Diétás vegán sütőtökös keksz és sütőtök info
Októbertől szinte minden nap eszek valami sütőtököset: sütit, levest, curryt vagy legalább a tejeskávémba kerül egy kicsi :)
Egy kis sült sütőtökből készült püré remekül helyettesíti az olajat, vajat, édesítőszer egy részét vagy a tojást a sütikben. Így nemcsak üres kalóriát, zsírt, koleszterint spórolhatsz ki a sütikből, de dúsíthatod azokat rosttal, A- és E vitaminnal.
A tehetséges hugomat megkértem, hogy készítsen a konverziós arányokról Nektek egy infografikát, íme:
Sütőtökpüré arányok
Kindli Csenge infografikája
A sütőtök jótékony hatásáról itt olvashatsz bővebben (angolul).
És akkor jöjjön a diétás sütőtökös keksz receptje. Belül krémes, de ropogós! Tényleg olyan, mint egy keksz, nem mint egy puszedli.
ROPOGÓS SÜTŐTÖKÖS KEKSZ (18-20 db)
Hozzávalók:
- 1.5 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 0.25 teáskanál só
- 0.25 teáskanál sütőpor
- 0.25 teáskanál szódabikarbóna
- 1.5 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 0.25 teáskanál ánizs
- 70 g erytrit
- 60 ml olívaolaj/repceolaj
- 1 teáskanál vanília aroma
- 6 evőkanál sütőtök püré (sült sütőtök leturmixolva)
- néhány marék aszalt gyömbér és/vagy diabetikus étcsoki
- Előmelegítem a sütőt 175 fokra és egy tepsibe sütőpapírt teszek.
- Összekeverem a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket és az erytritet egy tálban.
- Egy másikban kézi mixerrel összekeverem az olajat, vanília aromát és a sütőtököt.
- A folyékony és a száraz hozzávalókat összedolgozom.
- Kézzel kis golyót gyúrok a tésztából, ráhelyezek néhány összetört csokidarabot, majd a tenyeremben szétlapítom a golyókat.
- Sütőpapírra helyezve kb. 10-12 percig sütöm a kekszeket.
- Amikor kiveszem, még puhák és úgy tűnhet, hogy nem sültek meg eléggé. Hűlés közben fognak teljesen megszilárdulni (kb. 1 óra alatt)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése