Gyors pogácsa (élesztőmentes, teljes kiőrlésű + vegán opcióval)

Ha szeretnél 45 perc alatt pogácsát sütni, ráadásul egészségtudatosan, akkor Neked szól ez a recept :)

Miért?
  • 65% teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből és 35% fehérlisztből készült, tehát jobban laktat és nem dobja meg úgy a vércukorszintet, mint a fehérlisztes társaik
  • laktózmentes és vegán változatban is működik
  • élesztőmentes
  • kelesztés nélküli, tehát nagyon egyszerű
  • gyors: 45 perccel a recept első lépése után már élvezheted is a frissen sült pogácsákat 😋
  • és természetesen, mert finom 😊
Fontos tudni, hogy ez a pogácsa egy kicsit más lesz, mint a hajtogatott, kelesztett, fél napnyi figyelmet igénylő társai.
De kívül ez is ropogós, belül pedig puha és ízre is szuper! 

Én vegán reszelt sajtot szoktam használni - a képen is ezt láthatod! Ha te is így tennél, akkor én a VIOLIFE termékeket ajánlom: https://violifefoods.com/product/mozzarella-flavour-grated/
Megveheted reszelten vagy akár egy tömbben is a legtöbb Bioboltban. Sőt, még ALDI-ban és CBA-ban is szoktam találkozni vele!


teljes kiőrlésű sütőporos pogácsa "élesztő nélkül" gyors

Hozzávalók (18-20 db pogácsához)
Ahol releváns, ott megadtam laktózmentes/vegán opciókat. Itt bármelyik soron bármelyik opciót választhatod, attól függően, mi van otthon a hűtődben. Tehát pl. használhatsz vajat vegán sajttal, vagy laktózmentes tejfölt vegán margarinnal is. - Természetesen elkészítheted normál tejtermékekkel is!

  • 160g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 90g fehér tönkölyliszt vagy fehér búzaliszt
  • fél teáskanál búzasikér (elhagyható! egy kicsit légiesebbé teszi a t.k. tésztát)
  • 1 teáskanál só
  • 8g sütőpor 
  • 50g puha (laktózmentes) vaj vagy puha margarin
  • 220g (laktózmentes) tejföl vagy vegán tejföl (ebből max. 100g-ot szójajoghurttal is helyettesíthetsz, ha nincs otthon elég tejföl. Kipróbáltam! ✅ Többet ne, mert akkor túl savanykás lesz)
  • 60-80g reszelt (laktózmentes) sajt vagy vegán reszelt sajt
  • opcionális: 1 felvert tojás fele vagy 1 kanálnyi langyos rizstej 
  • opcionális: magvak

Elkészítés (45 perc)

  1. Előmelegítem a sütőt 200C fokra (légkeveréses, alul-felül). Egy tepsit kibélelek sütőpapírral.
  2. Egy tálba kimérem a liszteket, (sikért), sót és sütőport.
  3. Hozzáadom a száraz hozzávalókhoz a puha, langyos vajat/margarint és a tejfölt. Jó alaposan eldolgozom a hozzávalókat, míg egybefüggő tésztát nem kapok. Ha percek után nem akar összeállni, nyugodtan adj hozzá még 1-2 evőkanál tejfölt.
  4. Egy belisztezett felületre kiborítom a tésztát és kinyújtom, 1 cm vastagságúra. 
  5. Pogácsaszaggatóval (vagy egy egyenes falú pohárral) korongokat szaggatok a tésztából és a sütőpapírra helyezem őket. Lehet őket egymáshoz közel rakni, nem fognak nagyot nőni!
  6. Villával felverek egy tojást és megkenem a pogácsák tetejét (vegán pogi esetén ezt a lépést egész egyszerűen hagyd ki vagy kend meg a pogácsák tetejét langyos rizstejjel)
  7. Megszórom (vegán) sajttal és/vagy magokkal.
  8. Előmelegített sütőben 20 percig sütöm.
Jó étvágyat!

gyors pogácsa teljes kiőrlésű élesztőmentes laktózmentes


Megjegyzések