Laskagombás pirítós (vegán reggeli ötlet)
A laskagomba annyira fantasztikus önmagában, hogy mi nagyon szeretjük megpirítva kenyér feltétként enni. Szuper reggelinek, de salátával az "easy" napokon ebédnek is megteszi.
Tápanyagok szempontjából hasonló a csiperke gombához: nagyon kevés kalória és szénhidrát van benne, 100g-onként 3 g fehérjét tartalmaz, ami magasabb, mint a legtöbb zöldség esetében.
Tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal (B2, B3, vas), tehát érdemes rendszeresen fogyasztani.
Ahogy a férjem szokta mondani, "a laskagombának jól áll, ha kicsit megég". Persze nem azt mondom, hogy égesd el az egészet, csak itt-ott kozmáljon oda egy iciripicirit. Hidd el, hogy ettől sokkal jobb lesz az íze és a textúrája is.
Kenceként humusz vagy kesu-majonéz illik hozzá.
Hozzávalók (2 főre)
- 400g laskagomba
- 1-2 evőkanál napraforgóolaj
- só, bors
- 4-6 gerezd fokhagyma, felszeletelve
- 4-6 szelet teljes kiőrlésű kenyér megpirítva
- humusz vagy kesu-majonéz
- mellé saláta* (ha saláta nélkül eszed, akkor is ajánlom, hogy tálalj mellé koktél paradicsomot vagy felszeletelt retket, hogy színesebb legyen az étel)
Elkészítés
- A laskagombát széttépkedem kisebb darabokra (praktikus, hogy a csiperkével ellentétben nem igazán kell felszeletelni!).
- Egy felforrósított serpenyőbe teszek 1-2 kanál főzéshez ajánlott napraforgóolajat.
- Beleteszem a serpenyőbe a laskagomba darabokat és 5 percig közepes hőfokon sütöm (kb. 9-es skálán 6-os).
- Amikor kezd megpuhulni a gomba, felkapcsolom alatta a tüzet magasabb hőfokra (kb. 9-es skálán 8-as) és folyamatos figyelem és rázogatás mellett kicsit megpirítom. Az a lényeg, hogy itt-ott picit megégjen. Hidd el, ez nagyon jól áll a laskagombának.
- A fokhagymát csak az utolsó egy-két percben teszem a serpenyőbe, különben odaég.
- Míg sül a laskagomba elkészítem a pirítós kenyérszeleteket.
- A pirítóst és a laskagombát választott kencével és friss zöldségekkel együtt tálalom.
Jó étvágyat!
*A képen látható saláta szívsalátából, retekből, articsókából és tökmagból készült. Csak felvágtam és összekevertem a hozzávalókat és meglocsoltam egy kanál jó minőségű olívaolajjal (amit a férjecském egyenesen Olaszországból hozott💜).
Megjegyzések
Megjegyzés küldése