Vegán omlett/rántotta 🌱🍳 (tojásmentes, gluténmentes, szójamentes)

Rántottát és omlettet enni remek dolog, de az embernek millió oka lehet arra, hogy minimalizálja a tojás jelentlétét az étrendjében. 🐣🚫🌱🍳 
Nekik ajánlom a csicseriborsó lisztből készült omlettet, amit mi elég gyakran fogyasztunk a képen látható módon: megfejelve pirított gombával. 





És hogy miért jobb a csicseriborsó-omlett a tojásnál?
Leginkább azért mert növényi eredetű. 
A tojássárgájában például rengeteg koleszterin van, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Nekem speciel genetikusan magas a koleszterinem, ezért kerülöm. De szakértők szerint még egy egészséges embernek sem ajánlott heti 2-3 tojássárgájánál többet elfogyasztania.
Pontosan. Az heti egy rántotta vagy omlett, feltéve, hogy nem eszünk más olyan ételt (pl. süteményt, tésztát vagy majonézt), amiben tojássárgája van.
Mások talán ételintolerancia miatt, állatvédelemre hivatkozva, vagy a csirkefarmok iránt érzett - egyébként szerintem megalapozott - gyanújukból mondanak nemet a tojásra. 

És itt lép közbe a csicseriborsó liszt, ami gyakorlatilag ledarált száraz csicseriborsó. Miért jó ez nekünk?
Koleszterinmentes, viszont tartalmaz növényi fehérjét, energiát, szénhidrátokat, ásványi anyagokat és vitaminokat.
Egy bögre csicseriborsó liszt 3-4 omletthez elég, tápanyagtartalma pedig a következőképpen alakul:
  • 20 gramm fehérje (ezt leosztva egy db omlettben tehát 5-7g fehérje található)
  • 4.5g vas (napi ajánlott mennyiség 25%-a)
  • 402 mcg folát (ez mindenkinek fontos, különösen a várandós nőknek! - folsav néven is ismert, ami a szintetikus formáját jelenti)
  • 153 mg magnézium (napi ajánlott mennyiség 38%-a)
Nem igazán lehet rajta fogást találni tápanyag-ügyileg, főleg, ha még bio is. Gyanakvóbbak akár maguk is elkészíthetik otthon 😊 Mindössze le kell darálni a száraz csicseriborsót.

csicseriborsó omlett


Most pedig megosztom veletek az eddigi legjobban sikerült csicseriborsó omlettem receptjét. A len/chia magnak köszönhetően még extra omega-3 is került bele, így maximalizálva az étel szívbarát faktorát.

A gomba helyett vagy mellett természetesen mást is használhatsz, ami neked egy rántotta/omlett mellé elképzelhető.

Remélem, nektek is annyira ízleni fog, mint nekünk! 😋

Hozzávalók (2 omletthez):

Az omlett hozzávalói:
  • fél bögre (45-50g) csicseriborsó liszt
  • fél bögre + 2-3 evőkanál (azaz kb.150 ml) víz
  • 1 evőkanál őrölt lenmag/chia mag (elhagyható)
  • fél teáskanál őrölt kurkuma
  • negyed teáskanál őrölt paprika vagy más őrölt fűszer/fűszerkeverék és/vagy egy pici bors
  • 1-2 evőkanál olívaolaj a sütéshez
Egyebek (opcionális de erősen ajánlott):
  • 1-2 evőkanál olívaolaj a sütéshez
    • kb. 200-250g gomba (csiperke/barna csiperke vagy csiperke és laskagomba vegyesen)
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • opcionális: 
      • 1 teáskanál kakukkfű vagy zata'ar vagy 1 evőkanál szójaszósz

    • extra ötletek tálaláshoz 
      • szárított paradicsom, olajos articsóka
      • pár szem friss koktélparadicsom és/vagy egy marék madársaláta/ruccola
      • pár szelet jó fajta kenyér
      • növényi pesztó vagy humusz vagy vegán majonéz - ez a receptem megmutatja hogyan készíthetsz veganézt kesudióból és/vagy tofuból
    Két serpenyőre lesz szükséged - egy az omletthez, egy a gomba pirításhoz. (Egy serpenyőben is elkészítheted - lásd a recept után*)

    Elkészítés (kb. 15-20 perc):

    1. Összekeverem egy tálban a fenti listából az omlett hozzávalóit - az olaj kivételével. Folyékony állagú 'löttyöt' kell kapnod.
    2. Felszeletelem a gombát és apróra vágom a fokhagymát.
    3. Az egyik serpenyőben felmelegítek 1-2 evőkanál olívaolajat közepesen magas hőfokon (pl. 9-es skálán 6-os). Hozzáadom a gombát, majd kb. 5 percig pirítom 
    4. Öt perc után hozzáadom a gombához a feldarabolt fokhagymát (esetleg kakukkfüvet/zata'art és/vagy szójaszószt) és hagyom tovább sülni (közben azért figyelek rá, hogy ne égjen meg).
    5. A másik serpenyőben is felmelegítek 1 evőkanál olívaolajat (pl. 9-es skálán 6-os hőfokon). Beleöntöm a serpenyőbe az első lépésben kikevert csicseriborsós 'lötty' FELÉT és nagyjából egyenletesen eloszlatom a serpenyőben (mintha palacsintát sütnék belőle).
    6. Két-három percig hagyom nyugiban sülni az egészet.
    7. Amikor látszik, hogy nagyjából megszilárdult a tészta, alányúlok egy lapos fakanállal vagy konyhai spatulával és megfordítom, mint egy palacsintát.
    8. A másik oldalát további 2 percig hagyom sülni. (érdemes egy kicsit csökkenteni a hőfokot)
    9. Megismétlem az 5-6-7-8. lépéseket a csicseriborsós "lötty" másik felével
    10. Az omletteket ráteszem egy-egy tányérra. A gombát elosztom a két omlett tetején.
    11. Opcionálisan: egy nagy kanál pesztóval/humusszal, kenyérrel, pár szem friss paradicsommal, esetleg szárított paradicsommal, articsókával és/vagy néhány saláta levéllel tálalom.
    Jó étvágyat!

    *Így készítheted el egy serpenyőt használva:
    A.) Használd ugyanazt a serpenyőt használod az omlett sütéshez, majd a következő lépésben a gomba pirításához: ez esetben előmelegített sütőben melegen tudod tartani az elkészült omletteket amíg a gombát is megsütöd.
    B.) Készíts rántottát: pirítsd meg a gombát, majd amikor megpirult, adj hozzá még egy kis olívaolajat és öntsd hozzá a serpenyőbe a csicseriborsó masszát is. A gombával együtt süsd darabosra, rántotta-szerűre, mint az alábbi képen:



    Csicseriborsó omlett rántotta

    Megjegyzések