Hello rebarbara szezon! (egy muffin és egy kompót)

Idén vettem először életemben rebarbarát: 1 hónapja tört meg a jég - méghozzá Svájcban, ahol már akkor lehetett kapni a boltokban. Szerencsére volt kint lehetőségem sütni, így azonnal kipróbáltam: muffint készítettem belőle - szerelem volt első ízlelésre :)

Nagy örömömre pár hete az itthoni piacokon is megjelent, sőt, szerencsés napokon még az Aldiban is van 120 Ft/szál áron (korábban én boltban még sosem találkoztam vele Budapesten).

Már több változatban is elkészítettem, itt van az egyik legjobb rebarbarás muffin receptem. Cukormentes és teljes kiőrlésű, természetesen. Nem csak muffin-, de gyümölcskenyér formában is jól működik.

Bónuszként a végén egy rebarbara kompót receptet is kaptok. Jól kiegészítheti ezt a sütit, de zabkásába, (mandula)vajas kenyérre, (kókusz)joghurtba is kiváló :)

                      

Hozzávalók

12 db muffinhoz vagy egy kenyérformához

  • 1.8 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 100 g erythritol (vagy kókuszvirágcukor, vagy ezek vegyesen)
  • 110 ml repceolaj
  • 100 ml narancslé (kb. 1 közepes narancs leve)
  • 2 db tojás
  • 0.5 teáskanál vanília aroma
  • 2 szár rebarbara
  • 2 kávéskanál fahéj + 4 ek erythritol (vagy kókuszvirágcukor) a belsejébe
  • pár szem pekándió (a tetejére, opcionális)

Elkészítés:

  1. A sütőt 220 C fokra előmelegítjük. Kikészítünk 12 db szilikonos muffin formát vagy 1 szilikonos gyümölcskenyér formát.
  2. A lisztet, szódabikarbónát, sütőport és sót összekeverjük egy tálban.
  3. Keverjünk össze egy csészében 2 kávéskanál fahéjat 4 evőkanál erytrittel - ezt tegyük félre.
  4. Egy másik tálban egy villával felverjük a tojásokat, hozzáadjuk az erytritet (vagy kókuszvirágcukrot), olajat, friss narancslevet és a vanília aromát.
  5. A lisztes és a nedves hozzávalókat összedolgozzuk. 
  6. Hozzáadjuk a feldarabolt rebarbaraszár darabkákat is a tésztához.
  7. A tésztából tegyünk a muffin formákba 1-1 kanállal. Szórjuk meg bőven a fahéjas erytrittel, majd osszuk el a maradék tésztát a muffin formák között.
    Ha kenyérformában sütöd, akkor a tészta felét oszlasd el a forma alján. Ezután jöhet a fahéjas erytrit/kókuszvirágcukor, majd rá a maradék tészta.
  8. A tetejére még szórjunk egy kis pekándiót és fahéjas erytritet (kókuszvirágcukrot) .
  9. 5 percig 220 fokon sütjük, utána még kb. 20 percig 175 fokon.
    Kenyérforma esetén: 5 percig 220 fokon, majd 45 percig 175 fokon sütjük. !!Fontos, hogy 25 perc után takarjuk le egy alufóliával és úgy süssük tovább, különben előfordulhat, hogy megég a teteje.
Kenyér formában is jól működik :)

              

Rebarbara kompót recept 



  • 1 szár rebarbara
  • 100 ml víz
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál vanília
  • attól függően, hogyan/mire szeretnéd használni, tehetsz bele egy kis édesítőszert is, mert önmagában nem lesz édes :)
Egy hőálló sütőedényben összekeverem a hozzávalókat (a rebarbarát fedje be a víz) és alufóliával lefedve sütöm 15 percig. Utána leveszem az alufóliát és tovább sütöm (például a muffinokkal együtt).

Ha kényelmesebb, egy kis lábasban is elkészíthető, alacsony tűzön. 


A kompót
                                   



Megjegyzések