Vegán majonéz - veganéz

Régóta tervezem, hogy megpróbálok házi vegán majonézt, azaz veganézt készíteni. Ma megtettem és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel 😋 Azt hiszem, többet nem veszek bolti veganézt. 

Noha már sok boltban kapható veganéz, ezek jellemzően tele vannak mesterséges hozzávalókkal. A "legkisebb rossz" elvét követve "VeganChef" veganézt szoktunk vásárolni, és tudomásul vesszük, hogy még ebben is van cukor, módosított keményítő és xantángumi 😕

Persze éppenséggel lehetne veganéz nélkül élni, de a helyzet az, hogy szeretjük az ízét. Leggyakrabban reggeli pirítósok kencéjeként használjuk, sült gombával megfejelve. 

Úgyhogy óriási örömömre szolgál bemutatni ezt a krémes és könnyed finomságot, amiben csak természetes, növényi alapú, koleszterinkímélő hozzávalókat használtam. Remekül működik szendvics- vagy pirítós kenceként, mártogatósként, de feldobhatod vele a buddha bowl-okat, salátákat, tésztaételeket is.

A recept főzést nem igényel, mindössze egy erős turmixgépre lesz szükséged. 10 perc alatt elkészül (de a kesudiót pár órával előtte be kell áztatni).

A recept legfontosabb hozzávalói a kesudió és a tofu. Ha esetleg szójamentes diétát folytatsz, akkor csak simán hagyd el a tofut az alábbi receptből. Ezt is kipróbáltam. Működik  ✅ Viszont mivel a tofu eléggé íztelen, és sok ízesítést igényel, ha ezt elhagyod, akkor megfelezheted a citromlé, mustár, almaborecet, fokhagymapor és a só (tehát az ízesítők) receptben megadott mennyiségét.

veganéz kesudió

 

Hozzávalók:

(1 bögre = 240ml)

  • 1 bögre száraz natúr kesudió, éjszakára (de minimum 4 órára) vízbe beáztatva
  • 2 ujjnyi vastagságú natúr tofu szelet (kb. 70g)
  • 1/4 - 1/2 bögre víz (1/4 bögre vízzel kezdd és apránként adagold a többit)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál almaborecet
  • 2 teáskanál dijoni magos mustár
  • 2 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál só
❗Szükséged lesz egy erős (1000W+) turmixgépre. Nekem ilyen van.

Elkészítés:

  1. A kesudiót szárazon kimérem és leöntöm langyos vízzel. Éjszakára (de legalább 4 órára) ázni hagyom.
  2. Ha letelt a kesudió 'áztatási idő', előveszem a turmixgépet.
  3. A turmixgépbe teszem a kesudiót, tofut, 1/4 bögre vizet, a citromlevet, almaborecetet, mustárt, fokhagymaport és sót. Az egészet 5 percig turmixolom.
  4. Hozzáadok még néhány kanál vizet és 1-2 percig tovább turmixolom. 
  5. Addig turmixold, amíg elég krémes állagú nem lesz (kb. maximum 10 perc). Ha nem elég krémes, akkor adj hozzá még néhány evőkanál vizet. Kóstold is meg, és ha szükséges, ízlésed szerint adj hozzá sót, fokhagymaport, mustárt vagy citromlevet.



Megjegyzések