Sárgabarackos natúr süti (vegán, téné, gluténmentes, cukormentes, édesítőszer mentes, teljes kiőrlésű)

Azt hiszem, ennél egészség- és környezettudatosabb süteményt nem fogok tudni kitalálni.

Mentes bármiféle adalékanyagtól, vagy erősen feldolgozott élelmiszertől. Még sütőpor sincs benne. Ezért hívhatnám "mindenmentes sütinek" is, de nem akarok arra koncentrálni, hogy mi nincs benne: maradjunk tehát a "natúr süti" elnevezésnél.

Nemrég bemutattam a szedres-málnás változatát, de a sárgabarackosra annyira rákattantam, hogy muszály egy külön posztot szentelnem neki.

Hihetetlenül finom! 

Egész nyáron évben változatosan ismételhető az alaprecept, ugyanis bármilyen gyümölccsel működik (... talán a dinnye az egyetlen amivel én nem próbálkoznék 😅).
🍎🍒🥭🍐🍓🍑

Érdemes többet sütni belőle, mert igencsak addiktív. Ráadásul a sütés utáni második és harmadik napra még jobban összeérnek az ízek... feltéve, hogy marad belőle addigra. 😋



Miért szuper ez a recept?

  • Natúr almaszósszal édesítettem - csak természetes cukrok vannak benne, abból sem túl sok
  • Zab az alapja (ami igény esetén lehet gluténmentes is) - a magas rosttartalom miatt ez a lassan felszívódó szénhidrát kíméletes a vércukor- és inzulin szintünkre nézve
  • Használtam benne bio növényi olajat, chia magot, magvakat és egy kevés bio növényi tejet
  • Csak növényi hozzávalókat tettem bele - ezáltal nem tartalmaz koleszterint és telített (azaz "rossz" zsírokat is csak elhanyagolható mértékben* (megjegyzés lásd a következő kép után)
  • Nincs benne semmilyen mesterséges és/vagy iparilag magas fokon feldolgozott hozzávaló
  • Nagyon egyszerű elkészíteni!
  • Gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel működik : a szedres-málnás verziót itt találod.
Lényeg a lényeg: ez a süti minden szempontból fantasztikus, érdemes kipróbálni!



Hozzávalók (kb. 10-14 kockához):

  • 1 evőkanál chia mag
  • 1 evőkanál víz
  • 3/4 bögre almaszósz (készíthetsz sajátot leturmixolt főtt hámozott almából, de a dm-ben is van előre elkészített, teljesen natúr almaszósz)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 bögre napraforgó- vagy repceolaj
  • 1/4 bögre bio, cukormentes szójatej vagy más növényi tej
  • egy csipet só
  • 2 bögre zabpehely (Teljesen mindegy, hogy kis- vagy nagyszemű! Sőt, ha van otthon teljes kiőrlésű zabliszted, amitől meg akarsz szabadulni, akkor bátran kiválthatod vele a zabpehely egy részét - például: 1 bögre zabpehely PLUSZ 3/4 bögre t.k. zabliszt - bármilyen arányban működik, a lényeg, hogy együtt összesen 1 és 3/4 bögre legyen a zabpehely és a t.k. zabliszt )

  • két marék aprított dió vagy pekán dió
  • 6-8 db sárgabarack
Sütőtál: 31x18cm-es kerámia sütőtálat használtam.
Használhatsz kisebbet is és akkor a maradék tésztát kisebb püspök kenyér formába pakolhatod.

Elkészítés (sütéssel együtt 50-60 perc):

  1. A sütőt előmelegítem 180 C fokra.
  2. A sütőtálba sütőpapírt teszek.
  3. A chia magot összekeverem a vízzel és 5-10 percig hagyom ázni. (Az így keletkezett nyálkás dolgot hívjuk "chia tojásnak" ami szuper kötőanyag vegán sütikben.)
  4. Egy keverőtálba teszem az almaszószt, a vanília aromát, a fahéjat, az olajat, a szójatejet, a "chia tojást" és egy csipet sót. Jól elkeverem. 
  5. A masszába most beleszórom a zabpelyhet is. Homogén tésztává dolgozom össze az egészet.
  6. 4-5 db sárgabarackot kis darabokra vágok - ez megy majd a tésztába, 3 db sárgabarackot pedig félhold-szerű körcikkelyekre vágok (lásd a képen) - utóbbi lesz a dekoráció a süti tetején.
  7. Beleszórom a tésztába az aprított diót és a kis darabokra vágott barackot. Óvatosan keverek rajta néhányat.
  8. A tésztát beleöntöm a sütőpapírral kibélelt sütőformába.
  9. A tetején elrendezem a félholdszerű barack szeleteket.
  10. 180 C fokon 35-40 percig sütöm (a kisebb és nagyobb formában is).
    Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a közepe is jól megsült-e.
  11. 20 percig hagyom kihűlni, mielőtt felvágom.
Jó étvágyat!

u.i. Tapasztalataim szerint sütés utáni második vagy harmadik napon még finomabb, mint közvetlenül sütés után. Hűtőben napokig eláll.

u.i.2:
Nektarinnal is remekül működik :-) Valahogy így:





Megjegyzések