Vegán zöldbab főzelék (gluténmentes, lisztmentes, rántás nélkül)
Az egyik legegyszerűbb, kényelmi vacsi nálunk a főzelék.
Leginkább a borsófőzelék szerepel a porondon (a borsófőzelék receptemért kattints ide) , azt egyszerűen nem tudjuk megunni. Átlagosan heti egyszer elkészítem.
Amikor héten belül újra megkívánjuk a főzeléket, akkor lép színpadra a zöldbab.
Így jártunk tegnap este is:
A főzelékeket mindig rántás nélkül készítem, kukorica keményítővel és bio szójatejjel.
A kukorica keményítő egy iparilag feldolgozott hozzávaló, ezért sem írtam, hogy ez a recept "téné". Ez mindenkinek egyéni preferencia kérdése... mivel alapvetően nagyon egészségtudatosan étkezem, nem érzek bűntudatot emiatt a heti átlag 1 teáskanál keményítő miatt.
Persze lehet, hogy a jövőben majd kísérletezek további alternatívákat. Ennek a receptnek az előnye, hogy gluténmentesen étkezők is fogyaszthatják.
A jó vegán zöldbab főzeléknek szerintem a fűszer a titka. Én most egy marokkói pirospaprikás fűszerkeveréket tettem bele, de remekül feldobja egy curry fűszerkeverék vagy olaszos fűszerkeverék is.
Feltétként ajánlom a házi quinoa fasírt receptemet, de bármilyen más, általad kedvelt feltét is megteszi.
Hozzávalók (2 főre)
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 vöröshagyma
- 600-700g mirelit zöldbab (természetesen friss zöldbab is megteszi, de az egy kicsit nehezebben hozzáférhető az év során)
- natúr zöldség alaplé por
- víz
- 1 púpos teáskanál kukoricakeményítő
- 2-3 dl szójatej
- só
- 2-3 teáskanálnyi valamilyen izgalmas fűszerkeverékből: curry, olaszos, stb.
Elkészítés (kb. 30p)
- Egy nagy lábasban felhevítem az olajat.
- Felkockázom a vöröshagymát és 2 percig megpirítom az olajon.
- Hozzáadom a mirelit zöldbabot.
- Felöntöm annyi vízzel, hogy elfedje.
- A főzővízbe teszek 1-2 teáskanál natúr ételízesítőt (és ha az ételízesítő sómentes akkor egy fél teáskanál sót is).
- Kb. 5-6 percig fedő alatt, majd 10-20 percig fedő nélkül főzöm a zöldbabot. Fontos, hogy szinte az összes víz főjön el róla! Ezt egy kicsit meggyorsíthatod, ha a vége felé lemersz belőle merőkanál vizet.
- A szójatejből egy keveset egy kávéscsészébe öntök és elkeverem benne a keményítőt.
- Amikor többnyire elfőtt a zöldbabról a víz, lejjebb kapcsolom a hőt és a lábasba öntöm a keményítős kis adag szójatejet. Elkavarom a babbal, majd a többi szójatejet is hozzáöntöm.
- A főzelékhez ekkor adom hozzá az egzotikusabb fűszereket (curry, marokkói, indiai, olaszos - ahogy tetszik).
- Alacsony hőfokon kb. 4-5 percig főzöm még a főzeléket.
- Ha ezután a főzelék túl sűrű, még egy kis szójatejet adok hozzá. Ha túl híg, akkor még 1 lapos teáskanál kukoricakeményítővel sűrítem.
- A főzelék alatt ezután lekapcsolom a tűzhelyet, de ott hagyom a meleg rezsón, amíg elkészítem a feltétet.
- Miután a kiválasztott feltétet megsütöttem egy serpenyőben egy kis olajon, tálalok.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése