A kedvenc vegán sütőtökös sütim
Sütőtökös süti recept van már néhány a blogon, de ez talán az eddigi legjobb 😊
Na jó, holtversenyben a sütőtökös brownie-val.🎃
Mi a helyzet a cukorral?
Elkészítés
Íz- és tápanyagügyileg is szuperül sikerült:
- Teljes értékű, növényi eredetű hozzávalókból készült 🌱
- Elképesztően finom 😋
- A kesukrém a tetején egyenesen mennyei!👌
Ezt a fotót még egy tavaszi sütésről készítettem, de talán senki nem bánja, hogy egy nárcisz felbukkan egy őszi posztban 😁 A sütőtök szezonja ugyanis szerencsénkre kb. szeptembertől áprilisig tart 🎃
Ha a cukrot nagyon kerülöd, akkor két opciót javaslok:
- csökkentsd a receptben megadott édesítőszer mennyiségét (fél bögréről negyed bögrényire) és/vagy
- helyettesítsd a kókuszvirág cukrot agavé sziruppal, datolya pasztával, vagy bármi olyan alacsonyabb glikémiás indexű édesítőszerrel, ami neked bevált.
- csökkentsd a receptben megadott édesítőszer mennyiségét (fél bögréről negyed bögrényire) és/vagy
- helyettesítsd a kókuszvirág cukrot agavé sziruppal, datolya pasztával, vagy bármi olyan alacsonyabb glikémiás indexű édesítőszerrel, ami neked bevált.
Nekem mostanában az a hitvallásom, hogy inkább elfogadom a természetes édesítőszerek (agavé, kókuszvirág cukor, datolya, banán) magasabb cukor-, szénhidrát- és kalória tartalmát, minthogy nullkalóriás eritritet és más, viszonylag mesterséges édesítőszert használjak.
De ez tényleg egyéni preferencia kérdése. Én kb. ezt tartom a testi-lelki egészségem szempontjából jónak sok-sok évi kutakodás és kísérletezés után.
A 80/20-as szabály értelmében szerintem heti 1-2 adag agavés/kókuszvirág cukros (vagy akár cukros) édesség nem szabotál egy egészségtudatos, kiegyensúlyozott étrendet. 😊
Hozzávalók (30x 19 cm sütőtálhoz, avagy kb. 8-10 kockához)
A sütihez:
- 210 g sütőtök püré (*korábban megsütött sütőtökből*)
- 2 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz
- 30-50 ml növényi tej
- 100 ml napraforgó olaj
- 1 evőkanál almaszósz (elhagyható)
- 1 teáskanál őrölt bourbon vanília
- 200g teljes kiőrlésű zabliszt vagy quinoa-liszt (ha ez neked fontos, akkor legyen gluténmentes)
- 2 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 2 teáskanál mézeskalács fűszer
- 1 teáskanál fahéj
- 50 -100 gramm kókuszvirág cukor (ha tartózkodsz a cukortól, akkor az alsó érték, ha nem, akkor a felső) VAGY ugyanennyi a Te bevált édesítőszeredből
- opcionális extrák a tésztába: aszalt natúr vörösáfonya / aprított dió
A kesu-krémhez (opcionális):
- 3/4 bögre nyers kesudió, 2 órára beáztatva
- 1/4-1/2 növényi tej
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1/4 bögre agavé szirup
- fél teáskanál vaníla őrlemény
Díszítés (opcionális):
- gránátalma magok
Elkészítés
bruttó 2-2.5 óra kell hozzá a sütőtök sütés és a kesudió áztatás miatt, de az aktív idő ebből kb. csak 20-25 perc
Előkészítő lépések:
- Mielőtt a süti sütésnek neki állnék, kb. 2 órával korábban elvégzem a következő két előkészítő feladatot:
- A sütőtököt félbevágom és beteszem sülni a sütőbe, 180 C fokon (a belseje nézzen felfelé). Kb. egy óra alatt puhára sütöm. (ezt a lépést akár előző nap is elvégezheted)
- A kesudiót beteszem egy tálba, felöntöm vízzel és hagyom ázni minimum 2 órán keresztül.
- Amikor a sütőtök megsült, kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, meghámozom és eltávolítom a magjait.
- 210 gramm sütőtökre lesz szükségem, a többit félreteszem valamilyen más célra.
Süti sütés
- Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
- A sütőtálba sütőpapírt helyezek.
- A 210 g meghámozott és kimagozott sütőtököt kézi botmixerrel összeturmixolom.
- 2 evőkanál chia magot egy kis pohárban összekeverek 3 evőkanál vízzel és hagyom 5-10 percig, amíg zselés állagú nem lesz.
- A sütőtök püréhez hozzákeverem a növényi tejet, az olajat, az almaszószt, a vaníliát és végül a zselés állagú áztatott chia magot.
- Egy másik tálban kimérem a lisztet. Hozzáadom a sütőport, szódabikarbónát, sót, mézeskalács fűszert, fahéjat és a kókuszvirág cukrot (édesítőszert).
- A 4. lépésben összekevert száraz hozzávalókra ráöntöm a 3. lépésben összekevert sütőtökös masszát. Jól összedolgozom a tésztát.
- Ezen a ponton, ha kedvem tartja, teszek még a tésztába diót és/vagy natúr aszalt vörösáfonyát. Ha nem készítek kesukrémet, akkor ezt a lépést mindig megteszem, hogy krém nélkül is legyen valami extra a sütiben.
- Az így kapott tésztát beleöntöm a sütőpapírral kibélelt sütőtálba és egyenletesen elosztom.
- Az előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm 180 C fokon.
- Amíg sül a süti, elkészítem a kesu krémet: a fent megadott öt hozzávalót összeturmixolom robotgépben vagy kézi botmixerrel.
- Amikor megsült a süti (tűpróbával ellenőrízhető), kiveszem a sütőből és hagyom hűlni.
- A kihűlt sütit felszeletelem és kesu krémmel, esetleg gránátalma magokkal tálalom.
Jó nassolást :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése