Céklás brownie - a VEGÁN (teljes kiőrlésű, cukormentes)
Imádom a zöldségeket!
Rendeltetésszerűen is izgalmas dolgokat lehet velük művelni, viszont amikor észrevétlenül egy-egy desszertbe is sikerül zöldséget csempészni, az talán még nagyobb örömmel tölt el 🎂😊
Rendeltetésszerűen is izgalmas dolgokat lehet velük művelni, viszont amikor észrevétlenül egy-egy desszertbe is sikerül zöldséget csempészni, az talán még nagyobb örömmel tölt el 🎂😊
A blogra kb. hét éve került fel egy korábbi céklás brownie receptem. Akkor még csak a cukrot és fehérlisztet próbáltam kiküszöbölni a receptekben (inzulinrezisztencia miatt, ami egyébként azóta megoldódott), még nem követtem vegán étrendet. Így az a régi recept tartalmaz vajat és tojásfehérjét is.
Ez viszont itt teljesen vegán, sőt, csak és kizárólag természetes hozzávalókat tartalmaz. A liszt teljes kiőrlésű, az édesítőszer 100%-os almapüré és agavé szirup, ők ugyanis az inzulin szinttel legkíméletesebb édesítők.
Fontos: ennek a sütinek nincs cékla íze! :)
Ha tetszik a koncepció, mindenképp próbáld ki az édesburgonyás/sütőtökös brownie receptemet is.
Hozzávalók:
- 1 nagy cékla (kb. 300g, +/- 50g oké)
- 1 evőkanál chia mag
- 2 evőkanál víz
- 3/4 bögre (180 ml) almapüré
- 1/4 bögre (60 ml) napraforgóolaj
- 3/4 bögre agavé szirup
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 és 3/4 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (vagy gluténmentes liszt, ha ez fontos)
- 9 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 (fél) teáskanál sütőpor
- csipet só
Öntet (opcionális):
- 2-3 evőkanál mandula-/ vagy kesuvaj
- 2-3 evőkanál forró víz
- 2-3 evőkanál agavé szirup
De egy kis málnalekvár/málnaszósz vagy simán kiolvasztott, mirelit málna is jól passzol hozzá.
Felhasznált eszközök:
- Kb. 23-25 cm átmérőjű kerek tortaforma vagy 30 x19 cm sütőforma (ha nagyon más méretű formáid vannak, akkor használhatsz pici püspökkenyér formákat is - akár az összes tésztának, vagy ha kisebb formával dolgozol, akkor a maradék tésztát tedd be 1-2 ilyen pici formába)
- Turmixgép
- Keverőtál
- Mérőedények
- Lábas és kés (a cékla megfőzéséhez és hámozásához)
Elkészítés:
(a cékla főzése egy óra, ha ez megvan, a süti elkészítése további 40 percet vesz igénybe)
- Megfőzöm a céklát egy lábas vízben, a héjával együtt. Kb. 1 óra alatt fő meg. Szúrj bele egy kést és ha minden ellenállás nélkül átcsusszan rajta, akkor van készen.
- Amikor készen van a cékla, hideg vízzel lehűtöm, vagy hagyom kihűlni.
(Mindezt akár pár nappal korábban is elkészítheted. A főtt cékla vígan ellesz a hűtőben egy légmentesen lezárt tároló edényben 2-3 napig) - A sütőformát kikenem egy pici olajjal vagy beleteszek egy sütőpapírt (kivéve, ha kis, papír sütőformákat vagy szilikonos sütőformát használsz - ez esetben erre a lépésre nincs szükség)
- Beáztatom az egy evőkanál chia magot 2 evőkanál vízbe. Félreteszem.
- Meghámozom a főtt céklát (nagyon könnyen lejön ekkor már a héja). Felkockázom kis darabokra és beteszem az almaszósszal együtt a turmixgépbe. Simára turmixolom.
- Hozzáadom az agavét, az olajat és a vaníliát, turmixolok még rajta egy keveset.
- Egy keverőtálban összekeverem a lisztet, kakaóport, fahéjat, sütőport és a csipet sót.
- A turmixgépben lévő, csodálatos színű, céklás masszát ráöntöm a lisztes keverékre. Jól összedolgozom, addig amíg eltűnik az összes száraz, lisztes folt és homogén, közepes sűrűségű tésztává válik.
- A tésztát beleöntöm az előkészített sütőformákba és 185 C fokon kb. 25 percig sütöm a süteményt.
- Amíg sül a süti, addig elkészítem rá az öntetet. A kesuvajat, meleg vizet és agavé szirupot összekeverem krémesre.
- Amikor megsült a süti (közepébe szúrt kés nagyjából tisztán jön ki belőle), akkor kiveszem a sütőből és 15-20 percig hagyom hűlni.
- Utána az öntettel meglocsolva vagy magában fogyasztom.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése