Medvehagymás humusz - vegán, glutén- és szójamentes kence

Kihívás elé állítottam magam: májusban minden nap jelentkezem egy egészségtudatos, vegán recepttel.

Ráadásul minden nap egy másik zöldséget állítok a középpontba. Ez egész pontosan 31 sztár-zöldséget . Igyekszem "főszereplőként" olyan zöldségeket hozni "főszereplőként", ami Magyarországon is megterem. 

Kezdjük is egy olyan zöldséggel, aminek nagyon rövid a szezonja: a MEDVEHAGYMÁVAL.

Anyukám nagy túrázó, az egyik kirándulásán - szakértői segítséggel - gyűjtötte be az alább látható, friss medvehagymát.

A medvehagyma szuper pirított gomba mellé, krémlevesbe, tésztákba, pogácsába vagy stangliba... de most egy új dolgot találtam ki: humuszt készítettem belőle.👌

Egyébként pesztót akartam készíteni belőle, de menet közben flow állapotba kerültem, megszállt az ihlet és ez lett belőle 😁

medvehagyma humusz recept vegán

Természetesen ez a humusz egy kicsit más lesz, mint a megszokott. Frissebb, markánsabb és hát... medvehagymásabb az íze. 

Azért is örülök ennek a felfedezésnek, mert a legtöbb medvehagymás étellel ellentétben itt nyersen fogyasztjuk a medvehagymát. A medvehagyma igazi superfood és feltételezem, hogy nyersen jobban érvényesülnek a pozitív élettani hatásai.

De mik is ezek a pozitív élettani hatások?

  • A rendszeres medvehagyma fogyasztás elméletileg hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást és talán még a magas koleszterinszintet is. 
  • Már az ókori görögök is hivatkoztak rá, mint hatásos méregtelenítő növényre.
  • Antibakteriális, segít a gyomorpanaszokban.

Mint minden humusz esetében, adja magát, hogy kenyérre vagy pitára kenjük. De egy salátának vagy buddha bowl-nak is jól áll, ha megfejeljük egy nagy kanál krémes humusszal. 

Fontos, hogy mindezen felbuzdulva azért ne indulj el képzetlenül medvehagymát szedni az erdőbe, mert nagyon könnyű összekeverni egy mérgező növénnyel!✋

Nézzük hát a receptet!😎

Hozzávalók:

  • egy kisebb csokor medvehagyma (az enyém 40g volt)
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 2 evőkanál tahini vagy tökmagkrém (vagy ha ez nincs, akkor plusz 2 evőkanál olívaolaj a végén)
  • egy fél citrom leve
  • 3 evőkanál víz
  • opcionális: 30g pirított tökmag vagy napraforgómag
  • só, bors
  • 2-3 evőkanál szűz olívaolaj

Elkészítés:

  1. Az olívaolaj kivételével beleteszem az összes hozzávalót egy erős turmixgépbe és addig turmixolom őket, amíg az egész egy homogén, krémes állagú massza lesz. 
  2. Az olívaolajat csak a legvégén adom hozzá. A turmixgéppel 1-2 másodperc alatt belekeverem a masszába. (Elvileg a szűz olívaolaj keserű lesz a túl sok keveréstől)

Jól illik: pirítósra, sült zöldségekhez (pl grillezett gomba vagy sült édeskrumpli szeletek), pitához, falafel mellé, buddha bowl-ba.

medvehagymás humusz


Megjegyzések