A legegészségesebb zabpelyhes csokis keksz

Csokiskeksz: vaj, csoki, cukor, tojás, liszt.... zsír-, cukor- és koleszterinbomba. Nem éppen a legjobb dolog, amit a testünkkel tehetünk kora reggel.

Ebben a receptben szinte minden hozzávalót lecseréltem, a végeredmény: finom, roppanós keksz, melynek darabja kb. 90 kalóriát, 8g (lassú felszívódású) szénhidrátot és az átlag keksznél sokkal kevesebb zsírt és koleszterint tartalmaz.

Kávé mellett üldögélős, de rohanós reggelekre is tökéletes. Ráadásul dobozban tárolva 3-4 napig jó marad és nem kell gondolkozni a reggelin



Mit cseréltem le:
  • tojás -» tojásfehérje - kevesebb koleszterin (a)
  • vaj -» fele avokádó, fele kókuszzsír - kevesebb zsír, koleszterin és kalória (b)
  • liszt -» teljes kiőrlésű liszt és zabpehely - lassú felszívódású szénhidrát
  • csoki -» kakaóbab - kevesebb zsír, kalória és mesterséges anyagok 
  • cukor -» erytrit - 0 kalória és 0 szénhidrát




SZUPEREGÉSZSÉGES 'CSOKIS' KEKSZ
(16 db közepes méretű keksz, laktóz-, fehérliszt- és cukormentes)

Hozzávalók
  • 1 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 kávéskanál 
  • 1 kávéskanál fahéj
  • (kakaós változathoz plusz 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 teáskanál instant kávépor)
  • 0.5 db avokádó
  • 50 g olvasztott kókuszzsír
  • 1 db tojásfehérje
  • 100 g erythritol
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 0.5 bögre zabpehely
  • egy marék kakaóbab
  • 15 g makadámdió, pekándió vagy mandula
Elkészítés

  1. Előmelegítem a sütőt 175 fokra.
  2. Egy tálban összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót és fahéjat.
  3. Megpucolom az avokádót, és turmixgépben pürévé darálom. Hozzáadom az olvasztott kókuszzsírt, tojásfehérjét, eritritet és a vaníliát.
  4. A folyékony avokádós masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez. Jól összedolgozom, míg össze nem áll.
  5. Ekkor beleszórom a zabpelyhet, a mepucolt kakaóbabok kb. felét, és az összeaprított makadámdiót. Egy picit még gyúrom a tésztát.
  6. Mikor összeállt nagyjából, kézzel kis golyókat formázok a tésztából. A maradék kakaóbabot a golyóra helyezve lapogatom szét a golyócskákat keksz alakra. Így mindenképpen lesz a 'felszínén' kakaóbab minden keksznek :)
  7. Sütőpapírra teszem a kekszeket, és kb. 12 percig sütöm őket 175 fokon.

(a, b) A teljes kiőrlésű liszt miatt kicsit keményebbek szoktak lenni a kekszek. Az avokádó már puhít rajtuk, tapasztalataim szerint ezt lehet fokozni azzal, ha a tojássárgáját kihagyom a receptből. A felhasznált zsiradék fele kókuszzsír - ennek köszönhető, hogy míg belül relatíve puhák, kívül ropogósak lesznek a kekszek.

Megjegyzések