Házi quinoa fasírt (vegán, gluténmentes, lisztmentes)

Van egy pár jó és természetes gabona fasírtpor a piacon, de úgy döntöttem, elkészítem a sajátomat. 

Eltartott egy darabig mire kikísérleteztem ezt a receptet, de most nagy örömmel mutatom be nektek ezt a szuper quinoás-répás gabona fasírtot.

gabona fasírt házilag quinoa vegán lisztmentes

Ennek a receptnek rengeteg előnye van, nézzük csak:

  • Tápláló és egészségtudatos: 🌱
    Csupa természetes alapanyagból készültek a 'fasírtok'. A quinoa igazi superfood, alacsony a glikémiás indexe (tehát nem dobja meg a vércukor szintet) és viszonylag magas a fehérje tartalma is: 100g főtt quinoában 5g, míg 100g főtt barna rizsben 2g.

  • Zöldségeket is csempésztem bele: 🥕
    Ez a recept még a legjobb bolti bio gabona fasírt port is veri abban, hogy friss zöldségekkel van felturbózva. Került bele reszelt répa, apróra vágott hagyma és fokhagyma is.

  • Nagyon finom! 😋 A fasírt korongok belül puhák, a széleik ropogósak. 👌
  • Sütőben készül! Tehát nem kell utána leégett darabokat súrolni a serpenyőből. 😝
Szuperül működik főzelék vagy saláta feltétként. 

Önmagában is jó délutáni sós uzsonna lehet.

Hozzávalók (kb. 16 fasírthoz)

  • 1 bögre száraz quinoa
  • 2 bögre víz
  • 1 teáskanál zöldség leves alappor
  • 1 répa finomra reszelve
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál curry por
  • 1/2 teáskanál só
  • bors
  • 1/2 bögre teljes kiőrlésű zsemlemorzsa VAGY (gluténmentes) zabpehely
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 evőkanál chia mag
  • 50 ml víz
  • 3 evőkanál napraforgóolaj

Elkészítés

  1. Öblítsd le a quinoát majd főzd meg kétszeres mennyiségű vízben, 1 teáskanál zöldségleves alappor hozzáadásával. 
  2. A quinoa alól (a mennyiségtől függően) 10-15 perc alatt fő el a víz. Utána kapcsold ki alatta a tüzet és hagyd fedő alatt párolódni pár percig.
  3. Közben szeleteld fel a vöröshagymát és a fokhagymát. 
  4. Hámozd meg a répát, majd reszeld le egy kis lyukú reszelőn.
  5. Egy nagy méretű serpenyőben forrósíts fel 1 evőkanál napraforgó olajat. 
  6. Az olajos serpenyőbe tedd bele a vöröshagymát és pirítsd közepes hőfokon 2-3 percig. 
  7. Tedd a fokhagymát is a serpenyőbe és további 1 percig pirítsd a vöröshagymával együtt.
  8. Tedd a reszelt répát és a főtt quinoát is a serpenyőbe. Add hozzá a curry port, sót, borsot és kevergesd még 1 percig.
  9. Kapcsold ki a tűzhelyet a serpenyő alatt.
  10. (Noha már nem sütök-főzök benne, továbbra is a serpenyőt használom keverőtálnak, hogy ne kelljen sokat mosogatni. 😊 Ha nincs akkora serpenyőd, amiben minden elfér, nyugodtan öntsd ki a masszát egy keverőtálba. )
  11. Az útifűmaghéjat és a chia magot keverd el 50 ml vízzel.
  12. Add hozzá a serpenyőhöz a zsemlemorzsát/zabpelyhet, a beáztatott útifűmaghéjat és chia magot, plusz 2 evőkanál olajat. 
  13. Keverd jól össze az egészet. Ha túl száraz, akkor adj hozzá még egy kis (50ml) vizet és esetleg 1 teáskanál útifűmaghéjat.
  14. Az így elkészült masszát hagyd legalább 10 percig állni.
  15. Melegítsd elő a sütőt 200C fokra. Tegyél sütőpapírt egy tepsibe.
  16. Vizes kézzel gyúrj golyókat a quinoás masszából (kegy golyó kb. egy púpos evőkanálnyi tésztából készüljön). 
  17. A golyókat helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire és egy kanállal lapítsd ki őket.
  18. 30 perc alatt, 200 C fokon süsd arany barnára és ropogósra a fasírtokat.
  19. Hagyd őket egy picit hűlni és megkeményedni.
Jó étvágyat!
vegán házi fasírt gabona quinoa egészségtudatos


Megjegyzések