A LEGJOBB vegán csokis keksz (teljes kiőrlésű, cukormentes)

Na ez itt most TÉNYLEG a legjobb vegán csokis keksz! A héten már harmadik adagot sütöm belőle!

Az őszi lehülés a szokásosnál is jobban beindította a sütési ösztöneimet. Nem tudom, hogy az alkotás- vagy a kalóriaigényem nőtt-e meg, talán mindkettő :)

Na de visszatérve a kekszre: kellemesen ropogós-morzsálódós fajta, nagyon finom! 

Nincs benne se tojás, se tejtermék, se fehérliszt, se hagyományos cukor. Nada! És hogy mi VAN benne? Azt a lenti receptből megtudhatod :)

vegán csokis keksz

Pár szó a liszttel kapcsolatban: süteményekhez, kekszekhez a teljes kiőrlésű zabliszt szerintem a legjobb választás.
Viszont nem egyformán működnek ám az egyes márkák.
  • Ebben a kekszreceptben nekünk az Első Pesti Malom zablisztje a kedvencünk. Nem tudom, miben más ez a liszt, talán kicsit durvább őrlésű, mint a többi. Lényeg, hogy a keksz szinte ‘szétfolyik’ sütés közben és papírvékony, ropogós és a legjobb értelemben véve ‘zsíros’ lesz.
  • Míg ceteris paribus a Biopont zablisztjével (aminek a képen látható változata némi teljes kiőrlésű búzalisztet is tartalmaz) vaskosabb, morzsálódósabb kekszet kapunk. (Lásd az alábbi képen)
  • Gyakran használom még az Eccofood teljes kiőrlésű zablisztjét is. A blogon a legtöbb recepthez azt használtam, de mostanában sajnos nem találtam egyik boltban sem.
  • Fontos❗️A zabliszt NEM ugyanaz, mint a zabpehelyliszt. Zabpehelyliszttel nem lehet jó sütit sütni. Tehát mindenképp ZABLISZT-et vegyetek.




Hozzávalók (20-24 db-hoz)

  • 2 bögre (2x 240ml) teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1 ½ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ bögre (120ml) kókuszolaj
  • 1/4 bögre (60ml) mandulavaj 
  • 3 evőkanál (15ml) víz
  • 1 enyhén púpos teáskanál vanília kivonat
  • 3/4 bögrényi kókuszvirágcukor (nekem ez az aktuális kedvencem. Ha erytritet használsz, abból kevesebb is elég, mert édesebb: 1/2 bögre + 2 ek.) 
  • 40-80g apróra darabolt vegán tej- vagy étcsoki

Elkészítés (kb. 30 perc):

  1. Előmelegítem a sütőt 175C fokra. Két tepsit kibélelek sütőpapírral.
  2. Kimérem a zablisztet egy tálba, hozzáadom a sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat.
  3. A botmixerem álló edényébe beleteszem a többi hozzávalót: a kókuszolajat, mandulavajat, vizet, vaníla kivonatot és az édesítőszert. A botmixerrel ezeket összeturmixolom.
  4. A folyékony masszát ráöntöm a lisztes keverékre és egy kanállal addig kavarom, míg az összes lisztet felveszi a folyadék, tehát összeáll egybefüggő tésztává.
  5. Beleszórom a csokidarabkákat is a tésztába és egy kicsit így is összedolgozom. Ha nagyon folyik, pár percre beteszem a hűtőbe.
  6. A kekszeket úgy készítem el, hogy egyesével púpos evőkanálnyi adagokat szedek a tésztából, amit a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezek. Pár centi távolságot hagyok köztük, mert valamennyit nőni fognak a sütőben.
  7. Az előmelegített sütőben 11-12 perc alatt 175C fokon szép barnára sütöm őket. Majd ugyanezt megismétlem a második tepsivel is.
  8. 10-15 percig hagyom őket hűlni, majd kávéval-teával tálalom.

Ha kipróbálnál más egészségtudatos kekszet, akkor a régebbi receptjeim közül is válogathatsz:
  • Sütőtökös csokiskeksz (teljes kiőrlésű, cukormentes, VEGÁN) - ez a fenti recepthez képest kicsit puhább, de még nem puszedliszerű kekszet eredményez. Ízlés kérdése, érdemes mindkettőt kipróbálni :)
  • Csokiskeksz olívaolajjal (teljes kiőrlésű, cukormentes; tojásfehérjét és némi tejterméket tartalmaz)
  • Avokádós csokiskeksz (teljes kiőrlésű, cukormentes, tejmentes; tojást tartalmaz)



Megjegyzések