30 perces csicseriborsó curry (vegán, téné, mindenmentes)

A zord téli hideg ismét egy csicseriborsós melengető étel kifejlesztésre inspirált 🧊 ❅ 😬 ❅ 🧊

Tavaly januárban egy csicseriborsós chilli receptjével igyekeztem nektek segíteni a fagyos idő elleni küzdelemben. 😋🍛 Ez az étel hasonló, egy picit mégis más. Mindenesetre elképesztően finom!

És tápláló: sok-sok zöldséget, rostot, 50-60 gramm "jó", azaz lassan felszívódó szénhidrátot és adagonként kb. 15g növényi fehérjét tartalmaz.

Nemcsak egészségtudatos, de gyors is: 30 perc alatt elkészül! 

Én saját készítésű kesudió tejjel tettem krémesebbé és lágyabbá a curryt. Ez a hozzávaló teljesen elhagyható, vagy bolti (pl. dm/Rossmann) natúr kesudió-tejjel helyettesíthető. Kókusztejet is használhatsz, de én az ízét nem szeretem annyira és kicsit túl zsírosnak is találom.


 


Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 0.75-1 bögre barna rizs, szárazon (bulgurral, árpagyönggyel, vörös/fekete rizzsel helyettesíthető)
  • 1 evőkanál olíva-/repce-/napraforgóolaj
  • egy fél vöröshagyma
  • 3 fokhagyma gerezd
  • 2 teáskanál curry fűszerkeverék
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1-2 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 (bio) konzerv doboz aprított paradicsom
  • 2 "labdányi" fagyasztott leveles spenót (opcionális)
  • 1 konzerv csicseriborsó (keress olyat amiben csak víz, csicseriborsó és só található)
  • 100-200 ml növényi tej (Én saját készítésű kesudió tejet használtam. Ez a hozzávaló elhagyható, vagy bolti kesudió-tejjel vagy kókusztejjel helyettesíthető)
  • só, bors
A padlizsán feltéthez (opcionális):
  • egy evőkanál olíva-/repce-/napraforgóolaj 
  • egy fél padlizsán
Szükséges eszközök:
  • két lábas, egy-két fakanál, egy fokhagymanyomó (opcionális), egy vágódeszka, egy éles kés, egy kiskanál, tűzhely :)
  • sütő, egy tepsi, egy ív sütőpapír

Elkészítés (30 perc):

  1. A barna rizst közepes lángon felteszem főni kétszeres mennyiségű vízben. Egy picit megsózom.
    A főzési időt megtalálod a csomagoláson (típusonként eltérhet). Én általában 10-15 percig főzöm a barna rizst közepes lángon, utána 10-15 percig nagyon alacsony tűzön, lefedve hagyom párolódni és időnként öntök még hozzá egy kis vizet, nehogy leégjen.
  2. (opcionális) Előkészítem a sült padlizsánt:
             I.) Előmelegítem a sütőt 200 C fokra, légkeveréssel.
             II.) Felvágom a padlizsánt kisebb darabokra.
             III.) Egy keverőtálban ráöntök 1 evőkanál olajat és megsózom, borsozom.
             IV.) Egy sütőpapírral bélelt tepsin elosztom a padlizsán darabokat és beteszem a sütőbe.
             V.) 20-25 perc alatt jól megsülnek - ezalatt elkészítem a curryt.
  3. Egy lábasban felmelegítek egy evőkanál olajat
  4. A hagymáról eltávolítom a héját, majd felaprítom (mármint a hagymát, nem a héját). A hagymát a lábasba teszem és 3-4 perc alatt, közepes tűzön, egy kis víz hozzáadásával "üvegesre" pirítom.
  5. A fokhagyma gerezdeket is meghámozom és fokhagymanyomón átpréselve hozzáadom a piruló hagymához. (alternatíva, ha nincs fokhagymanyomó: apróra vágom késsel)
  6. A piruló hagymákhoz hozzáadom a fűszereket is: curry, kömény, kurkuma, gyömbér. Közben érdemes még egy kis vizet löttyinteni az egészre, nehogy leégjen.
  7. Az aprított paradicsomot ráöntöm a hagymás-fűszeres keverékre. 
  8. (opcionális) Hozzáadom a paradicsomos szószhoz a fagyasztott spenót leveleket.
  9. 10 percig fedő alatt, közepes lángon főzöm az egészet. 
  10. Hozzáadom a curryhez a leöblített és lecsöpögtetett csicseriborsó konzervet.
  11. (opcionális) A curryhez öntök 100-200 ml kesudió- vagy kókusztejet.
  12. További 5 percig főzöm fedő alatt - vagy amíg a rizs és a sült padlizsán elkészül, illetve a spenót"labda" kiolvad.
  13. Minden tányérra ízlés szerint teszek főtt rizst, egy bőséges adag curryt és sült padlizsán kockákat.
Jó étvágyat!
😋🍛



Megjegyzések