Medvehagymás gomba

Gyakran előfordul velem tavasszal a medvehagyma-impulzusvásárlás.
Annyira szépek és frissek a csokrok a piacon! Nem tudom megállni, hogy ne vegyek egyből kettőt. Aztán meg általában bajban vagyok, mert nem tudom, milyen egyszerű fogásokba építsem be. (Tudom, pogácsát lehet vele sütni, de azért az eléggé időigényes.)

Mostantól bátran veszek majd medvehagymát, mert kikísérleteztünk vele egy remek gyorsvacsi receptet.
Nálunk ez az idei tavasz egyik kedvence: medvehagymás pirított gomba, grillezett tofuval. 

Egyszerű, gyors, finom és VEGÁN.

Kétféleképpen ajánljuk:

  1. Tésztával és pesztóval vagy
  2. Pirítóson/wrapben egy kis hummusszal vagy tahini öntettel



Hozzávalók (2-3 személyre)


  • 2 ek. olaj
  • 1 tömb tofu felszeletelve vagy kockázva
  • 2 ek. olaj
  • 500g gomba
  • 1 csokor medvehagyma
  • néhány darab szárított paradicsom, aprítva
  • só, bors, kakukkfű
A tálaláshoz
  • pesto vagy hummusz/tahini szósz
  • pirítós, wrap vagy főtt tészta
  • (vegán) rizottó

Elkészítés:

  1. Elkészítem a tésztát/wrapet/pirítóst/rizottót és a pesztot/hummuszt, amivel a gombát majd fogyasztani szeretném.
  2. Felaprítom a tofut, gombát, medvehagymát és a szárított paradicsomot.
  3. Egy serpenyőben felhevítek két evőkanál olajat, majd pár perc alatt barnára sütöm benne a tofu kockákat/szeleteket. 
  4. A kész tofudarabokat kiveszem a serpenyőből és egy lefedett tálban félreteszem (hogy ne hűljön ki teljesen), amíg elkészítem a gombát.
  5. Újabb két evőkanál olajat hevítek a serpenyőben. 
  6. Beledobom a gombaszeleteket. Kb.3-4 percig magas hőfokon pirítom, míg összeesik kicsit. Megszórom kakukkfűvel, sóval, borssal.
  7. Ezután a gomba mellé teszem a medvehagymát és a szárított paradicsomot. 1-2 percig még tovább pirítom.
  8. A tofuszeleteket visszateszem a serpenyőbe, hogy átmelegedjenek.
  9. Tésztán, wrapben, pirítóson, rizottó feltétként tálalom.

Megjegyzések