Reform szilvásgombóc (tejmentes, teljes kiőrlésű, vegán)
Tápanyagtartalom / inzulin-rezisztancia
1 gombócban számításaim szerint kb. 100 kalória és 18g szénhidrát van.
A szénhidrát javarészt "jó" szénhidrát, azaz lassú felszívódású: 11-12g a teljes kiőrlésű lisztből és a teljes kiőrlésű zsemlemorzsából + 4g a krumpliból + 3g a szilvából + 0-2g az édesítőszerből.
A burgonya védelmében 🥔
A krumpli megosztó egészségtudatosság szempontjából, tudom.
Anno az én fejembe is "beleverték" az inzulin-rezisztancia oktatáson, hogy a krumpli az inzulinháztartásunk "ellensége". Viszont hosszas utánaolvasás után megváltozott a véleményem ezzel a szénhidrátforrással kapcsolatban, méghozzá pozitív irányba.
A főtt krumpli glikémiás indexe pl. 66-80 között van, elkészítéstől és típustól függően. Ez valóban nem alacsony, de az elkészítéstől függően az édesburgonya vagy a sütőtök - amiket istenítenek a hagyományos krumplival szemben - is elérhet hasonló glikémiás magasságokat. A 45 percen át sütőben sült édesburgonya glikémiás indexe pl. 95 is lehet.
A krumplival a mennyiség a gond, illetve az, hogy hagyományosan rengeteg zsírral, sajttal, tejföllel fogyasztják a népek. Viszont a mértékkel fogyasztott, natúr főtt vagy hajában sült krumpli fogyasztása egész jót tesz nekünk.
A fehérliszttel és a fehér cukorral ellentétben nem mondhatjuk róla, hogy csak üres kalóriákat tartalmaz. A burgonyában ugyanis vannak rostok és vitaminok is. A kalóriatartalma kimondottan alacsony: 100g natúr főtt krumpliban akár 30%-kal kevesebb kalória van, mint ugyanannyi főtt tésztában vagy rizsben.
Én így jöttem rá, hogy a jó öreg krumpli nem is akkora mumus, mint hittem 😊 Heti egyszer-kétszer, mértékkel és megfelelően elkészítve kimondottan van helye az egészségtudatos étrendben.
Hozzávalók (10db gombóchoz ~ 2 személyre ebédként, 4 személyre desszertként)
- 200g főtt krumpli
- 135g teljes kiőrlésű liszt (tönköly-, búza- vagy zab-)
- 3 púpos evőkanál teljes kiőrlésű- vagy fehérliszt a nyújtáshoz
- 2x1 csipet só
- 1 evőkanál tápióka keményítő (vagy 1db tojás)
- 1 evőkanál növényi olaj (vagy kókuszzsír)
- 5 db szilva
- 5 evőkanál kókuszvirág cukor (vagy erytritol)
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál kókuszzsír, olaj vagy margarin/vaj
- 100g teljes kiőrlésű tönköly zsemlemorzsa (bio boltokban kapható)
- opcionálisan a tálaláshoz: 2 evőkanál porcukor vagy por állagú erytritol (porXukor)
Elkészítés (50-60 perc)
- A főtt krumplit villával összetöröm, pépesre.
- Hozzáadom a krumplihoz a teljes kiőrlésű lisztet, egy csipet sót, a tápióka keményítőt/villával felvert tojást és az olajat/kókuszzsírt.
- Mindezt egy ragadós tésztává gyúrom össze. Ha van még lisztes rész és nem akar teljesen összeállni, akkor 1-2 evőkanál langyos vizet is hozzáadok a tésztához.
- 5 evőkanál édesítőszert (én a kókuszvirágcukorra esküszöm!) összekeverek 1 teáskanál fahéjjal.
- A szilvákat félbevágom (ha nagyon nagyok, akkor negyedbe). Belehempergetem a szilvadarabokat a fahéjas "cukorpótlóba".
- Elkezdek vizet forralni egy nagyobb lábasban. A vízbe egy csipet sót teszek.
- Meglisztezek egy nagyobb felületet 3 púpos evőkanál liszttel. Ezen kinyújtom a krumplis tésztát, kb. 0.4-0.5 cm vastagságúra, négyszög alakúra.
- A tésztából négyzeteket vágok ki, melyeknek oldalai 4-5 cm hosszúak. (Nem akarok pontos méretet megadni, mert látni fogjátok, mekkora az a négyzet, amibe be tudjátok csomagolni a szilvadarabjaitokat.)
- A négyzetek közepére egy-egy szilvadarabot teszek és megszórom még egy kis maradék fahéjas "cukorpótlóval".
- A szilvákat egyesével becsomagolom a kivágott tésztalapokba. A kezemmel kiigazítom a formáját, ha kell, gombócosabb formájúra gyúrom.
- A gombócokat egy kanállal a forrásban levő vízbe helyezem, majd alacsonyabb hőfokon 10-15 percen keresztül főzöm.
- Közben egy serpenyőben felhevítek egy evőkanál olajat/kókuszzsírt. 1-2 perc alatt barnára pirítom benne a tönkölymorzsát, majd lekapcsolom alatta a tüzet. (Az édesszájúak egy kis édesítőszert is keverhetnek a morzsába)
- Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, még 2 percet hagyom őket főni.
- Ezután egyesével kihalászom a gombócokat és a morzsába hempergetem őket.
- Porcukorral, morzsával tálalom. (esetleg egy kis szilva/szeder-lekvár is passzolna hozzá)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése