30 perces csicseriborsó curry (vegán, téné, mindenmentes)
A zord téli hideg ismét egy csicseriborsós melengető étel kifejlesztésre inspirált 🧊 ❅ 😬 ❅ 🧊
Tavaly januárban egy csicseriborsós chilli receptjével igyekeztem nektek segíteni a fagyos idő elleni küzdelemben. 😋🍛 Ez az étel hasonló, egy picit mégis más. Mindenesetre elképesztően finom!
És tápláló: sok-sok zöldséget, rostot, 50-60 gramm "jó", azaz lassan felszívódó szénhidrátot és adagonként kb. 15g növényi fehérjét tartalmaz.
Nemcsak egészségtudatos, de gyors is: 30 perc alatt elkészül!
Én saját készítésű kesudió tejjel tettem krémesebbé és lágyabbá a curryt. Ez a hozzávaló teljesen elhagyható, vagy bolti (pl. dm/Rossmann) natúr kesudió-tejjel helyettesíthető. Kókusztejet is használhatsz, de én az ízét nem szeretem annyira és kicsit túl zsírosnak is találom.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 0.75-1 bögre barna rizs, szárazon (bulgurral, árpagyönggyel, vörös/fekete rizzsel helyettesíthető)
- 1 evőkanál olíva-/repce-/napraforgóolaj
- egy fél vöröshagyma
- 3 fokhagyma gerezd
- 2 teáskanál curry fűszerkeverék
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1-2 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 (bio) konzerv doboz aprított paradicsom
- 2 "labdányi" fagyasztott leveles spenót (opcionális)
- 1 konzerv csicseriborsó (keress olyat amiben csak víz, csicseriborsó és só található)
- 100-200 ml növényi tej (Én saját készítésű kesudió tejet használtam. Ez a hozzávaló elhagyható, vagy bolti kesudió-tejjel vagy kókusztejjel helyettesíthető)
- só, bors
A padlizsán feltéthez (opcionális):
- egy evőkanál olíva-/repce-/napraforgóolaj
- egy fél padlizsán
Szükséges eszközök:
- két lábas, egy-két fakanál, egy fokhagymanyomó (opcionális), egy vágódeszka, egy éles kés, egy kiskanál, tűzhely :)
- sütő, egy tepsi, egy ív sütőpapír
Elkészítés (30 perc):
- A barna rizst közepes lángon felteszem főni kétszeres mennyiségű vízben. Egy picit megsózom.
A főzési időt megtalálod a csomagoláson (típusonként eltérhet). Én általában 10-15 percig főzöm a barna rizst közepes lángon, utána 10-15 percig nagyon alacsony tűzön, lefedve hagyom párolódni és időnként öntök még hozzá egy kis vizet, nehogy leégjen. - (opcionális) Előkészítem a sült padlizsánt:
I.) Előmelegítem a sütőt 200 C fokra, légkeveréssel.
II.) Felvágom a padlizsánt kisebb darabokra.
III.) Egy keverőtálban ráöntök 1 evőkanál olajat és megsózom, borsozom.
IV.) Egy sütőpapírral bélelt tepsin elosztom a padlizsán darabokat és beteszem a sütőbe.
V.) 20-25 perc alatt jól megsülnek - ezalatt elkészítem a curryt. - Egy lábasban felmelegítek egy evőkanál olajat
- A hagymáról eltávolítom a héját, majd felaprítom (mármint a hagymát, nem a héját). A hagymát a lábasba teszem és 3-4 perc alatt, közepes tűzön, egy kis víz hozzáadásával "üvegesre" pirítom.
- A fokhagyma gerezdeket is meghámozom és fokhagymanyomón átpréselve hozzáadom a piruló hagymához. (alternatíva, ha nincs fokhagymanyomó: apróra vágom késsel)
- A piruló hagymákhoz hozzáadom a fűszereket is: curry, kömény, kurkuma, gyömbér. Közben érdemes még egy kis vizet löttyinteni az egészre, nehogy leégjen.
- Az aprított paradicsomot ráöntöm a hagymás-fűszeres keverékre.
- (opcionális) Hozzáadom a paradicsomos szószhoz a fagyasztott spenót leveleket.
- 10 percig fedő alatt, közepes lángon főzöm az egészet.
- Hozzáadom a curryhez a leöblített és lecsöpögtetett csicseriborsó konzervet.
- (opcionális) A curryhez öntök 100-200 ml kesudió- vagy kókusztejet.
- További 5 percig főzöm fedő alatt - vagy amíg a rizs és a sült padlizsán elkészül, illetve a spenót"labda" kiolvad.
- Minden tányérra ízlés szerint teszek főtt rizst, egy bőséges adag curryt és sült padlizsán kockákat.
Jó étvágyat!
😋🍛
Megjegyzések
Megjegyzés küldése