Cukkinis brownie (vegán, téné, cukormentes, diétás)
A korábbi sikereken felbuzdulva, úgy döntöttem, folytatom a "zöldséges brownie" szériát. Ezúttal lereszelt cukkinivel sűrítettem a brownie tésztát és nem bántam meg.💙
Nézzük, miért érdemes kipróbálni:
- Finom 😊
- Sűrű, csokis süti - mégis "diétás", ezalatt azt értem, hogy egy normál brownie-hoz képest kevés benne a zsír, a cukor és a kalória.
- Mint minden zöldséges brownie receptemben, ebben sem lehet érezni az elrejtett zöldséget.
- Teljes kiőrlésű lisztből készült, cukor helyett almapürével és egy kevés agavé sziruppal édesítettem, így viszonylag kíméletes a vércukor/inzulin szinttel.
- Tej- és tojásmentes, csak természetes, növényi hozzávalókat tartalmaz (plusz egy kis sütőport/szódabikarbónát).
- Napraforgó olajat használtam, amiben elhanyagolható a telített zsírok mennyisége (a telített zsír az egészségünkre nézve a "rosszabbik" zsírfajta)
- Egyszerű elkészíteni! Az egészet egy keverőtálban keverem össze, így a mosogatás sem lesz durva utána.
Miért jó nekünk ha zöldséget teszünk a brownie-ba?
- Egyrészt a zöldség a legjobb élelmiszerfajta az egészségünkre nézve. Magas a vitamin és rosttartalmuk, kevés bennük a kalória, a koleszterin és a zsír. Minél több zöldséget eszünk, annál jobb.
- A reszelt zöldség/zöldségpüré szaftossá teszi a brownie-t, ezért csak egy kevés zsiradékot kell a sütibe tenni. Emiatt a zöldséges brownie kalória tartalma, telített zsír tartalma is sokkal alacsonyabb lesz mint egy "normál" brownie-ban. A zöldséges brownie koleszterintartalma nulla.
- Ezzel ellentétben a "normál brownie"-kat általában több tábla csoki, 100-200g vaj és jó néhány tojás tesz szaftossá, így igazi koleszterin-, telített zsír- és kalóriabomba. Itt van egy elrettentő példa: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/best-ever-chocolate-brownies-recipe
- Itt 16 szelet brownie-ba 3 tábla csoki ÉS 275g cukor ÉS 185g vaj ÉS 3 tojás került
- Az én cukkinis brownie receptembe a fenti dőlt betűs hozzávalók helyett ez került:
- 1 nagy cukkini ÉS 100-120g agavé ÉS 90 ml napraforgó olaj
- Remélem nem kell különösebben belemennem a számokba, hogy meggyőzzelek titeket, hogy a zölddel kiemelt lista egészségtudatosabb, mint a sárgával kiemelt lista.😊
Korábbi, jól bevált vegán és hasonlóan egészségtudatos zöldséges brownie receptjeimet itt találod:
Hozzávalók (11-14 szelethez)
Nekem ebből a mennyiségből annyi tésztám lett, hogy megtöltött egy 24 x 14.5 x 5 cm-es kerámia tálat PLUSZ még maradt egy kis tészta amit 2 db muffin formába töltöttem
(1 bögre nálam = 240 ml)
- 1 csapott evőkanál chia mag
- 2 evőkanál víz
- 150g cukkini, héjastól, finomra reszelve - kb. 1 bögre, a levével együtt
- 80g almaszósz (én 100%-os dm-es bio almaszószt használok)
- 40g cukrozatlan kakaópor
- fél teáskanál sütőpor
- negyed teáskanál szódabikarbóna
- egy csipet só
- 70g (1/4 bögre) agavé szirup
- 2 evőkanál kókuszvirág cukor (vagy még ugyanennyi agavé pluszban)
- 1 teáskanál őrölt vanília
- fél teáskanál fahéj
- 65 ml napraforgó/repce olaj (1/4 bögre + 2 evőkanál)
- 120 g (1 bögre) teljes kiőrlésű zabliszt
- 1-2 marék apróra tört dió vagy pekándió
Elkészítés (kb. 1 óra alatt megvan, melynek nagy része passzív- a sütési idő)
- Előmelegítem a sütőt 175 C fokra.
- Előkészítem a sütőformát és kibélelem sütőpapírral.
- Elkészítem a "chia tojást": összekeverek 1 csapott evőkanál chia magot 2 evőkanál vízzel egy kis pohárba és félreteszem.
- Levágom a cukkini két végét (NEM KELL MEGHÁMOZNI), majd a reszelő kis lyukú részén finomra lereszelem egy nagyobbacska keverő tálba. A cukkini levet ereszt majd reszelés közben, de ne öntsd le róla, én azt is úgy, ahogy van, belekevertem a tésztába és működött.
- A reszelt cukkinihez sorban hozzáadom a fent felsorolt többi hozzávalót úgy, hogy minden hozzávaló után jól összekeverem. Tehát jöhet az almaszósz, a kakaópor, a sütőpor, a szódabikarbóna, a csipet só, az agavé (és kókuszvirág cukor), vanília, fahéj, olaj és a zabliszt.
- Amikor mindez összeállt egy homogén masszává, akkor beleszórom a tésztába a diót is.
- A tésztát a sütőpapírral kibélelt sütőtálba öntöm - kb. 3 cm vastagon. Nekem elég folyékony volt a tészta, könnyű volt eloszlatni a formában. Az esetleges maradék tésztát muffinpapírral kibélelt muffin formába töltöm.
- A brownie/muffin falatok tetejére is szórok még egy kevés aprított diót, dekorációképpen.
- A brownie-t 40 percig sütöm 175 C fokon (a muffin formába töltött brownie falatok viszont hamarabb megsülnek, azokat érdemes 30 perc után kivenni a sütőből).
- Amikor elkészült, legalább 20-30 percig hagyom kihűlni, mielőtt felvágom.
Jó étvágyat hozzá!
u.i. A muffinformában sült falatok kb. így néznek ki:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése