Vöröskáposzta steak (mindenmentes, vegán, téné)
Erről a receptről két sztorim is van.
Egyrészt egy kedves barátnőmtől "loptam" a "vöröskáposzta steak" ötletet. Azonban egy kis kísérletezéssel jelentősen leegyszerűsítettem a receptet.
Másrészt, legutóbb tegnap este készítettem el ezt a receptet. És nagy elismerésben volt részem a vendégeinktől :)
A férjem ugyanis spontán elhívta vacsorázni hozzánk két munkatársát. Amikor meglátták a kitálalt vacsit az asztalon, elkerekedett a szemük aztán MINDKÉT FÉRFI ELŐVETTE A TELEFONJÁT ÉS LEFOTÓZTA AZ ÉTELT, AMIT ELÉJÜK TETTEM!
Nagyon cukik voltak, nekem pedig elképesztően jól esett ez az őszinte elismerés. 😊
Ízlett is nekik ez a vegán vacsi, pedig húsevő férfiakról van szó.
Marci közben mondta nekik, hogy "Az van, hogy Erna minden este ilyet csinál".
Ez tényleg így van: "házikosztot" kaptak, nem speciális, vendégváró menüt.
Ugyanis amikor férjecském szólt, hogy vendégeink lesznek, én már rég kitaláltam a menüt kettőnknek és el is kezdtem főzni. Szóval a menün már nem tudtam és nem is akartam változtatni 30 perc alatt. Csak a mennyiségeket növeltem.
A színek tetszhettek nekik: vöröskáposzta steak (lila), sült édeskrumpli (narancssárga), párolt brokkoli (élénk zöld), barna rizs (fehér), grillezett tofu (sárgás a fűszertől). Szép színes volt a tányér, mint mindig :) Mogyorószósszal locsoltuk le, amit szintén egy barátnőm inspirált.
Ebben a posztban csak a vöröskáposzta steak receptjét írom le.
Hogy igazán szép, változatos és tápláló legyen, a következőket javaslom mellé:
- édeskrumpli - sütőben sütve vagy püré formában (narancssárga szín / szénhidrát forrás)
- párolt brokkoli (élénk zöld szín)
- barna rizs (fehér szín / szénhidrát forrás)
- grillezett tofu (javaslom kurkumával vagy kurkumás fűszerkeverékkel pirítani a sárgás szín és komplexebb ízhatás miatt / fehérje forrás)
- tahini szósz vagy szójaszósz vagy földimogyoró szósz
Hozzávalók (4 főre)
- 1 kisebb fej vöröskáposzta
- 2-3 evőkanál olívaolaj vagy napraforgó olaj
- 2-3 evőkanál szójaszósz (vagy miso paszta, vízzel hígítva)
Mellé remekül illik az édesburgonya (püré vagy sült formában), bármilyen főtt gabona és a grillezett tofu.
Én valami zöldet is szoktam mellé tenni: párolt brokkolit vagy rukkolát.
Öntet nem feltétlenül kell hozzá, de ha mégis, akkor a földimogyorós öntetemmel vagy a tahini öntetemmel nem lőhetsz mellé. 😉
Elkészítés (kb. 40 perc)
- A sütőt előmelegítem 180 C fokra.
- A káposztát megmosom, ha van külső, fonnyadtabb levele, azt eltávolítom. Keresztben egy nagy késsel felszeletelem 1,5-2 cm vastag szeletekre.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a káposzta szeleteket.
- Az olajat összekeverem a szójaszósszal. Ezzel az öntettel alaposan meglocsolom a káposzta szeleteket.
- Egy alufóliával lefedem a káposztát és beteszem a sütőbe. Összesen 35-40 percig sütöm 200 fokon. Az első 20 percben alufóliával lefedve, nehogy megégjen. Majd eltávolítom az alufóliát és visszateszem a káposztát sülni a sütőbe további 15-20 percre.
****
Mi illik hozzá?
Remekül passzol mellé az édesburgonya (püré vagy sült formában), bármilyen főtt gabona.
Fehérjeként grillezett tofu kockákat vagy egy nagy adag humuszt ajánlok (de akár hal/hús is - ha az étrendedbe belefér).
Én valami zöldet is szoktam mellé tenni: párolt brokkolit vagy rukkolát.
Öntet nem feltétlenül kell hozzá, de ha mégis, akkor a földimogyorós öntetemmel vagy a tahini öntetemmel nem lőhetsz mellé. 😉
Megjegyzések
Megjegyzés küldése