Laskagombás pirítós (vegán reggeli ötlet)

A laskagomba annyira fantasztikus önmagában, hogy mi nagyon szeretjük megpirítva kenyér feltétként enni. Szuper reggelinek, de salátával az "easy" napokon ebédnek is megteszi.

laskagombás pirítós vegán reggeli recept



Ez az angolul "oyster mushroom" névre hallgató gomba szuper salátákban, tésztában és csicseri omlett feltétként is. De van egy laskagomba curry receptem is, amit lassan le kellene írnom... 😋

Tápanyagok szempontjából hasonló a csiperke gombához: nagyon kevés kalória és szénhidrát van benne, 100g-onként 3 g fehérjét tartalmaz, ami magasabb, mint a legtöbb zöldség esetében. 
Tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal (B2, B3, vas), tehát érdemes rendszeresen fogyasztani.


laskagomba vegán - vegán reggeli ötletek

Ahogy a férjem szokta mondani, "a laskagombának jól áll, ha kicsit megég". Persze nem azt mondom, hogy égesd el az egészet, csak itt-ott kozmáljon oda egy iciripicirit. Hidd el, hogy ettől sokkal jobb lesz az íze és a textúrája is. 

Kenceként humusz vagy kesu-majonéz illik hozzá.



Hozzávalók (2 főre)

  • 400g laskagomba
  • 1-2 evőkanál napraforgóolaj
  • só, bors
  • 4-6 gerezd fokhagyma, felszeletelve
  • 4-6 szelet teljes kiőrlésű kenyér megpirítva
  • humusz vagy kesu-majonéz
  • mellé saláta* (ha saláta nélkül eszed, akkor is ajánlom, hogy tálalj mellé koktél paradicsomot vagy felszeletelt retket, hogy színesebb legyen az étel)

Elkészítés

  1. A laskagombát széttépkedem kisebb darabokra (praktikus, hogy a csiperkével ellentétben nem igazán kell felszeletelni!).
  2. Egy felforrósított serpenyőbe teszek 1-2 kanál főzéshez ajánlott napraforgóolajat.
  3. Beleteszem a serpenyőbe a laskagomba darabokat és 5 percig közepes hőfokon sütöm (kb. 9-es skálán 6-os). 
  4. Amikor kezd megpuhulni a gomba, felkapcsolom alatta a tüzet magasabb hőfokra (kb. 9-es skálán 8-as) és folyamatos figyelem és rázogatás mellett kicsit megpirítom. Az a lényeg, hogy itt-ott picit megégjen. Hidd el, ez nagyon jól áll a laskagombának.
  5. A fokhagymát csak az utolsó egy-két percben teszem a serpenyőbe, különben odaég.
  6. Míg sül a laskagomba elkészítem a pirítós kenyérszeleteket. 
  7. A pirítóst és a laskagombát választott kencével és friss zöldségekkel együtt tálalom.

Jó étvágyat!


*A képen látható saláta szívsalátából, retekből, articsókából és tökmagból készült. Csak felvágtam és összekevertem a hozzávalókat és meglocsoltam egy kanál jó minőségű olívaolajjal (amit a férjecském egyenesen Olaszországból hozott💜).

Megjegyzések