A LEGJOBB vegán csokis keksz (teljes kiőrlésű, cukormentes)
Na ez itt most TÉNYLEG a legjobb vegán csokis keksz! A héten már harmadik adagot sütöm belőle!
Az őszi lehülés a szokásosnál is jobban beindította a sütési ösztöneimet. Nem tudom, hogy az alkotás- vagy a kalóriaigényem nőtt-e meg, talán mindkettő :)
Na de visszatérve a kekszre: kellemesen ropogós-morzsálódós fajta, nagyon finom!
Nincs benne se tojás, se tejtermék, se fehérliszt, se hagyományos cukor. Nada! És hogy mi VAN benne? Azt a lenti receptből megtudhatod :)
Viszont nem egyformán működnek ám az egyes márkák.
- Ebben a kekszreceptben nekünk az Első Pesti Malom zablisztje a kedvencünk. Nem tudom, miben más ez a liszt, talán kicsit durvább őrlésű, mint a többi. Lényeg, hogy a keksz szinte ‘szétfolyik’ sütés közben és papírvékony, ropogós és a legjobb értelemben véve ‘zsíros’ lesz.
- Míg ceteris paribus a Biopont zablisztjével (aminek a képen látható változata némi teljes kiőrlésű búzalisztet is tartalmaz) vaskosabb, morzsálódósabb kekszet kapunk. (Lásd az alábbi képen)
- Gyakran használom még az Eccofood teljes kiőrlésű zablisztjét is. A blogon a legtöbb recepthez azt használtam, de mostanában sajnos nem találtam egyik boltban sem.
- Fontos❗️A zabliszt NEM ugyanaz, mint a zabpehelyliszt. Zabpehelyliszttel nem lehet jó sütit sütni. Tehát mindenképp ZABLISZT-et vegyetek.
Hozzávalók (20-24 db-hoz)
- 2 bögre (2x 240ml) teljes kiőrlésű zabliszt
- 1 ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ bögre (120ml) kókuszolaj
- 1/4 bögre (60ml) mandulavaj
- 3 evőkanál (15ml) víz
- 1 enyhén púpos teáskanál vanília kivonat
- 3/4 bögrényi kókuszvirágcukor (nekem ez az aktuális kedvencem. Ha erytritet használsz, abból kevesebb is elég, mert édesebb: 1/2 bögre + 2 ek.)
- 40-80g apróra darabolt vegán tej- vagy étcsoki
Elkészítés (kb. 30 perc):
- Előmelegítem a sütőt 175C fokra. Két tepsit kibélelek sütőpapírral.
- Kimérem a zablisztet egy tálba, hozzáadom a sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat.
- A botmixerem álló edényébe beleteszem a többi hozzávalót: a kókuszolajat, mandulavajat, vizet, vaníla kivonatot és az édesítőszert. A botmixerrel ezeket összeturmixolom.
- A folyékony masszát ráöntöm a lisztes keverékre és egy kanállal addig kavarom, míg az összes lisztet felveszi a folyadék, tehát összeáll egybefüggő tésztává.
- Beleszórom a csokidarabkákat is a tésztába és egy kicsit így is összedolgozom. Ha nagyon folyik, pár percre beteszem a hűtőbe.
- A kekszeket úgy készítem el, hogy egyesével púpos evőkanálnyi adagokat szedek a tésztából, amit a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezek. Pár centi távolságot hagyok köztük, mert valamennyit nőni fognak a sütőben.
- Az előmelegített sütőben 11-12 perc alatt 175C fokon szép barnára sütöm őket. Majd ugyanezt megismétlem a második tepsivel is.
- 10-15 percig hagyom őket hűlni, majd kávéval-teával tálalom.
Ha kipróbálnál más egészségtudatos kekszet, akkor a régebbi receptjeim közül is válogathatsz:
- Sütőtökös csokiskeksz (teljes kiőrlésű, cukormentes, VEGÁN) - ez a fenti recepthez képest kicsit puhább, de még nem puszedliszerű kekszet eredményez. Ízlés kérdése, érdemes mindkettőt kipróbálni :)
- Csokiskeksz olívaolajjal (teljes kiőrlésű, cukormentes; tojásfehérjét és némi tejterméket tartalmaz)
- Avokádós csokiskeksz (teljes kiőrlésű, cukormentes, tejmentes; tojást tartalmaz)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése