Vegán répás muffin (teljes kiőrlésű)
Végre egy jó vegán muffin! 🥕🧁
Az van, hogy korábban, még a vegán törekvések előtt, elképesztő jó muffinokat sütöttem (sok receptet találsz a blogon). De ez akkor volt, amikor még csak a cukormentességre és a teljes kiőrlésű lisztre figyeltem oda.
Amióta nem használok tojást és tejterméket, azóta már rengetegszer nekifutottam a muffin sütésnek - elvétve jártam csak sikerrel és volt néhány igen nagy kudarcom is (pl. száraz muffin, beesett közepű muffin, szinte nyers muffin, stb.).
Na de ez a répás muffin, végre elképesztő jól sikerült! Még úgy is, hogy 100%-ban teljes kiőrlésű lisztből készült.
Picit meg is emelkedett, muffin formája van, nem száradt ki, sőt szaftos. Elégedett vagyok! 😋
Nem ez az első alkalom, hogy a zöldség jótékony hatással van egy vegán sütire. Ha ez tetszett, akkor az édesburgonyás brownie-t és a céklás brownie-t is próbáld ki.
A muffinok kb. 30 perc alatt elkészülnek. Répát reszelni valamelyest macera, de megéri!
Hozzávalók (12-14 db közepes muffinhoz)
- 3-4 db kis répa
- 1 bögre (azaz 240 ml) szójatej vagy más növényi tej
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt vanília
- 1 teáskanál almaborecet
- 1 evőkanál chia mag
- 2 evőkanál almapüré
- 1/2 bögre (aza 120 ml) napraforgó olaj/repceolaj
- 2 és 1/2 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- 3/4 bögre kókuszvirág cukor vagy erytritol
- 50g (kb. 2 marék) aprított dió vagy pekándió
- 50g (kb. 2 marék) aszalt vörös áfonya vagy mazsola
Eszközök:
- szilikonos muffinforma és/vagy muffin papír
- egy reszelő
- keverőtál
Elkészítés
- A sütőt előmelegítem 200 C fokra. Előkészítem a muffin formákat.
- Meghámozom és egy nagy keverőtálba lereszelem a répát. (Én a felét a kis lyukakon reszeltem, aztán elvesztettem a türelmemet és áttértem a nagyobb lyukú reszelőre - így is működött).
- A reszelt répához hozzáadom a növényi tejet, fahéjat, vaníliát, almaborecetet, chia magot, almapürét, olajat. Az egészet jól összekeverem.
- A répás keverékhez hozzáadom a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót és kókuszvirág cukrot. Összedolgozom.
- Amikor a tészta összeállt, beleszórom a diót és az aszalt vörös áfonyát is. Keverek rajta egyet-kettőt.
- Az előkészített muffin formákat tele töltöm a tésztával. A tetejére szórok még egy kis diót (vagy mandula pelyhet).
- Beteszem a sütőbe a muffinokat. 10 percig 200 C fokon hagyom a sütő hőmérsékletét, majd csökkentem a hőfokot 180 C fokra és így még további 15-18 percig sütöm a muffinokat. A teljes sütési idő tehát összesen kb. 25-28 perc. (A kezdeti magasabb hőfoktól elvileg jobban megemelkednek a muffinok. De sütheted végig 180 C fokon is, ha erre nem akarsz odafigyelni).
- Amikor megsültek, kiveszem őket a sütőből és 5 percig hagyom őket hűlni és megszilárdulni.
Jó étvágyat! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése