Atyaég-de-finom-brownie (100%-ban vegán, teljes kiőrlésű, kókuszzsír nélkül)

Akár hiszed, akár nem, ez egy olyan brownie, amibe nem kell csoki (csak kakaópor). De még tejtermék, tojás, margarin vagy kókuszzsír se, tehát nagyon koleszterinbarát. 

Isteni, tömör, krémes finomság. De mivel szuperegészséges, növényi eredetű dolgok vannak benne, nem terheli meg a gyomrodat.

A legfontosabb hozzávaló egy bögre natúr sült sütőtök- vagy édesburgonyapüré. 
Bármelyiket használhatod attól függően, hogy mi van épp otthon. Árnyalatnyi különbség van csak a végeredményben (sütőtök icipicit krémesebb tésztát eredményez). De ígérem, sem a sütőtök, sem az édesburgonya ízét nem fogod érezni a brownie-ban.

Az édesburgonya/sütőtök tehát kiváltja a csokoládét? 
IGEN! :-)

“Reformíze” van ennek a Brownie-nak?
NEM!


Vegán Brownie legjobb fogyókúrás cukormentes
Sütőtökös brownie - mennyei





Édesburgonyás brownie - lágy és krémes

Ami a szénhidrátokat illeti, teljes kiőrlésű zabliszttel készült. Édesítőszernek én kókuszvirágszirupot vagy agavészirupot használok, de más sziruppal is működnie kell. Ha a kalóriákat és szénhidrátot minimalizálni szeretnéd, akkor érdemes megpróbálkozni a nullkalóriás eritrittel, de ezért nem vállalok garanciát, én csak sziruppal próbáltam.

Hozzávalók 

(kb. 20x20 cm-es sütőformához, azaz 16 kisebb méretű brownie kockához)
  • 1 bögre sütőtökpüré vagy édesburgonya püré (kb. 1/4 sütőtökből vagy 2 közepes méretű  édesburgonyából)
  • 0.25 (negyed) bögre mandulavaj vagy mogyoróvaj
  • 0.25 (negyed) bögre növényi olaj (olívaolaj/ kókuszolaj /repceolaj)
  • 0.5 (fél) bögre kókuszvirágszirup (vagy agavészirup) - Megjegyzés: szerintem száraz eritritollal is működik, ha a kalóriákat és a szénhidrátot szeretnéd minimalizálni. De nem próbáltam így, ezért felelősséget nem vállalok :)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 0.5 (fél) bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 0.5 (fél) bögre cukrozatlan kakaópor
  • fél teáskanál őrölt fahéj 
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 marék pekándió (ajánlott)

Elkészítés Bruttó 3 óra kell hozzá, de ebből csak kb. 30 perc aktív:
kb. 1 óra az édesburgonya/sütőtök sütés + 15-20 perc a brownie elkészítése + 30 perc sütés + 1 óra hűlés

1. Az édesburgonyát megmosom, villával megszurkálom a héját, majd alufóliával kibélelt tepsibe vagy egy szilikonos sütőformába teszem. A héját fennhagyva, 200 fokon a sütőben 1 óra alatt nagyon puhára sütöm. (Ha sütőtököt használok, azt félbevágva, héjával együtt sütöm, szintén kb egy órán át). Ha puhára sült, kiveszem és egy picit félreteszem hűlni.
2. A sütőt alacsonyabb fokozatra állítom: 175 C fokra. Azt a sütőtálat, amiben a browniet sütöm, sütőpapírral kibélelem.
3. Amikor kihűlt az édesburgonya/sütőtök, meghámozom. Nagyon könnyű leszedni a héjukat, még kézzel is. (Ha a sütőtökben még van mag, azt kikaparom és eldobom).
4. Az édesburgonyát/sütőtököt egy botmixerrel összeturmixolom.
5. Hozzáadom az édesburgonya-/sütőtökpüréhez a mandulavajat/mogyoróvajat, és botmixerrel ezt is összeturmixolom. Előnyös, ha még meleg az édesburgonya/sütőtök, mert így a hűtőben esetleg megkeményedett mandula-/mogyoróvajat is fellazítja.
6. Hozzáadom a masszához az olajat, a szirupot és a vanília aromát, majd tovább keverem. Ezen a ponton már egy fakanál is elég.
A négyes és ötös ponton próbálok ellenállni a kísértésnek, hogy ezt az egészet így bekanalazzam, mert nagyon finom :)
7. Ha eddig egy kisebb edényben dolgoztál/turmixoltál, most érdemes az egész eddigi masszát egy nagyobb keverőtálba átönteni.
8. Jöhetnek a száraz hozzávalók: az édesburgonyás/sütőtökös masszába apránként beleszórom a zablisztet, elkavarom.
9. Majd fokozatosan hozzáadom a kakaóport is, jól összekeverem.
10. A tésztába egy fél teáskanál fahéjat, egy csipet sót és egy teáskanál sütőport szórok és utoljára elkeverem.
11. Az így kapott masszát a sütőpapírral kibélelt formába öntöm és elegyengetem a tetejét.
12. A tetejére apróra tört pekándiót szórok (ezt nagyon ajánlom, mert a ropogós dió jól kiegészíti a puha brownie-t).
13. A brownie-t 30-32 percig sütöm 175 fokon. 
14. Amikor elkészült, kiveszem a brownie-t a sütőből és a sütőformában 1 órát pihentetem, hogy megszilárduljon. Csak utána veszem ki és szeletelem fel.

Jó étvágyat! :)

u.i. A hűtőben legalább 5 napig eláll ez a finomság.


Megjegyzések