Reform szilvásgombóc (tejmentes, teljes kiőrlésű, vegán)

Életem párja megkívánta a szilvásgombócot. 
Elkészítettem hát reform változatban: teljes kiőrlésű liszttel, tejtermék mentesen, alternatív édesítőszerrel. 
Kivételesen elsőre sikerült a reformosítás! Nem is akárhogyan :-) 
Remek lett az állaga és az íze is. 

Később a vegán változatot is kikísérleteztem, így az alábbi receptet elkészítheted 100%-ban teljes értékű növényi alapanyagokból is. De ha a Te étrendedbe belefér és van is otthon tojás, akkor nyugodtan tegyél bele egyet. 

szilvás gombóc teljes kiőrlésű lisztből

Tápanyagtartalom / inzulin-rezisztancia

1 gombócban számításaim szerint kb. 100 kalória és 18g szénhidrát van.
A szénhidrát javarészt "jó" szénhidrát, azaz lassú felszívódású: 11-12g a teljes kiőrlésű lisztből és a teljes kiőrlésű zsemlemorzsából + 4g a krumpliból + 3g a szilvából + 0-2g az édesítőszerből.

A burgonya védelmében 🥔

A krumpli megosztó egészségtudatosság szempontjából, tudom. 

Anno az én fejembe is "beleverték" az inzulin-rezisztancia oktatáson, hogy a krumpli az inzulinháztartásunk "ellensége". Viszont hosszas utánaolvasás után megváltozott a véleményem ezzel a szénhidrátforrással kapcsolatban, méghozzá pozitív irányba. 

A főtt krumpli glikémiás indexe pl. 66-80 között van, elkészítéstől és típustól függően. Ez valóban nem alacsony, de az elkészítéstől függően az édesburgonya vagy a sütőtök - amiket istenítenek a hagyományos krumplival szemben - is elérhet hasonló glikémiás magasságokat. A 45 percen át sütőben sült édesburgonya glikémiás indexe pl. 95 is lehet.

A krumplival a mennyiség a gond, illetve az, hogy hagyományosan rengeteg zsírral, sajttal, tejföllel fogyasztják a népek. Viszont a mértékkel fogyasztott, natúr főtt vagy hajában sült krumpli fogyasztása egész jót tesz nekünk. 

A fehérliszttel és a fehér cukorral ellentétben nem mondhatjuk róla, hogy csak üres kalóriákat tartalmaz. A burgonyában ugyanis vannak rostok és vitaminok is. A kalóriatartalma kimondottan alacsony: 100g natúr főtt krumpliban akár 30%-kal kevesebb kalória van, mint ugyanannyi főtt tésztában vagy rizsben.

Én így jöttem rá, hogy a jó öreg krumpli nem is akkora mumus, mint hittem 😊 Heti egyszer-kétszer, mértékkel és megfelelően elkészítve kimondottan van helye az egészségtudatos étrendben.

reform szilvás gombóc

Hozzávalók (10db gombóchoz ~ 2 személyre ebédként, 4 személyre desszertként)

  • 200g főtt krumpli
  • 135g teljes kiőrlésű liszt (tönköly-, búza- vagy zab-) 
  • 3 púpos evőkanál teljes kiőrlésű- vagy fehérliszt a nyújtáshoz
  • 2x1 csipet só
  • 1 evőkanál tápióka keményítő (vagy 1db tojás)
  • 1 evőkanál növényi olaj (vagy kókuszzsír)

  • 5 db szilva
  • 5 evőkanál kókuszvirág cukor (vagy erytritol)
  • 1 teáskanál fahéj

  • 1 evőkanál kókuszzsír, olaj vagy margarin/vaj
  • 100g teljes kiőrlésű tönköly zsemlemorzsa (bio boltokban kapható)

  • opcionálisan a tálaláshoz: 2 evőkanál porcukor vagy por állagú erytritol (porXukor)

Elkészítés (50-60 perc)

  1. A főtt krumplit villával összetöröm, pépesre.
  2. Hozzáadom a krumplihoz a teljes kiőrlésű lisztet, egy csipet sót, a tápióka keményítőt/villával felvert tojást és az olajat/kókuszzsírt.
  3. Mindezt egy ragadós tésztává gyúrom össze. Ha van még lisztes rész és nem akar teljesen összeállni, akkor 1-2 evőkanál langyos vizet is hozzáadok a tésztához.
  4. 5 evőkanál édesítőszert (én a kókuszvirágcukorra esküszöm!) összekeverek 1 teáskanál fahéjjal.
  5. A szilvákat félbevágom (ha nagyon nagyok, akkor negyedbe). Belehempergetem a szilvadarabokat a fahéjas "cukorpótlóba".
  6. Elkezdek vizet forralni egy nagyobb lábasban. A vízbe egy csipet sót teszek.
  7. Meglisztezek egy nagyobb felületet 3 púpos evőkanál liszttel. Ezen kinyújtom a krumplis tésztát, kb. 0.4-0.5 cm vastagságúra, négyszög alakúra.
  8. A tésztából négyzeteket vágok ki, melyeknek oldalai 4-5 cm hosszúak. (Nem akarok pontos méretet megadni, mert látni fogjátok, mekkora az a négyzet, amibe be tudjátok csomagolni a szilvadarabjaitokat.)
  9. A négyzetek közepére egy-egy szilvadarabot teszek és megszórom még egy kis maradék fahéjas "cukorpótlóval". 
  10. A szilvákat egyesével becsomagolom a kivágott tésztalapokba. A kezemmel kiigazítom a formáját, ha kell,  gombócosabb formájúra gyúrom.
  11. A gombócokat egy kanállal a forrásban levő vízbe helyezem, majd alacsonyabb hőfokon 10-15 percen keresztül főzöm. 
  12. Közben egy serpenyőben felhevítek egy evőkanál olajat/kókuszzsírt. 1-2 perc alatt barnára pirítom benne a tönkölymorzsát, majd lekapcsolom alatta a tüzet. (Az édesszájúak egy kis édesítőszert is keverhetnek a morzsába)
  13. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, még 2 percet hagyom őket főni. 
  14. Ezután egyesével kihalászom a gombócokat és a morzsába hempergetem őket.
  15. Porcukorral, morzsával tálalom. (esetleg egy kis szilva/szeder-lekvár is passzolna hozzá)

Megjegyzések