Cs-cs-csicseriborsó chilli (vegán, mindenmentes)
Nincs mit tenni, bizony olyan helyen élünk, ahol télen hideg van. 🥶
Ígérem, az alábbi recept birtokában könnyebb lesz átvészelni a hátralevő egy hónapot 😋
Ez a csicseriborsó chili ugyanis egy igazi tápláló, test- és lélekmelengető ebéd- vagy vacsora alternatíva.
Az időbeosztásodtól függően két opciód van, ami a csicseriborsó elkészítésének két módjából fakad:
a.) "A gyors" opció: használj konzerv csicseriborsót - ez esetben kb. 30 perc alatt elkészül a vacsi
b.) "A lassú, ám nagyobb 'megcsináltam' érzést nyújtó" opció: főzd meg te a csicseriborsót - ez esetben minimum 6 óra áztatási és 1.5-2 óra csicseriborsó főzési idővel számolj, még a vacsorakészítés előtt.
Én a képen látható vacsihoz magam főztem a csicseriborsót, ami hosszadalmas folyamat volt, de így még büszkébb voltam a végeredményre. Ez sokkal olcsóbb és természetesebb megoldás, mint a konzerv, de senki fölött nem török pálcát, akinek nincs 8 órája a csicseriborsó elkészítésére 😝
A csicseriborsó mentségére szóljon, hogy a 8 óra teljesen passzív idő, tehát nem kell ott állni mellette. A főzés alatt persze jó, ha a lakásban vagy de lehet dolgozni, takarítani, olvasni, stb. Az áztatás pedig történhet éjszaka, vagy amíg a városban/munkahelyen vagy.
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 2 konzerv csicseriborsó (vagy ha van rá időd, 200g száraz csicseriborsó - megfőzve)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 szárzeller - keresztben vékony szeletekre vágva
- 6-8 fokhagyma gerezd, aprítva, vagy a kés lapjával összetörve
- 2 teáskanál őrölt piros paprika (édes)
- 2 teáskanál őrölt kömény
- 2 teáskanál mustármag
- só, bors, chilli pehely
- 2 (bio) konzerv doboz aprított paradicsom
- 1 kis doboz paradicsomsűrítmény (kb. 5-6 evőkanál)
- 2 teáskanál miso paszta vagy 1 teáskanál szójaszósz
- 2 evőkanál almabor ecet
- kb. 150 gramm fagyasztott spenót
- 1,5 (másfél) bögre barna rizs
- Plusz "feltétként" javaslom, hogy még tegyél rá pár darab, sütőben sült zöldséget. Pl. sült karfiol, padlizsán, édesburgonya, répa vagy kelbimbó is remekül illik hozzá.
Elkészítés (30 perc konzerv csicseriborsóval, ha te főzöd a csicseriborsót, az plusz 8 passzív órányi feladatot jelent)
0. Ha konzerv csicseriborsó használata helyett arra vállalkozol, hogy magad főzöd meg a száraz csicseriborsót, íme a teendőd:
- Áztass be 200g száraz csicseriborsót egy nagy tál vízbe.
- Minimum 6 óráig hagyd ázni (akár fél napig is ott hagyhatod a vízben)
- Ezután öblítsd le és tedd egy nagy lábasba, sok víz társaságában.
- Forrald fel a vizet a tűzhelyen, majd vedd le alacsonyabbra a hőfokot alatta (pl. 9-es skálán 6-os).
- Tegyél rá a lábasra egy fedőt kicsit ferdén, úgy, hogy egy rést hagyj, amin távozik a gőz.
- NE SÓZD MEG a vizet! csak a legvégén.
- Másfél-két óráig főzd a csicseriborsót ezen a közepes hőfokon. Ezalatt nyugodtan csinálhatsz mást. 30-40 percenként azért nézz rá, nehogy elfőjön a víz és leégjen.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése