Gyors pogácsa (élesztőmentes, teljes kiőrlésű + vegán opcióval)
Ha szeretnél 45 perc alatt pogácsát sütni, ráadásul egészségtudatosan, akkor Neked szól ez a recept :)
Hozzávalók (18-20 db pogácsához)
Miért?
- 65% teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből és 35% fehérlisztből készült, tehát jobban laktat és nem dobja meg úgy a vércukorszintet, mint a fehérlisztes társaik
- laktózmentes és vegán változatban is működik
- élesztőmentes
- kelesztés nélküli, tehát nagyon egyszerű
- gyors: 45 perccel a recept első lépése után már élvezheted is a frissen sült pogácsákat 😋
- és természetesen, mert finom 😊
Fontos tudni, hogy ez a pogácsa egy kicsit más lesz, mint a hajtogatott, kelesztett, fél napnyi figyelmet igénylő társai.
De kívül ez is ropogós, belül pedig puha és ízre is szuper!
De kívül ez is ropogós, belül pedig puha és ízre is szuper!
Én vegán reszelt sajtot szoktam használni - a képen is ezt láthatod! Ha te is így tennél, akkor én a VIOLIFE termékeket ajánlom: https://violifefoods.com/product/mozzarella-flavour-grated/
Megveheted reszelten vagy akár egy tömbben is a legtöbb Bioboltban. Sőt, még ALDI-ban és CBA-ban is szoktam találkozni vele!
Megveheted reszelten vagy akár egy tömbben is a legtöbb Bioboltban. Sőt, még ALDI-ban és CBA-ban is szoktam találkozni vele!
Hozzávalók (18-20 db pogácsához)
Ahol releváns, ott megadtam laktózmentes/vegán opciókat. Itt bármelyik soron bármelyik opciót választhatod, attól függően, mi van otthon a hűtődben. Tehát pl. használhatsz vajat vegán sajttal, vagy laktózmentes tejfölt vegán margarinnal is. - Természetesen elkészítheted normál tejtermékekkel is!
- 160g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 90g fehér tönkölyliszt vagy fehér búzaliszt
- fél teáskanál búzasikér (elhagyható! egy kicsit légiesebbé teszi a t.k. tésztát)
- 1 teáskanál só
- 8g sütőpor
- 50g puha (laktózmentes) vaj vagy puha margarin
- 220g (laktózmentes) tejföl vagy vegán tejföl (ebből max. 100g-ot szójajoghurttal is helyettesíthetsz, ha nincs otthon elég tejföl. Kipróbáltam! ✅ Többet ne, mert akkor túl savanykás lesz)
- 60-80g reszelt (laktózmentes) sajt vagy vegán reszelt sajt
- opcionális: 1 felvert tojás fele vagy 1 kanálnyi langyos rizstej
- opcionális: magvak
Elkészítés (45 perc)
- Előmelegítem a sütőt 200C fokra (légkeveréses, alul-felül). Egy tepsit kibélelek sütőpapírral.
- Egy tálba kimérem a liszteket, (sikért), sót és sütőport.
- Hozzáadom a száraz hozzávalókhoz a puha, langyos vajat/margarint és a tejfölt. Jó alaposan eldolgozom a hozzávalókat, míg egybefüggő tésztát nem kapok. Ha percek után nem akar összeállni, nyugodtan adj hozzá még 1-2 evőkanál tejfölt.
- Egy belisztezett felületre kiborítom a tésztát és kinyújtom, 1 cm vastagságúra.
- Pogácsaszaggatóval (vagy egy egyenes falú pohárral) korongokat szaggatok a tésztából és a sütőpapírra helyezem őket. Lehet őket egymáshoz közel rakni, nem fognak nagyot nőni!
- Villával felverek egy tojást és megkenem a pogácsák tetejét (vegán pogi esetén ezt a lépést egész egyszerűen hagyd ki vagy kend meg a pogácsák tetejét langyos rizstejjel)
- Megszórom (vegán) sajttal és/vagy magokkal.
- Előmelegített sütőben 20 percig sütöm.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése