Rebarbarás-epres zabpehelyszelet (vegán, cukormentes, fehérlisztmentes)

A rebarbara-eper kombó az egyik kedvencem. 

Ebben a zabpehelyszeletben fantasztikusan összeér az eper és a rebarbara íze. 

Cukormentes & fehérlisztmentes, így IR-diétázóknak is szuper tízórai vagy sportolás előtti snack. Tojásmentes, és vegán változathoz a vajat helyettesítheted mandulavajjal.





Hozzávalók:
(8db normál müzliszelet méretű szelethez - egy szilikonos gyümölcskenyér formában sütöttem)
  • 40g zabpehely
  • 40g + 2 evőkanál zabliszt
  • 40g erytrit
  • csipet só
  • 40g olvasztott mandulavaj (vagy sima vaj, ha nem vegán)
  • 1/2 ek citromlé
  • 1 ek erytrit
  • 60g rebarbara kis kockákra vágva
  • 70g eper, kis kockákra vágva
  • mandulaszeletek (opcionális)
Elkészítés (15 perc aktív, 40 perc sütés):
  1. 190°C-ra előmelegítem a sütőt. Szilikonos sütőformát használok.
    (Ha nem, akkor kikenem a formát egy kis vajjal/sütőpapírral kibélelem.)
  2. Összekeverm a zabpelyhet, a 40g zablisztet, 40g erytritetés a sót a sütőforma aljában. 
  3. Ráöntöm az olvasztott vajat és összedolgozom, amíg kicsit darabos lesz. Ha túl sok lett a vaj, és kicsit 'tocsogós' marad, akkor még 1-2 evőkanál lisztet hozzáadok.  
  4. 1/4 bögrényit félreteszek ebből a zabpelyhes morzsából. A maradékot egy kanállal jól szétnyomkodom a sütőformában - ez lesz az alsó réteg.
  5. A gyümölcs felét szétterítem az alsó zabpelyhes rétegen. Meglocsolom citromlével, 1/2 evőkanál erytrittel. A maradék gyümölcsöt is elosztom a sütőformában, majd megszórom egy újabb 1/2 evőkanál erytrittel.
  6. Az előbb félretett morzsát rászórom a gyümölcsre és megszórom mandulapehellyel.
  7. 30-40 percig sütöm 190 fokon, amíg a teteje aranyszínű nem lesz. Nagyon finom illata lesz!
  8. A sütőformában hagyom kihűlni. Nyugodtan tedd be a hűtőbe, ott ugyanis hamarabb kihűl és ropogósabb lesz.
  9. (Hűtőben napokig eláll)



Megjegyzések