A legszuperebb natúr süti (növényi, 100%-ban természetes hozzávalókkal)

Ez a süti azért kapta a natúr süti elnevezést, mert 100%-ban természetes hozzávalókkal készítettem el.

Azt hiszem, ennél egészség- és környezettudatosabb süteményt nem fogok tudni kitalálni.

Teljesen rákaptam!🤩 Néhány hét leforgása alatt már háromszor készítettem el, különböző gyümölcsökkel.

Mentes bármiféle adalékanyagtól, vagy erősen feldolgozott élelmiszertől. Még sütőpor vagy ilyesmi sincs benne. Ezért hívhatnám "mindenmentes sütinek" is, de nem akarok arra koncentrálni, hogy mi nincs benne. 

Szóval elképesztően egyszerű és finom! Egész nyáron évben változatosan ismételhető a recept, ugyanis bármilyen gyümölccsel működik (... talán a dinnye az egyetlen amivel én nem próbálkoznék 😅).

Az itt bemutatott változat egressel és málnával készült. A sült egres fantasztikusan fincsi! Érdemes kipróbálni így!

Érdemes többet sütni belőle, mert sütés után a második és harmadik napon még finomabb. Valahogy még jobban összeérnek az ízek addigra.


Miért szuper ez a recept?

  • Natúr almaszósszal és banánnal édesítettem - csak természetes cukrok vannak benne, abból sem túl sok
  • Zab az alapja (ami igény esetén lehet gluténmentes is) - a magas rosttartalom miatt ez a lassan felszívódó szénhidrát kíméletes a vércukor- és inzulin szintünkre nézve
  • Használtam benne bio növényi olajat, chia magot, magvakat és egy kevés bio növényi tejet
  • Csak növényi hozzávalókat tettem bele - ezáltal nem tartalmaz koleszterint és telített (azaz "rossz" zsírokat is csak elhanyagolható mértékben* (megjegyzés lásd a következő kép után)
  • Nincs benne semmilyen mesterséges és/vagy iparilag magas fokon feldolgozott hozzávaló
  • Nagyon egyszerű elkészíteni!
  • Gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel működik (kivéve talán a dinnyével)🍎🍒🥭🍐🍓🍑



*minden típusú olaj vagy zsiradék tartalmaz telített és telítetlen zsírokat is. A telített zsírokat tehát nem lehet teljesen elkerülni, de minimalizálásukra érdemes törekedni. A növényi olajok/magvajak erre alkalmasok, kivéve a kókuszzsír/kókuszolaj, valamint a pálmaolaj.
Itt van erről egy hasznos táblázat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének kiadványából: 


Lényeg a lényeg, ez a süti minden szempontból fantasztikus, érdemes kipróbálni!


Hozzávalók (kb. 10-14 kockához):

  • 1 evőkanál chia mag
  • 1 evőkanál víz
  • 1 db nagyon érett banán
  • 3/4 bögre almaszósz (készíthetsz sajátot leturmixolt főtt hámozott almából, de a dm-ben is van előre elkészített, teljesen natúr almaszósz)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • opcionális: 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 bögre napraforgó- vagy repceolaj
  • 1/4 bögre bio, cukormentes szójatej
  • egy csipet só
  • 1 és 3/4 bögre zabpehely (Teljesen mindegy, hogy kis- vagy nagyszemű! Sőt, ha van otthon teljes kiőrlésű zabliszted, amitől meg akarsz szabadulni, akkor bátran kiválthatod vele a zabpehely egy részét - például: 1 bögre zabpehely PLUSZ 3/4 bögre t.k. zabliszt - bármilyen arányban működik, a lényeg, hogy együtt összesen 1 és 3/4 bögre legyen a zabpehely és a t.k. zabliszt )

  • néhány marék aprított dió vagy törökmogyoró
  • egy bögre gyümölcs - pl. egres és málna, vagy más bogyós gyümölcs és/vagy barack és/vagy szilva
Sütőtál: 24 x 14.5cm-es kerámia sütőtálat használtam, ebbe nem fért bele az összes tészta, így a maradékot 1-2 db kisebb püspökkenyér formában sütöttem meg.
Járj el ugyanígy, vagy használj az enyémnél minden oldalán kb. 2-3 cm-rel nagyobb sütőtálat.

Elkészítés (sütéssel együtt 50-60 perc):

  1. A sütőt előmelegítem 180 C fokra.
  2. A sütőtálba sütőpapírt teszek.
  3. A chia magot összekeverem a vízzel és 5-10 percig hagyom ázni. (Az így keletkezett nyálkás dologot hívjuk "chia tojásnak" ami szuper kötőanyag vegán sütikben.)
  4. Közben egy keverőtálban villával pépesre nyomkodom a banánt.
  5. A banánpéphez hozzáadom az almaszószt, a vanília aromát, (a fahéjat,) az olajat, a szójatejet, a "chia tojást" és egy csipet sót. Jól elkeverem. 
  6. A masszába most beleszórom a zabpelyhet is. Homogén tésztává dolgozom össze az egészet.
  7. Beleszórom a tésztába az aprított diót és a gyümölcsök felét. Óvatosan keverek rajta néhányat.
  8. A tésztát beleöntöm a sütőpapírral kibélelt sütőformába.
  9. A tetejére is teszek még a gyümölcsökből dekorációnak.
  10. 180 C fokon 35-40 percig sütöm (a kisebb és nagyobb formában is).
    Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a közepe is jól megsült-e.
  11. 20 percig hagyom kihűlni, mielőtt felvágom.
Jó étvágyat!

u.i. Tapasztalataim szerint sütés utáni második vagy harmadik napon még finomabb, mint közvetlenül sütés után. Hűtőben napokig eláll.

Megjegyzések