Vörös lencse omlett / lepény / palacsinta (téné, vegán, mindenmentes)

A blogon már találkozhattatok a csicseriborsó omlett receptemmel, amit előkelő helyen szerepel a "leggyakrabban készített ételek" listán a háztartásunkban. 

Igen ám, csakhogy trónfosztás készülődik! 🙈

A háromnapos hétvége kísérletezéseinek eredménye ugyanis az a felfedezés, hogy ugyanezt vörös lencséből is el lehet készíteni!
Hogy élhettem eddig enélkül az információ nélkül?? 😃

Elképesztően finom, tápláló és emellé megdöbbentően egyszerű elkészíteni: mindössze egy kis vörös lencsére, vízre és némi fűszerre lesz szükséged. Na meg egy turmixgépre, egy serpenyőre és egy pici olajra a sütéshez.



Tápanyag ügyileg abszolút verhetetlen fogás.
A lencse szuper növényi eredetű fehérje-, rost- és komplex szénhidrát forrás.
Egy lepény kb. 1/4 bögre száraz vörös lencsét tartalmaz, amiben kb. 150 kalória, 30g szénhidrát, 11g fehérje és 5g élelmi rost van. 
A lencse emellett koleszterinmentes is és a benne található elenyésző zsír mennyiség nagy része telítetlen. Mindez jótékony hatással van a szervezetünkre. Nem is beszélve a rengeteg vitaminról (pl. Kálium, Magnézium, Vas, Folát).
Forrás: USDA


Hívhatjuk omlettnek, lepénynek, palacsintának... kinek melyik elnevezés szimpatikus :)

Ha nincs turmixgéped, akkor használhatsz bolti vörös lencse lisztet is (elvileg van ilyen, én még nem vettem).



Hozzávalók (2 db-hoz)

  • fél bögre száraz vörös lencse, előző nap beáztatva
  • egy bögre víz
  • fél teáskanál őrölt kurkuma
  • negyed teáskanál só
  • opcionális: más őrölt fűszer, amit szeretsz
  • 1-2 evőkanál napraforgó olaj a sütéshez
A tálaláshoz:

Elkészítés (15 perc + előáztatás)

  1. A lencsét előző este alaposan leöblítem, majd kb. 2-3 x-os mennyiségű vízben beáztatom. Kb. kétszeresére, tehát nagyjából egy bögrényire fog dagadni.
  2. Amikor eljött a főzőcskézés ideje, leszűröm és leöblítem a beáztatott lencsét. 
  3. A lencsét egy nagy erejű turmixgépbe teszem az egy bögre friss vízzel, a kurkumával, sóval és bármilyen egyéb opcionális fűszerrel együtt.
  4. Két perc alatt simára turmixolom az egészet. Palacsintatészta szerű, folyós, közepesen sűrű "lencse-turmixot" kapok.
  5. Egy serpenyőben felmelegítek 1 evőkanál olajat.
  6. Amikor forró az olaj, beleöntöm a "lencse-turmix" felét. A serpenyőt körkörösen mozgatva (pont, mint a palacsinta sütésnél) eloszlatom benne a tésztát.
  7. Közepes hőfokon (nálam 9/6) néhány percig sütöm az egyik oldalát. Amikor már biztosan megszilárdult a tészta mindenhol, akkor egy spatulával alányúlok és megfordítom.
  8. A másik oldalát is pár percig sütöm - ugyanazon a hőfokon.
  9. Ezzel egyidőben érdemes elkészíteni a pirított gombát vagy egyéb feltétet.
  10. Amikor az első lepény/omlett elkészült, a tészta másik felével megismétlem az 5-8. lépéseket. (Közben érdemes az első lepényt/omlettet előmelegített sütőben melegen tartani.)
  11. Amikor mindkét lepény/omlett elkészült, megkenem a választott kencével (opcionális) és elhelyezem rajta a gombát/egyéb zöldség feltétet.
Jó étvágyat! 😋

Megjegyzések