Csokiskeksz olívaolajjal

Gyakran sütök kekszet, mert nagyon jól hordozható snackek: elvihetem őket kirándulásra, buliba. Nekem általában lapul néhány a táskámban is. Így nem kell aggódnom azon, mi van ha egyik tárgyalásról a másikra rohanva vagy éppen ügyintézés közben megéhezek.
A csokis keksszel "csak" 4 probléma van: a cukor, a fehérliszt, a vaj és a csoki. A következő cseréket hajtottam végre: 

  • cukor  => erytritol
  • fehérliszt  => teljes kiőrlésű liszt
  • vaj => olívaolaj
  • csoki  => diabetikus csoki, de még jobb a kakóbab
Bónusz trekként kipróbáltam, milyen, ha kihagyom a tojássárgáját (koleszterin miatt) - nem csökkentett az élvezeti értéken. De azért nem kell túlzásba esni :)


Narancsos-étcsokis keksz

Csokiskeksz olívaolajjal
Hozzávalók (12-15 db kekszhez):
  • 1 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 3/4 teáskanál szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • 4 púpos kanál erytrit 
  • 2 evőkanál olívaolaj (vagy 1 evőkanál olívaolaj + 1 evőkanál mandula- vagy mogyoróvaj)
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál laktózmentes tej
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • kb. 20g csoki (laktózmentes változathoz kakaóbab)
  • ízlés szerinti egyebek, javaslataim: narancshéj-étcsoki-mandula, tejcsoki-mogyoróvaj, étcsoki-pisztácia
Instrukciók:
  1. Előmelegítem a sütőt 175 fokra és egy tepsibe sütőpapírt teszek. 
  2. Összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, sót és erytritet egy tálban. 
  3. Egy másikban kézi mixerrel összekeverem az olajat, tojást, laktózmentes tejet és a vanília aromát. 
  4. A folyékony és a száraz hozzávalókat összedolgozom. 
  5. Kézzel kis golyót gyúrok a tésztából, ráhelyezek néhány összetört csokidarabot, majd a tenyeremben szétlapítom a golyókat.
  6. Sütőpapírra helyezve kb. 12-15 percig sütöm a kekszeket, amíg aranybarnák nem lesznek. 
  7. A tepsiben kivéve, hűlés közben fognak teljesen megszilárdulni.

Megjegyzések