Csokiskeksz olívaolajjal
Gyakran sütök kekszet, mert nagyon jól hordozható snackek: elvihetem őket kirándulásra, buliba. Nekem általában lapul néhány a táskámban is. Így nem kell aggódnom azon, mi van ha egyik tárgyalásról a másikra rohanva vagy éppen ügyintézés közben megéhezek.
A csokis keksszel "csak" 4 probléma van: a cukor, a fehérliszt, a vaj és a csoki. A következő cseréket hajtottam végre:
A csokis keksszel "csak" 4 probléma van: a cukor, a fehérliszt, a vaj és a csoki. A következő cseréket hajtottam végre:
- cukor => erytritol
- fehérliszt => teljes kiőrlésű liszt
- vaj => olívaolaj
- csoki => diabetikus csoki, de még jobb a kakóbab
Bónusz trekként kipróbáltam, milyen, ha kihagyom a tojássárgáját (koleszterin miatt) - nem csökkentett az élvezeti értéken. De azért nem kell túlzásba esni :)
Narancsos-étcsokis keksz
Csokiskeksz olívaolajjal
Hozzávalók (12-15 db kekszhez):
- 1 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 3/4 teáskanál szódabikarbóna
- egy csipet só
- 4 púpos kanál erytrit
- 2 evőkanál olívaolaj (vagy 1 evőkanál olívaolaj + 1 evőkanál mandula- vagy mogyoróvaj)
- 1 tojás
- 2 evőkanál laktózmentes tej
- 1 teáskanál vanília aroma
- kb. 20g csoki (laktózmentes változathoz kakaóbab)
- ízlés szerinti egyebek, javaslataim: narancshéj-étcsoki-mandula, tejcsoki-mogyoróvaj, étcsoki-pisztácia
- Előmelegítem a sütőt 175 fokra és egy tepsibe sütőpapírt teszek.
- Összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, sót és erytritet egy tálban.
- Egy másikban kézi mixerrel összekeverem az olajat, tojást, laktózmentes tejet és a vanília aromát.
- A folyékony és a száraz hozzávalókat összedolgozom.
- Kézzel kis golyót gyúrok a tésztából, ráhelyezek néhány összetört csokidarabot, majd a tenyeremben szétlapítom a golyókat.
- Sütőpapírra helyezve kb. 12-15 percig sütöm a kekszeket, amíg aranybarnák nem lesznek.
- A tepsiben kivéve, hűlés közben fognak teljesen megszilárdulni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése