A kedvenc vegán sütőtökös sütim

Sütőtökös süti recept van már néhány a blogon, de ez talán az eddigi legjobb 😊 
Na jó, holtversenyben a sütőtökös brownie-val.🎃

Íz- és tápanyagügyileg is szuperül sikerült:
  • Teljes értékű, növényi eredetű hozzávalókból készült 🌱
  • Elképesztően finom 😋
  • A kesukrém a tetején egyenesen mennyei!👌

sütőtökös süti téné vegán mindenmentes

Ezt a fotót még egy tavaszi sütésről készítettem, de talán senki nem bánja, hogy egy nárcisz felbukkan egy őszi posztban 😁 A sütőtök szezonja ugyanis szerencsénkre kb. szeptembertől áprilisig tart 🎃

Mi a helyzet a cukorral?

Ha a cukrot nagyon kerülöd, akkor két opciót javaslok:
- csökkentsd a receptben megadott édesítőszer mennyiségét (fél bögréről negyed bögrényire) és/vagy
- helyettesítsd a kókuszvirág cukrot agavé sziruppal, datolya pasztával, vagy bármi olyan alacsonyabb glikémiás indexű édesítőszerrel, ami neked bevált.

Nekem mostanában az a hitvallásom, hogy inkább elfogadom a természetes édesítőszerek (agavé, kókuszvirág cukor, datolya, banán) magasabb cukor-, szénhidrát- és kalória tartalmát, minthogy nullkalóriás eritritet és más, viszonylag mesterséges édesítőszert használjak. 

De ez tényleg egyéni preferencia kérdése. Én kb. ezt tartom a testi-lelki egészségem szempontjából jónak sok-sok évi kutakodás és kísérletezés után.

A 80/20-as szabály értelmében szerintem heti 1-2 adag agavés/kókuszvirág cukros (vagy akár cukros) édesség nem szabotál egy egészségtudatos, kiegyensúlyozott étrendet. 😊




 Hozzávalók (30x 19 cm sütőtálhoz, avagy kb. 8-10 kockához)

A sütihez:
  • 210 g sütőtök püré (*korábban megsütött sütőtökből*)
  • 2 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz
  • 30-50 ml növényi tej
  • 100 ml napraforgó olaj
  • 1 evőkanál almaszósz (elhagyható)
  • 1 teáskanál őrölt bourbon vanília

  • 200g teljes kiőrlésű zabliszt vagy quinoa-liszt (ha ez neked fontos, akkor legyen gluténmentes)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszer
  • 1 teáskanál fahéj
  • 50 -100 gramm kókuszvirág cukor (ha tartózkodsz a cukortól, akkor az alsó érték, ha nem, akkor a felső) VAGY ugyanennyi a Te bevált édesítőszeredből
  • opcionális extrák a tésztába: aszalt natúr vörösáfonya / aprított dió
A kesu-krémhez (opcionális):
  • 3/4 bögre nyers kesudió, 2 órára beáztatva
  • 1/4-1/2 növényi tej
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1/4 bögre agavé szirup
  • fél teáskanál vaníla őrlemény
Díszítés (opcionális):
  •  gránátalma magok

Elkészítés
bruttó 2-2.5 óra kell hozzá a sütőtök sütés és a kesudió áztatás miatt, de az aktív idő ebből kb. csak 20-25 perc

Előkészítő lépések:
  1. Mielőtt a süti sütésnek neki állnék, kb. 2 órával korábban elvégzem a következő két előkészítő feladatot:
    • A sütőtököt félbevágom és beteszem sülni a sütőbe, 180 C fokon (a belseje nézzen felfelé). Kb. egy óra alatt puhára sütöm. (ezt a lépést akár előző nap is elvégezheted)
    • A kesudiót beteszem egy tálba, felöntöm vízzel és hagyom ázni minimum 2 órán keresztül.
  2. Amikor a sütőtök megsült, kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, meghámozom és eltávolítom a magjait. 
  3. 210 gramm sütőtökre lesz szükségem, a többit félreteszem valamilyen más célra.
Süti sütés
  1. Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. 
  2. A sütőtálba sütőpapírt helyezek.
  3. A 210 g meghámozott és kimagozott sütőtököt kézi botmixerrel összeturmixolom.
  4. 2 evőkanál chia magot egy kis pohárban összekeverek 3 evőkanál vízzel és hagyom 5-10 percig, amíg zselés állagú nem lesz.
  5. A sütőtök püréhez hozzákeverem a növényi tejet, az olajat, az almaszószt, a vaníliát és végül a zselés állagú áztatott chia magot.
  6. Egy másik tálban kimérem a lisztet. Hozzáadom a sütőport, szódabikarbónát, sót, mézeskalács fűszert, fahéjat és a kókuszvirág cukrot (édesítőszert).
  7. A 4. lépésben összekevert száraz hozzávalókra ráöntöm a 3. lépésben összekevert sütőtökös masszát. Jól összedolgozom a tésztát.
  8. Ezen a ponton, ha kedvem tartja, teszek még a tésztába diót és/vagy natúr aszalt vörösáfonyát. Ha nem készítek kesukrémet, akkor ezt a lépést mindig megteszem, hogy krém nélkül is legyen valami extra a sütiben.
  9. Az így kapott tésztát beleöntöm a sütőpapírral kibélelt sütőtálba és egyenletesen elosztom.
  10. Az előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm 180 C fokon.
  11. Amíg sül a süti, elkészítem a kesu krémet: a fent megadott öt hozzávalót összeturmixolom robotgépben vagy kézi botmixerrel. 
  12. Amikor megsült a süti (tűpróbával ellenőrízhető), kiveszem a sütőből és hagyom hűlni. 
  13. A kihűlt sütit felszeletelem és kesu krémmel, esetleg gránátalma magokkal tálalom.
Jó nassolást :)

Megjegyzések