Vörös lencse omlett / lepény / palacsinta (téné, vegán, mindenmentes)
A blogon már találkozhattatok a csicseriborsó omlett receptemmel, amit előkelő helyen szerepel a "leggyakrabban készített ételek" listán a háztartásunkban.
Igen ám, csakhogy trónfosztás készülődik! 🙈
Hogy élhettem eddig enélkül az információ nélkül?? 😃
Elképesztően finom, tápláló és emellé megdöbbentően egyszerű elkészíteni: mindössze egy kis vörös lencsére, vízre és némi fűszerre lesz szükséged. Na meg egy turmixgépre, egy serpenyőre és egy pici olajra a sütéshez.
Tápanyag ügyileg abszolút verhetetlen fogás.
A lencse szuper növényi eredetű fehérje-, rost- és komplex szénhidrát forrás.
Egy lepény kb. 1/4 bögre száraz vörös lencsét tartalmaz, amiben kb. 150 kalória, 30g szénhidrát, 11g fehérje és 5g élelmi rost van.
A lencse emellett koleszterinmentes is és a benne található elenyésző zsír mennyiség nagy része telítetlen. Mindez jótékony hatással van a szervezetünkre. Nem is beszélve a rengeteg vitaminról (pl. Kálium, Magnézium, Vas, Folát).
Forrás: USDA
Hívhatjuk omlettnek, lepénynek, palacsintának... kinek melyik elnevezés szimpatikus :)
Ha nincs turmixgéped, akkor használhatsz bolti vörös lencse lisztet is (elvileg van ilyen, én még nem vettem).
Hozzávalók (2 db-hoz)
- fél bögre száraz vörös lencse, előző nap beáztatva
- egy bögre víz
- fél teáskanál őrölt kurkuma
- negyed teáskanál só
- opcionális: más őrölt fűszer, amit szeretsz
- 1-2 evőkanál napraforgó olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
- pirított gomba, rukkola, koktél paradicsom
- vegán majonéz kesudióból, növényi pesztó vagy 1-2 evőkanál jó minőségű olívaolaj
Elkészítés (15 perc + előáztatás)
- A lencsét előző este alaposan leöblítem, majd kb. 2-3 x-os mennyiségű vízben beáztatom. Kb. kétszeresére, tehát nagyjából egy bögrényire fog dagadni.
- Amikor eljött a főzőcskézés ideje, leszűröm és leöblítem a beáztatott lencsét.
- A lencsét egy nagy erejű turmixgépbe teszem az egy bögre friss vízzel, a kurkumával, sóval és bármilyen egyéb opcionális fűszerrel együtt.
- Két perc alatt simára turmixolom az egészet. Palacsintatészta szerű, folyós, közepesen sűrű "lencse-turmixot" kapok.
- Egy serpenyőben felmelegítek 1 evőkanál olajat.
- Amikor forró az olaj, beleöntöm a "lencse-turmix" felét. A serpenyőt körkörösen mozgatva (pont, mint a palacsinta sütésnél) eloszlatom benne a tésztát.
- Közepes hőfokon (nálam 9/6) néhány percig sütöm az egyik oldalát. Amikor már biztosan megszilárdult a tészta mindenhol, akkor egy spatulával alányúlok és megfordítom.
- A másik oldalát is pár percig sütöm - ugyanazon a hőfokon.
- Ezzel egyidőben érdemes elkészíteni a pirított gombát vagy egyéb feltétet.
- Amikor az első lepény/omlett elkészült, a tészta másik felével megismétlem az 5-8. lépéseket. (Közben érdemes az első lepényt/omlettet előmelegített sütőben melegen tartani.)
- Amikor mindkét lepény/omlett elkészült, megkenem a választott kencével (opcionális) és elhelyezem rajta a gombát/egyéb zöldség feltétet.
Jó étvágyat! 😋
Megjegyzések
Megjegyzés küldése