Vegán brownie (tejtermék-, tojás-, glutén- és cukormentes)

Előfordul, hogy az ember lánya tömény csokit kíván... ugye?
Nálam is van ilyen: nem csoda, hogy a blogon ez már a negyedik brownie recept :-)

És hogy mi a különbség a négy brownie között?

  1. Céklás 
  2. Light kólás
  3. Avokádós-gránátalmás
  4. Ez pedig itt most a VEGÁN

Vegán brownie: tömör gyönyör :)


Mind a négy brownie teljes kiőrlésű liszttel és a cukornál egészségtudatosabb édesítőszerrel készült. Mint a blog összes többi receptje.

Az első három brownie-ban viszont használtam tejterméket és tojást, mert a vegán törekvéseim ugyanis csak az elmúlt 1-2 évben erősödtek fel.




Most ebben a vegán verzióban vaj helyett margarint, tojás helyett pedig őrölt lenmagot használtam. Az utóbbi az egyetlen 'furcsa' hozzávaló ebben a vegán receptben (de pl. a drogerie markt-okban kapható).

"Tojás" lenmagból

Ezen kívül tettem bele egy tábla vegán, kókuszvirágcukros csokoládét, úgyhogy egy igazán masszív, tömör csokis gyönyör lett a végeredmény.
Aznap még kicsit száraz volt ez a brownie (ennek kiküszöbölésén még kísérletezni fogok), de nagyon finom volt. Másnapra tökéletessé 'érett' az állaga.

Megjegyzés: 
Ha fogyókúrázol, akkor inkább az előző brownie receptjeimet ajánlom Neked. Igaz, azok tartalmaznak tojást és tejterméket (vajat), de használtam bennük alternatív 'sűrűsítőt', mint például avokádót, céklát, vagy kólát... Ebben a vegán receptben viszont nincs ilyesmi és a töménysége kizárólag a margarin és a csoki eredménye, melyek - attól függetlenül, hogy növényi eredetűek - nem szűkölködnek kalóriában. 

Hozzávalók (12-16 kockához)

(kb. 28cm x 18cm-es sütőformához)
  • 2 evőkanál őrölt lenmag
  • 4 evőkanál forró víz
  • 150g (1 és 1/4 bögre) teljes kiőrlésű zabliszt (normál vagy gluténmentes)
  • 75g (3/4 bögre) cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 175g Rama margarin (vegán) + 1 evőkanálnyi a tepsi kikenéséhez
  • 200g (1 bögre) erytritol vagy kókuszvirágcukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 70-80ml mandulatej
  • 100g vegán ét- vagy tejcsoki (ízlés szerint) darabokra törve
  • gránátalma magok a tálaláshoz

Elkészítés

  1. A sütőt bekapcsolom 175 C fokon.
  2. A sütőforma (kb. 28x18cm) alját egy pici olvasztott margarinnal vagy olajjal kikenem és beleteszek egy sütőpapírt (lásd az alsó képen). Így biztosan könnyű lesz kivenni a formából a kész brownie-t.
  3. Elkészítem a "lenmag-tojást": egy kis tálkában 2 evőkanál őrölt lenmaghoz 4 evőkanál forró vizet öntök és félreteszem minimum 10 percre.
  4. Elkezdem megolvasztani a margarint egy kis lábasban, alacsony hőfokon (1-es vagy 2-es fokozaton). 
  5. Amikor a margarin teljesen megolvadt, beleszórom a kókuszvirágcukrot (vagy erytritolt), a vanília aromát és lekapcsolom alatta a tüzet.
  6. Egy másik, nagyobbacska tálba kimérem a zablisztet. 
  7. A liszthez hozzáadom a kakaóport, sütőport és a csipet sót.
  8. Az olvasztott margarinos keveréket szép lassan beleöntöm a lisztes tálba, és finoman összekeverem. 
  9. Az így kapott masszához hozzáadom a 80ml mandulatejet és addig keverem, amíg fel nem oldódik a tészta többi részével. 
  10. Végül beleszórom a csokidarabok 3/4-ét is a tésztába, 1/4-ét félreteszem.
  11. A sűrű csokis masszát beleöntöm a sütiformába és megszórom a tetejét a maradék csokidarabokkal.
  12. 175C fokon 30 percig sütöm. 
  13. 30 perc után kiveszem a sütőből és 15-20 percet pihentetem a sütőformában. 
  14. Ezután, a sütőpapírnál fogva, könnyedén kiemelem a brownie-t a formából és felszeletelem.
  15. A tetejét megszórom gránátalmával :) 
!Ez a brownie a hűtőben napokig eláll és másnapra érik igazán össze!


Megjegyzések