Rebarbarás-epres muffin pekándióval (teljes kiőrlésű és cukormentes)

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de amikor végre rebarbarát látok a piacon, lecsapok rá. 
Ugyanazt érzem, mint a spárga meg a medvehagyma esetén: ki akarom használni azt a pár hetet, amikor kapni lehet az év során. 

A rebarbara önmagában igen savanyú, nyersen szinte ehetetlen. 100 gramm rebarbarában mindössze 1g cukor van, ezzel gyakorlatilag még a zöldségeket is veri :) Mégis, megsütve nagyon jól működik desszertekben eperrel vagy almával, de meglepő módon önmagában is.

Ebben a teljes kiőrlésű és cukormentes muffinban is eperrel 'házasítottam' a rebarbarát. Frígyüket fahéjas-mandulavajas, édes pekándióval tettem még izgalmasabbá.


Az eper-rebarbara isteni egy kombó. Próbáld ki a vegán epres-rebarbarás zabszelet receptemet is.

Ha pedig eper nélkül próbálkoznál a rebarbarával, akkor itt egy másik szuper, tejmentes rebarbarás muffin recept.


Hozzávalók 

(10-11 db közepes méretű muffinhoz)

A pekándiós feltéthez:
  • 3-4 marék pekándió
  • 1 evőkanál kókuszvirágcukor (vagy eritrit) 
  • 0.5 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál mandulavaj
A muffintésztához:
  • 100g rebarbara (1 szár)
  • 75g eper (a rebarbara-eper arányt módosíthatod, de összesen kb. 175g gyümölcsöt használj)
  • 110g erytritol
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál növényi olaj (én repceolajat használtam)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 150g natúr laktózmentes joghurt + 2 evőkanál víz
  • 220g (1.25 bögre) teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só

Elkészítés Szűk 1 óra kell hozzá, de ebből csak kb. 20 perc aktív: 

1. Először a ropogós pekándiós feltétet készítem el: a pekándiót összetöröm a kezemmel kisebb darabokra. Összekeverem az édesítőszerrel, a fahéjjal és a mandulavajjal, míg a diódarabokat jól be nem borítja a mandulavajas-édes massza. (nyami!)
2. A sütőt előmelegítem 200 Celsius fokra. Kikészítem a szilikonos muffinformákat, muffinpapírt teszek mindegyikbe.
3. A rebarbara végeit levágom, felszeletelem kis darabokra. Az eperrel ugyanígy teszek. 
4. A gyümölcsöket beteszem egy nagyobb tálba és hozzájuk adom az erytritolt. 
5. A tojást egy bögrében felverem egy villával. Hozzáadom az olajat és a vanília aromát. Aztán hozzáöntöm őket a cukros gyümölcsökhöz és kicsit elkeverem.
6. A joghurtot az előző bögrébe kanalazom és kavargatva felhígítom 2 evőkanál vízzel. Ezt is hozzáadom a rebarbarás tálhoz.
7. Kimérem a lisztet egy száraz tálba. Hozzáadom a sütőport, a szódabikarbónát és a csipet sót.
8. A lisztet is beleöntöm a rebarbarás masszába és jól összedolgozom egy kanállal vagy fakanállal. 
9. A tésztát belekanalazom a muffinformákba. Nem érdemes púposra rakni, mert ez a tészta meg fog emelkedni és kifuthat. Az az ideális, ha egy icipicit a forma széle alatt marad a töltelék. Persze, ha sütés közben túlcsordulna, akkor sincs tragédia :) 
10. A muffinok tetején szétosztom a pekándiót.
11. Mehetnek a sütőbe: 5 percig 200 C fokon sütöm őket, majd csökkentem a sütő hőmérséletét 175 C fokra és így további 20-25 percig sütöm őket. 
12. Amikor elkészültek, kiveszem őket a sütőből és 5 percig hagyom őket hűlni. Ezután kiveszem őket a formákból és már fogyaszthatóak is :) 

Jó étvágyat! :)


Megjegyzések