Mennyei medvehagymás stangli (teljes kiőrlésű, laktózmentes)
Végre eltaláltam egy kelt tésztában az egészséges hozzávalók megfelelő arányát! 🙌 🎉
Az alábbi medvehagymás stangli némileg reform, de éppen csak annyira, hogy ne áldozzam fel az ízeket és a textúrákat.
Igazán feldobta a húsvéti hosszúhétvégénket. Nemcsak azért, mert együtt készítettük, hanem azért, mert nagyon finom. Már-már addiktív! Tényleg!
Kívül ropogós, belül puha, ruganyos tésztája van. A medvehagyma íze pedig nagyon feldobja!
Szuper nassolnivaló lehet egy kiránduláson, egy otthon töltött délutánon és vendégváráskor is (utóbbi felhasználási módot természetesen, így a 2021 tavaszi járvány-korlátozások idején nem próbáltuk ki).
Ami az egészségtudatosságot, hozzávalókat illeti:
- 60%-ban teljes kiőrlésű, 40%-ban fehér lisztet használtam, ezért a stanglikkal elfogyasztott szénhidrát lassan szívódik fel, kíméletes a vércukorszintünkhöz ✅
- Csak tönkölylisztet használtam, ami kalória- és szénhidráttartalmát illetően nem igazán tér el a hagyományos búzaliszttől. Azonban könnyebben emészthető, több benne a vitamin és aminosav. Az egyik aminosava állítólag fokozza a szerotonin-termelést is, ezért írhatta le az 1100 körül élt Szent Hildegard nővér, hogy a tönkölyfogyasztás jobbkedvre deríti a pácienseket 😊
- Ez a recept NEM vegán: van benne tojás és (laktózmentes) vaj is. Noha úgy 98%-ban vegánul étkezem, sós vagy édes süteményekhez néha használok tojást és/vagy vajat. Remélem, hogy senki nem csalódott bennem túl nagyot! 😌🌱
- Mindenesetre szerettem volna minimalizálni az állati eredetű hozzávalókat és tehéntejet meg sajtot már évek óta nem veszek/fogyasztok. Ezért zabtejet használtam, ami más növényi, vagy akár hagyományos/laktózmentes tejjel is helyettesíthető. Sajt helyett pedig reszelt vegán sajt került a stangliba. Remekül működött!
- Az alábbi recept laktózmentes. Én fele-fele arányban használtam laktózmentes vajat és margarint, de csak azért, mert nem volt itthon több vaj 😅 Ennyi vaj viszont már elég ahhoz, hogy fincsi legyen.
- Ha tejmentes diétán vagy, akkor a vajat is helyettesítsd margarinnal. Sajnos így az utánozhatatlanul finom vajas ízről le kell mondanod 😞
- Egy kiskanál kristálycukrot tettem bele, hogy az élesztőnek legyen mit ennie. Én úgy döntöttem, hogy ezen nem fog múlni a diétám, de ha Te ki akarod hagyni a tésztából, akkor megpróbálhatod. Elvileg működnie kell így is, de nem vállalok garanciát.
- És végül, de nem utolsósorban: a medvehagymának nagyon sok pozitív élettani hatása ismert, ezekről többek között itt olvashatsz.
Medvehagymás stangli
Hozzávalók (35-40 darab stanglihoz)
- 120g fehér tönkölyliszt
- 180g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5-6g instant élesztő (ne tedd bele az egész zacskóval)
- 1 teáskanál búzasikér (elhagyható, de jobban fellazítja a teljes kiőrlésű lisztes tésztákat)
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 100g puha laktózmentes vaj
- 100g puha margarin
- 75ml langyos zabtej (vagy hagyományos/laktózmentes/növényi)
- 1 tojás, villával felverve
- 75g reszelt vegán sajt (vagy hagyományos/laktózmentes)
- egy kisebb csokor medvehagyma levelei, apróra szeletelve
Tetejére:
- 1 tojás, felverve
- ~100g reszelt vegán sajt (vagy hagyományos/laktózmentes)
Elkészítés (kb. 30 perc aktív idő, összesen 90-120 perc)
- Egy nagy tálba beleteszem a fehér lisztet, a teljes kiőrlésű lisztet, az instant élesztőt, a búzasikért, sót és a cukrot. Jól összeforgatom a tál tartalmát.
- A lisztes keverékhez hozzáadom a puha vajat, margarint, a langyos zabtejet, a tojást és a vegán sajtot. Ezt az egészet jól összegyúrom a kezemmel.
- Az így kapott tésztát kézzel dagasztom. A dagasztás két mozzanatból áll: tenyeremmel vagy az öklömmel lenyomkodom, kilapítom a tésztát, majd az egyik végénél alányúlva félbehajtom. Ezt a két lépést ismételgetem, közben forgatom az edényt. Ha komplikáltan hangzik, na aggódj: a lényeg, hogy gyúrogasd a tésztát 10-15 percig és ne szakítsd el. Ha jól dolgoztál, a tészta ruganyossá, kicsit levegőssé válik a dagasztás hatására. Nem ragad se a tál belsejéhez, se a kezedhez.
- A dagasztás végén add hozzá a tésztához a felaprított medvehagymát, majd dagasztó mozdulatokkal dolgozd bele ezt is a tésztába.
- Takard le a tálat egy konyharuhával és tedd meleg, napsütötte helyre. Hagyd ott kelni 45 percre.
- Két tepsibe tegyél sütőpapírt. És melegítsd elő a sütőt 50 C fokra.
- A megkelt tésztát erősen lisztezett felületre borítsd ki, majd nyújtsd ki téglalap alakúra. A kinyújtott tészta vastagsága kb. 5mm legyen.
- A kinyújtott tésztalapot kend meg a második tojással, majd szórd meg bőségesen a maradék (vegán) reszelt sajttal.
- A kinyújtott tésztalapot pizzavágóval/derelyevágóval/késsel vágd fel akkora csíkokra, amekkora stanglit szeretnél.
- A tésztacsíkokat óvatosan tedd át a sütőpapírral kibélelt tepsikbe (nagy késsel/spatulával nyúlj alájuk, hogy ne szakadjanak el).
- Kapcsold ki a sütőt és tedd be a két tepsit a KIKAPCSOLT, de jó meleg sütőbe 20 percre további kelesztésre.
- A 20 perces kelesztési idő után vedd ki a tepsiket. A sütőt kapcsold be újra, de most 180 C-ra állítsd.
- A 180 C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd aranybarnára a stanglikat. (Ha a két tepsit egyszerre sütnéd, akkor légkeveréses funkcióval, ha külön-külön, akkor mindegy :))
Hagyd egy picit kihűlni és indulhat a falatozás! 😎
Megjegyzések
Megjegyzés küldése