Sült karfiol - a vacsoravendégeink kedvence (vegán, mindenmentes)

A karfiolról már korábban áradoztam itt a blogon, sőt, már tortát is sütöttem karfiollal

De a kedvenc karfiolos receptemet még nem volt alkalmam leírni. Ez pedig ez a sült karfiol saláta.

Számtalanszor készítettem már el vacsoravendégeknek - és eddig mindenki odáig volt érte. MINDENKI! 
Legutóbb Rómából kaptam egy fotót egy barátunktól egy adag sült karfiolról. Ez a kedves barátunk két nappal korábban vacsizott nálunk, elleste a praktikákat, majd elkészítette a Rómában tanuló barátnőjének. 

Mi a titok? Kurkumával/zata'arral/curryvel fűszerezem, sütök mellé lila hagymát is, megszórom gránátalmával, esetleg pirított fenyőmaggal, nyakon öntöm tahini szósszal.

Általában főzök mellé bulgurt és/vagy lencsét is, hogy legyen benne jóféle szénhidrát és fehérje is. Van, hogy humusszal vastagon megkent kovászos kenyeret eszünk mellé. Aki szereti a "műhúsokat", az azzal is feldobhatja.

Ne tévesszen meg, hogy 'saláta'-ként utalok rá. Meleg étel, tehát jól esik ezeken a hűvösebb, őszi napokon is.  A saláta vagy koriander levél csak dekorációs és textúra-tökéletesítő célokat szolgál :)

Már annyiszor elkészítettem, hogy bőven volt időm kikísérletezni: ez a világ egyik legtökéletesebb íz- és textúrakombinációja.

isteni vegán sült karfiol



Gránátalma magozás tipp - így védheted meg a ruhádat gránátalma magozás közben.
  • Végy egy nagyobbacska műanyag tálat (mondjuk amekkorában egy süti tésztáját kevernéd össze) és egy kést.
  • Tedd a tálba a gránátalmát.
  • Engedj vizet a tálba úgy, hogy ellepje a gránátalmát.
  • A víz alatt vágd félbe a gránátalmát. 
  • Majd szépen kezdd el a víz alatt kiszabadítani a kezeddel a magokat.
  • Az így kiürített héjakat közben nyugodtan dobálhatod a kukába.
  • A magok lesüllyednek a tál aljára, a maradék fehér kis hártya darabkák pedig fel fognak jönni a víz felszínére. A víz tetején lebegő fehér hártyadarabkákat távolítsd el kézzel vagy merőkanállal. 
  • Szűrd le a magokat egy szűrő segítségével.

Hozzávalók (2 főre)

  • 1 fej karfiol
  • 2-3 lilahagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál őrölt kurkuma VAGY curry fűszerkeverék VAGY zata'ar fűszerkeverék
  • 5 evőkanál gránátalma mag
  • 5 evőkanál fenyőmag (opcionális)
  • egy csokor friss koriander levél vagy egy marék előre csomagolt saláta
Tahini szósz:
  • 3 evőkanál tahini (szezámmagból készült "vaj")
  • pár csepp friss citromlé
  • fél teáskanál fokhagyma granulátum
  • fél teáskanál tengeri só
  • 3 evőkanál meleg víz
Egyebek:
  • fél - egy bögre száraz quinoa vagy bulgur ÉS/VAGY
  • fél - egy bögre száraz vörös lencse (ennek a hüvelyesnek a legrövidebb a főzési ideje) VAGY
  • az általad preferált vegán húspótlóval is fel lehet turbózni, ez a típus például viszonylag természetes 

Elkészítés (kb. 30 perc)

  1. A sütőt előmelegítem 220C fokra, grill fokozaton. Egy tepsibe sütőpapírt teszek.
  2. Megtisztítom a karfiolt a levelektől és szétszedem rózsáira. Megmosom és egy keverőtálba teszem a rózsákat.
  3. A lilahagymákat megpucolom és vastag szeletekre vágom. A karfiol mellé teszem őket is, a keverőtálba.
  4. Az így előkészített zöldségekre 2-3 evőkanál repce- vagy olívaolajat locsolok. Jól megrázom az egészet, hogy eloszoljon az olaj. 
  5. Az olajos zöldségeket most megszórom a választott fűszerrel és egy kis sóval. Megint összerázom a tál tartalmát, majd kiborítom egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
  6. Beteszem a karfiolrózsával teli tepsit sütőbe, ahol 220 C fokon 30-35 percig sütöm őket. A karfiol úgy a legfinomabb, ha kicsit barnára-ropogósra ég itt-ott. Tehát ha ezt látod közben, ne ijedj meg.
  7. Közben előkészítek minden mást.
  8. Felteszem főni a választott gabonát és/vagy vöröslencsét egy-egy lábasban, a csomagoláson szereplő utasítások szerint. Ez általában 15-20 percet vesz igénybe.
  9. Jöhet a fenyőmag: egy serpenyőt felmelegítek, olaj nélkül. Beleteszem a fenyőmagot ebbe a száraz serpenyőbe és addig pirítom, amíg enyhén megbarnulnak (kb. 3-4 perc). Félreteszem őket egy tálkába.
  10. (Ha sütök valamilyen növényi húskészítményt, akkor ebben a serpenyőben ezen a ponton megteszem)
  11. Tahini szósz: a tahinihez pár csepp citromlevet csepegtetek, hozzáadom a fokhagyma granulátumot, a sót, majd 3 evőkanál meleg vizet. Javaslom, hogy a vizet kanalanként add hozzá. Minden egyes kanál vizet igyekezz jól összekeverni a tahinivel. A 3. kanálnál már folyós, de sűrű szószt kell, hogy kapj.
  12. Előveszem a gránátalma magokat a hűtőből vagy kimagozok egy gránátalmát. 
  13. Előkészítem a koriandert (letépkedem a leveleket a szárról) vagy a csomagolt salátát.
  14. Elvileg mostanra a karfiol is barnára sült, tehát jöhet a tálalás. 
  15. A sült karfiolt, gabonát, lencsét és/vagy növényi húshelyettesítőt szétosztom két tányér között. Mindkettőre bőségesen locsolok a tahini szószból, majd megszórom gránátalmával, pirított fenyőmaggal és koriander levelekkel vagy salátával. Jó étvágyat! 😋

Ez pedig a fotó Rómából:


Megjegyzések