Céklás brownie - a VEGÁN (teljes kiőrlésű, cukormentes)

Imádom a zöldségeket!
Rendeltetésszerűen is izgalmas dolgokat lehet velük művelni, viszont amikor észrevétlenül egy-egy desszertbe is sikerül zöldséget csempészni, az talán még nagyobb örömmel tölt el 🎂😊




A blogra kb. hét éve került fel egy korábbi céklás brownie receptem. Akkor még csak a cukrot és fehérlisztet próbáltam kiküszöbölni a receptekben (inzulinrezisztencia miatt, ami egyébként azóta megoldódott), még nem követtem vegán étrendet. Így az a régi recept tartalmaz vajat és tojásfehérjét is.

Ez viszont itt teljesen vegán, sőt, csak és kizárólag természetes hozzávalókat tartalmaz. A liszt teljes kiőrlésű, az édesítőszer 100%-os almapüré és agavé szirup, ők ugyanis az inzulin szinttel legkíméletesebb édesítők.

Fontos: ennek a sütinek nincs cékla íze! :)

Ha tetszik a koncepció, mindenképp próbáld ki az édesburgonyás/sütőtökös brownie receptemet is.



Hozzávalók:

  • 1 nagy cékla (kb. 300g, +/- 50g oké) 
  • 1 evőkanál chia mag
  • 2 evőkanál víz
  • 3/4 bögre (180 ml) almapüré
  • 1/4 bögre (60 ml) napraforgóolaj
  • 3/4 bögre agavé szirup
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 és 3/4 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (vagy gluténmentes liszt, ha ez fontos)
  • 9 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 (fél) teáskanál sütőpor
  • csipet só
Öntet (opcionális):
  • 2-3 evőkanál mandula-/ vagy kesuvaj
  • 2-3 evőkanál forró víz
  • 2-3 evőkanál agavé szirup
De egy kis málnalekvár/málnaszósz vagy simán kiolvasztott, mirelit málna is jól passzol hozzá.

Felhasznált eszközök: 

  • Kb. 23-25 cm átmérőjű kerek tortaforma vagy 30 x19 cm sütőforma (ha nagyon más méretű formáid vannak, akkor használhatsz pici püspökkenyér formákat is - akár az összes tésztának, vagy ha kisebb formával dolgozol, akkor a maradék tésztát tedd be 1-2 ilyen pici formába) 
  • Turmixgép
  • Keverőtál
  • Mérőedények
  • Lábas és kés  (a cékla megfőzéséhez és hámozásához)

Elkészítés:

(a cékla főzése egy óra, ha ez megvan, a süti elkészítése további 40 percet vesz igénybe)
  1. Megfőzöm a céklát egy lábas vízben, a héjával együtt. Kb. 1 óra alatt fő meg. Szúrj bele egy kést és ha minden ellenállás nélkül átcsusszan rajta, akkor van készen.
  2. Amikor készen van a cékla, hideg vízzel lehűtöm, vagy hagyom kihűlni. 
    (Mindezt akár pár nappal korábban is elkészítheted. A főtt cékla vígan ellesz a hűtőben egy légmentesen lezárt tároló edényben 2-3 napig)
  3. A sütőformát kikenem egy pici olajjal vagy beleteszek egy sütőpapírt (kivéve, ha kis, papír sütőformákat vagy szilikonos sütőformát használsz - ez esetben erre a lépésre nincs szükség)
  4. Beáztatom az egy evőkanál chia magot 2 evőkanál vízbe. Félreteszem.
  5. Meghámozom a főtt céklát (nagyon könnyen lejön ekkor már a héja). Felkockázom kis darabokra és beteszem az almaszósszal együtt a turmixgépbe. Simára turmixolom.
  6. Hozzáadom az agavét, az olajat és a vaníliát, turmixolok még rajta egy keveset.
  7. Egy keverőtálban összekeverem a lisztet, kakaóport, fahéjat, sütőport és a csipet sót.
  8. A turmixgépben lévő, csodálatos színű, céklás masszát ráöntöm a lisztes keverékre. Jól összedolgozom, addig amíg eltűnik az összes száraz, lisztes folt és homogén, közepes sűrűségű tésztává válik.
  9. A tésztát beleöntöm az előkészített sütőformákba és 185 C fokon kb. 25 percig sütöm a süteményt.
  10. Amíg sül a süti, addig elkészítem rá az öntetet. A kesuvajat, meleg vizet és agavé szirupot összekeverem krémesre. 
  11. Amikor megsült a süti (közepébe szúrt kés nagyjából tisztán jön ki belőle), akkor kiveszem a sütőből és 15-20 percig hagyom hűlni. 
  12. Utána az öntettel meglocsolva vagy magában fogyasztom.
Jó étvágyat!




Megjegyzések