gyakorlatilag egy fél padlizsán, ízesre és puhára sütve.
Persze, ne számítsatok arra, hogy nagyon hasonlítani fog a steakre. De mégis - vagy pont ezért - nagyon fincsi :)
Hozzávalók (2 db padlizsán steak-hez)
- 1 nagy méretű padlizsán
- 2-3 evőkanál steak fűszer (vagy za'tar/más pikánsabb fűszerkeverék)
- olívaolaj
- só, bors
- Továbbá padlizsán steak mellé javaslom még a következőket (a kamrád/hűtőd tartalmának függvényében):
- főtt köles/bulgur vagy más gabona köret
- főtt vörös lencse
- friss saláta/koktélparadicsom
- tahini szósz/pesto/olívaolaj
Elkészítés
- Előmelegítem a sütőt 180 Celsius fokra, légkeveréses funkcióval. Egy tepsibe sütőpapírt helyezek.
- Hosszában félbevágom a padlizsánt, majd a fehér felületet (ott, ahol félbe vágtam) egy késsel megvagdosom, kb. fél cm mélyen. Mondhatni négyzethálós rácsot rajzolok a vágásokkal a felületére, de vigyázva arra, hogy ne vágjam el és a fél padlizsán egyben maradjon.
- A padlizsánok megvagdosott oldalát meglocsolom 1-1 teáskanál olajjal és jó alaposan megfűszerezem, sózom és borsozom. Figyelek arra, hogy a késsel vágott résekbe is jusson fűszer.
- Először a fehér oldalával lefelé teszem rá a padlizsán-feleket a sütőpapírra (tehát a sötét színű, héjas oldala felfelé néz). Így teszem be a sütőbe.
- Kb. 15 perc sütés után megfordítom a padlizsán feleket úgy, hogy most a befűszerezett, bevagdosott oldaluk nézzen felfelé. További 15 percre visszateszem a sütőbe még sülni. Akkor van kész, ha megbarnult kicsit az eredetileg fehér oldal is (lásd fotó). Ha nagyon nagy volt a padlizsán, akkor lehet, hogy ennél a 30 percnél egy kicsit több időre lesz szükség, hogy átsüljön és megpuhuljon. Néhány plusz perccel nem árthatsz - csak ne égesd el :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése