Babos brownie (téné, vegán, cukormentes, teljes kiőrlésű, gluténmentes)

A neten belefutottam néhány olyan brownie receptbe, amibe fehérje port kevernek. De miért tennénk ezt, hogyha babbal ugyanúgy lehet bele extra proteint (és más tápanyagokat) csempészni? Ráadásul természetes módon, adalékanyagok és iparilag feldolgozott hozzávalók nélkül.

Vörösbab konzerv volt itthon, így ezt használtam fel.

Tudom, bizarrul hangzik, kicsit én is szkeptikus voltam. De bízzatok bennem. Nagyon finom lesz! Ígérem! 

🫘 +  🍓= 😋 👌

Kalandom a zöldséges brownie-kkal már egész hosszú múltra tekint vissza. A konklúzió, hogy a zöldségpüré sűrűvé és szaftossá teszi a brownie tésztát és így nem kell bele sem extrém sok zsiradék, sem tojás és bolti csokit sem kell belekeverni. 

Korábban nagy sikert arattam a következő receptekkel:

Ahogy a fenti receptek, ez a babos brownie is teljes kiőrlésű lisztből készül (mandulaliszttel helyettesíthető), cukor helyett agavé sziruppal/datolyával van édesítve, a zöldség hozzáadása miatt pedig még rostokat is tartalmaz. 

Tehát a brownie-k családjában valószínűleg ezek a példányok vannak a legkevésbé drámai hatással a vércukor szintre és az egészségre, úgy általában.

Zsiradékként mandulavajat/napraforgó olajat használtam. Ezekben többnyire csak telítetlen zsírsavak vannak, amik szív- és koleszterinbarát zsíroknak nevezhetők.

Állati eredetű hozzávalóktól teljesen mentes recept, megfelel a "téné" és a "vegán" kritériumoknak.



Mindössze egy jó turmixgépre lesz szükséged, hogy elkészítsd.




VÖRÖS BABOS BROWNIE

Hozzávalók (8 kockához)

  • 1 bögrényi főtt vörösbab (vagy fekete bab) - alaposan lemosva (konzerv vagy saját főzésű)
  • 1/4 bögre agavé szirup
  • 3 db király datolya vagy további 3 evőkanál agavé szirup
  • 1/4 bögre napraforgó olaj vagy repce olaj
  • 1/4 bögre mandulavaj vagy törökmogyoróvaj
  • 1/4 bögre (60ml) zabtej (vagy más növényi tej)
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • fél teáskanál őrölt fahéj

  • 1/2 bögre t.k. zabliszt vagy mandula liszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1/4 bögre cukrozatlan natúr kakaópor
  • opcionális: friss eper a tetejére
Eszközök
Turmix gép, keverő tál, kisebb méretű sütőtál (az enyém egy 24 x 14.5 x 5 cm kerámia tál), sütőpapír

Elkészítés (kb. 30 perc)

  1. A babot alaposan leöblítem, főleg, ha konzerv. Addig mosom egy szűrőben, amíg már nem habzik a mosóvíz.
  2. Előmelegítem a sütőt 175 C fokra.
  3. A fenti listában a babtól a fahéjig az összes hozzávalót beleteszem a robotgépbe (tehát a lisztet már nem!).
  4. Pár perc alatt krémesre turmixolom az egészet.
  5. Közben egy keverőtálba teszem a lisztet, a sütőport és a kakaóport. 
  6. A lisztes keverékre ráöntöm a turmixgép tartalmát és jól eldolgozom egy fakanállal. 
  7. Ha maradnak száraz, lisztes részek, akkor még hozzálöttyintek egy-két evőkanálnyi növényi tejet és/vagy agavé szirupot.
  8. Sütőpapírt teszek a sütőformába (ha szilikonos formád van, akkor ez nem szükséges). Majd az így kibélelt sütőformában egyenletesen elosztom a tésztát.
  9. 175 C fokon 25 percig sütöm.
  10. Miután lejárt a sütési idő, kiveszem a sütőből és hagyom hűlni legalább 20 percen át. 
  11. Csak ezután vágom fel és friss eper szeletekkel tálalom.
Jó étvágyat!

Megjegyzések