Házi quinoa fasírt (vegán, gluténmentes, lisztmentes)
Van egy pár jó és természetes gabona fasírtpor a piacon, de úgy döntöttem, elkészítem a sajátomat.
Eltartott egy darabig mire kikísérleteztem ezt a receptet, de most nagy örömmel mutatom be nektek ezt a szuper quinoás-répás gabona fasírtot.
Ennek a receptnek rengeteg előnye van, nézzük csak:
- Tápláló és egészségtudatos: 🌱
Csupa természetes alapanyagból készültek a 'fasírtok'. A quinoa igazi superfood, alacsony a glikémiás indexe (tehát nem dobja meg a vércukor szintet) és viszonylag magas a fehérje tartalma is: 100g főtt quinoában 5g, míg 100g főtt barna rizsben 2g. - Zöldségeket is csempésztem bele: 🥕
Ez a recept még a legjobb bolti bio gabona fasírt port is veri abban, hogy friss zöldségekkel van felturbózva. Került bele reszelt répa, apróra vágott hagyma és fokhagyma is. - Nagyon finom! 😋 A fasírt korongok belül puhák, a széleik ropogósak. 👌
- Sütőben készül! Tehát nem kell utána leégett darabokat súrolni a serpenyőből. 😝
Szuperül működik főzelék vagy saláta feltétként.
Önmagában is jó délutáni sós uzsonna lehet.
Hozzávalók (kb. 16 fasírthoz)
- 1 bögre száraz quinoa
- 2 bögre víz
- 1 teáskanál zöldség leves alappor
- 1 répa finomra reszelve
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál curry por
- 1/2 teáskanál só
- bors
- 1/2 bögre teljes kiőrlésű zsemlemorzsa VAGY (gluténmentes) zabpehely
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 evőkanál chia mag
- 50 ml víz
- 3 evőkanál napraforgóolaj
Elkészítés
- Öblítsd le a quinoát majd főzd meg kétszeres mennyiségű vízben, 1 teáskanál zöldségleves alappor hozzáadásával.
- A quinoa alól (a mennyiségtől függően) 10-15 perc alatt fő el a víz. Utána kapcsold ki alatta a tüzet és hagyd fedő alatt párolódni pár percig.
- Közben szeleteld fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
- Hámozd meg a répát, majd reszeld le egy kis lyukú reszelőn.
- Egy nagy méretű serpenyőben forrósíts fel 1 evőkanál napraforgó olajat.
- Az olajos serpenyőbe tedd bele a vöröshagymát és pirítsd közepes hőfokon 2-3 percig.
- Tedd a fokhagymát is a serpenyőbe és további 1 percig pirítsd a vöröshagymával együtt.
- Tedd a reszelt répát és a főtt quinoát is a serpenyőbe. Add hozzá a curry port, sót, borsot és kevergesd még 1 percig.
- Kapcsold ki a tűzhelyet a serpenyő alatt.
- (Noha már nem sütök-főzök benne, továbbra is a serpenyőt használom keverőtálnak, hogy ne kelljen sokat mosogatni. 😊 Ha nincs akkora serpenyőd, amiben minden elfér, nyugodtan öntsd ki a masszát egy keverőtálba. )
- Az útifűmaghéjat és a chia magot keverd el 50 ml vízzel.
- Add hozzá a serpenyőhöz a zsemlemorzsát/zabpelyhet, a beáztatott útifűmaghéjat és chia magot, plusz 2 evőkanál olajat.
- Keverd jól össze az egészet. Ha túl száraz, akkor adj hozzá még egy kis (50ml) vizet és esetleg 1 teáskanál útifűmaghéjat.
- Az így elkészült masszát hagyd legalább 10 percig állni.
- Melegítsd elő a sütőt 200C fokra. Tegyél sütőpapírt egy tepsibe.
- Vizes kézzel gyúrj golyókat a quinoás masszából (kegy golyó kb. egy púpos evőkanálnyi tésztából készüljön).
- A golyókat helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire és egy kanállal lapítsd ki őket.
- 30 perc alatt, 200 C fokon süsd arany barnára és ropogósra a fasírtokat.
- Hagyd őket egy picit hűlni és megkeményedni.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése