Rebarbarás-epres muffin pekándióval (teljes kiőrlésű és cukormentes)
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de amikor végre rebarbarát látok a piacon, lecsapok rá.
Ugyanazt érzem, mint a spárga meg a medvehagyma esetén: ki akarom használni azt a pár hetet, amikor kapni lehet az év során.
A rebarbara önmagában igen savanyú, nyersen szinte ehetetlen. 100 gramm rebarbarában mindössze 1g cukor van, ezzel gyakorlatilag még a zöldségeket is veri :) Mégis, megsütve nagyon jól működik desszertekben eperrel vagy almával, de meglepő módon önmagában is.
Ebben a teljes kiőrlésű és cukormentes muffinban is eperrel 'házasítottam' a rebarbarát. Frígyüket fahéjas-mandulavajas, édes pekándióval tettem még izgalmasabbá.
Az eper-rebarbara isteni egy kombó. Próbáld ki a vegán epres-rebarbarás zabszelet receptemet is.
Ha pedig eper nélkül próbálkoznál a rebarbarával, akkor itt egy másik szuper, tejmentes rebarbarás muffin recept.
Hozzávalók
(10-11 db közepes méretű muffinhoz)
A pekándiós feltéthez:
- 3-4 marék pekándió
- 1 evőkanál kókuszvirágcukor (vagy eritrit)
- 0.5 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál mandulavaj
A muffintésztához:
- 100g rebarbara (1 szár)
- 75g eper (a rebarbara-eper arányt módosíthatod, de összesen kb. 175g gyümölcsöt használj)
- 110g erytritol
- 1 tojás
- 3 evőkanál növényi olaj (én repceolajat használtam)
- 1 teáskanál vanília aroma
- 150g natúr laktózmentes joghurt + 2 evőkanál víz
- 220g (1.25 bögre) teljes kiőrlésű zabliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
Elkészítés Szűk 1 óra kell hozzá, de ebből csak kb. 20 perc aktív:
1. Először a ropogós pekándiós feltétet készítem el: a pekándiót összetöröm a kezemmel kisebb darabokra. Összekeverem az édesítőszerrel, a fahéjjal és a mandulavajjal, míg a diódarabokat jól be nem borítja a mandulavajas-édes massza. (nyami!)
2. A sütőt előmelegítem 200 Celsius fokra. Kikészítem a szilikonos muffinformákat, muffinpapírt teszek mindegyikbe.
3. A rebarbara végeit levágom, felszeletelem kis darabokra. Az eperrel ugyanígy teszek.
4. A gyümölcsöket beteszem egy nagyobb tálba és hozzájuk adom az erytritolt.
5. A tojást egy bögrében felverem egy villával. Hozzáadom az olajat és a vanília aromát. Aztán hozzáöntöm őket a cukros gyümölcsökhöz és kicsit elkeverem.
6. A joghurtot az előző bögrébe kanalazom és kavargatva felhígítom 2 evőkanál vízzel. Ezt is hozzáadom a rebarbarás tálhoz.
7. Kimérem a lisztet egy száraz tálba. Hozzáadom a sütőport, a szódabikarbónát és a csipet sót.
8. A lisztet is beleöntöm a rebarbarás masszába és jól összedolgozom egy kanállal vagy fakanállal.
9. A tésztát belekanalazom a muffinformákba. Nem érdemes púposra rakni, mert ez a tészta meg fog emelkedni és kifuthat. Az az ideális, ha egy icipicit a forma széle alatt marad a töltelék. Persze, ha sütés közben túlcsordulna, akkor sincs tragédia :)
10. A muffinok tetején szétosztom a pekándiót.
11. Mehetnek a sütőbe: 5 percig 200 C fokon sütöm őket, majd csökkentem a sütő hőmérséletét 175 C fokra és így további 20-25 percig sütöm őket.
12. Amikor elkészültek, kiveszem őket a sütőből és 5 percig hagyom őket hűlni. Ezután kiveszem őket a formákból és már fogyaszthatóak is :)
Jó étvágyat! :)A pekándiós feltéthez:
3. A rebarbara végeit levágom, felszeletelem kis darabokra. Az eperrel ugyanígy teszek.
4. A gyümölcsöket beteszem egy nagyobb tálba és hozzájuk adom az erytritolt.
5. A tojást egy bögrében felverem egy villával. Hozzáadom az olajat és a vanília aromát. Aztán hozzáöntöm őket a cukros gyümölcsökhöz és kicsit elkeverem.
6. A joghurtot az előző bögrébe kanalazom és kavargatva felhígítom 2 evőkanál vízzel. Ezt is hozzáadom a rebarbarás tálhoz.
7. Kimérem a lisztet egy száraz tálba. Hozzáadom a sütőport, a szódabikarbónát és a csipet sót.
8. A lisztet is beleöntöm a rebarbarás masszába és jól összedolgozom egy kanállal vagy fakanállal.
9. A tésztát belekanalazom a muffinformákba. Nem érdemes púposra rakni, mert ez a tészta meg fog emelkedni és kifuthat. Az az ideális, ha egy icipicit a forma széle alatt marad a töltelék. Persze, ha sütés közben túlcsordulna, akkor sincs tragédia :)
10. A muffinok tetején szétosztom a pekándiót.
11. Mehetnek a sütőbe: 5 percig 200 C fokon sütöm őket, majd csökkentem a sütő hőmérséletét 175 C fokra és így további 20-25 percig sütöm őket.
12. Amikor elkészültek, kiveszem őket a sütőből és 5 percig hagyom őket hűlni. Ezután kiveszem őket a formákból és már fogyaszthatóak is :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése