Padlizsán steak (vegán, mindenmentes)

Nagy kedvencem a padlizsán steak. Ami gyakorlatilag egy fél padlizsán, ízesre és puhára sütve. 
Persze, ne számítsatok arra, hogy nagyon hasonlítani fog a steakre. De mégis - vagy pont ezért - nagyon fincsi :) 


padlizsán steak

 Hozzávalók (2 db padlizsán steak-hez)

  • 1 nagy méretű padlizsán
  • 2-3 evőkanál steak fűszer (vagy za'tar/más pikánsabb fűszerkeverék)
  • olívaolaj
  • só, bors
  • Továbbá padlizsán steak mellé javaslom még a következőket (a kamrád/hűtőd tartalmának függvényében):
    • főtt köles/bulgur vagy más gabona köret
    • főtt vörös lencse
    • friss saláta/koktélparadicsom
    • tahini szósz/pesto/olívaolaj

Elkészítés

  1. Előmelegítem a sütőt 180 Celsius fokra, légkeveréses funkcióval. Egy tepsibe sütőpapírt helyezek.
  2. Hosszában félbevágom a padlizsánt, majd a fehér felületet (ott, ahol félbe vágtam) egy késsel megvagdosom, kb. fél cm mélyen. Mondhatni négyzethálós rácsot rajzolok a vágásokkal a felületére, de vigyázva arra, hogy ne vágjam el és a fél padlizsán egyben maradjon.
  3. A padlizsánok megvagdosott oldalát meglocsolom 1-1 teáskanál olajjal és jó alaposan megfűszerezem, sózom és borsozom. Figyelek arra, hogy a késsel vágott résekbe is jusson fűszer.
  4. Először a fehér oldalával lefelé teszem rá a padlizsán-feleket a sütőpapírra (tehát a sötét színű, héjas oldala felfelé néz). Így teszem be a sütőbe.
  5. Kb. 15 perc sütés után megfordítom a padlizsán feleket úgy, hogy most a befűszerezett, bevagdosott oldaluk nézzen felfelé. További 15 percre visszateszem a sütőbe még sülni. Akkor van kész, ha megbarnult kicsit az eredetileg fehér oldal is (lásd fotó). Ha nagyon nagy volt a padlizsán, akkor lehet, hogy ennél a 30 percnél egy kicsit több időre lesz szükség, hogy átsüljön és megpuhuljon. Néhány plusz perccel nem árthatsz - csak ne égesd el :)
Abban a kb. 30 percben, amíg a sütőben van a padlizsán steak, könnyedén elkészítheted a menü többi elemét. Ajánlom a vöröslencsét, ami - a többi hüvelyessel ellentétben - csak 10-15 perc főzést igényel, illetve jó szénhidrátként a - szintén gyorsan elkészülő - bulgurt/kuszkuszt. Friss zöldséget is javaslok mellé, hogy legyen valami ropogós és színes is a tányéron. De ezeket Rád bízom, illetve arra, mi van a kamrádban, hűtődben.

Megjegyzések