Vegán rakott kel egészségtudatosan (téné, gluténmentes, IR-diétás)

Ezt a receptet az intuícióm vezérelte tegnap este és elképesztő jól sikerült! 😋💥

Tekinthetjük újabb bizonyítéknak arra, hogy a kelkáposztával sokkal jobb dolgok is készülhetnek, mint a menzás kelkáposzta főzelék.

Őszintén szólva csak utólag jöttem rá, hogy létezik olyan, hogy "rakott kel". Ma, amikor elkezdtem leírni a receptet és elgondolkoztam rajta, hogyan lehetne elnevezni . 😅

csőben sült spenótos gomba óta tudom, hogy kesudióból elképesztő finom besamel (vagy "kesumel"?😋) szószt lehet készíteni, méghozzá kizárólag természetes hozzávalók felhasználásával. Azóta agyalok rajta, hogy mit tudnék még így "csőben sütni", ezzel a "kesumel" szósszal.

Tegnap aztán úgy döntöttem, hogy egy, a hűtőben lassan egy hete várakozó kelkáposztának lesz ez a sorsa. Nem bántam meg, rendszeresen el fogom készíteni ezt a fogást.


A kesumel szószba most tettem egy kis kurkumát is, ettől lett ilyen szép sárga színe. Az esztétikai hozadékon túl a kurkuma immunerősítő hatással is bír, noha nem tudom, hogy ez ekkora mennyiségben érvényesül-e.

Tölteléknek vörös lencsét és fekete rizst használtam, hogy több fehérje és némi lassú felszívódású szénhidrát is kerüljön bele.

Fehérje egyébként a kesudióban is van - én kb. 100g kesudiót használtam fel, ami 18-20g fehérjét és 30g szénhidrátot tartalmaz. Ez a mennyiség 2-3 adag között oszlik el, tehát még belefért egy kis extra fehérje/szénhidrát mennyiség.

A fekete rizzsel szerettem volna az egyébként plusz egy színt belevinni a fogásba. Ez szerintem jót tett neki esztétikailag, különben kicsit semmilyen lenne a sok fehér-sárga-halványzöld.
Ugyanezt az esztétikai hatást fekete babbal vagy vörös babbal is el lehet érni.



A kesudió zsírtartalma, olajos mag lévén, elég magas (43g/100g), ezért is alkalmas a sajt helyettesítésére a szószban. A kalória tartalom is hasonló (550kcal/100g), ami kiadóssá teszi ezt a fogást - abszolút jól lehet lakni vele :)

A sajttal ellentétben azonban a kesudió nem tartalmaz "rossz" koleszterint és csak elvétve vannak benne telített zsírsavak. A tudomány állása szerint ez jót tesz a testünknek.

Nézzétek meg milyen gazdag, krémes, szaftos lett. Szerintem egyáltalán nem hiányzik belőle a sajt (vagy a műsajt):




Hozzávalók (2-4 adaghoz)

(én egy 31x18cm-es kerámia sütőtálat használtam)

A kesuszószhoz / kesumelhez:
  • 3/4-1 bögre (1 bögre=240 ml) natúr kesudió, 3-4 órára beáztatva szobahőmérsékletű vízben
  • 100 ml szójatej vagy ugyanennyi víz
  • 50 ml víz
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • fél citrom leve vagy egy teáskanál almaborecet
  • egy teáskanál só
  • fél teáskanál fokhagymagranulátum
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma (elhagyható, de attól lesz ilyen szép 
A többi hozzávaló:
  • 3 evőkanál olívaolaj vagy napraforgó olaj
  • 1 kisebb fej kelkáposzta (nekem az 1/4-e nem fért már bele a sütőtálba)
  • 1/2 bögre fekete rizs (vagy más gabona)
  • 1/2 bögre vörös lencse (vagy más hüvelyes)
  • opcionális: vegyes zöldségleves alappor
  • 3 evőkanál teljes kiőrlésű vagy gluténmentes zsemlemorzsa vagy aprított dió
Szükséges eszközök:
  • egy tepsi
  • egy ív sütőpapír
  • botmixer
  • sütőtál (én egy 31x18cm-es kerámia sütőtálat használtam)

Elkészítés (kb. 1 óra plusz a kesudió előáztatási ideje)

  1. Beáztatom a kesudiót szobahőmérsékletű vízben 3-4 órára. (Ha sietsz, akkor forró vízzel öntsd le - így másfél óra áztatás is elég)
  2. Amikor letelt a kesudió ázási ideje, elkészítem a besamel szószt: Leöntöm a vizet a kesudiókról, majd egy botmixer segítségével összeturmixolom a szójatejjel, vízzel, sörélesztővel, citromlével/almaborecettel, sóval, fokhagyma granulátummal és kurkumával. Krémes, sűrű, de önthető szószt kapok. Félreteszem.
  3. A sütőt előmelegítem 200 C fokra. A tepsibe sütőpapírt helyezek.
  4. A kelkáposztának eltávolítom a külső leveleit és 8 egyenlő szeletre vágom. Először félbe, aztán negyedekre, aztán nyolcadokra.
  5. A kelkáposzta nyolcadokat a sütőpapírra helyezem, jól meglocsolom olajjal, megszórom sóval. Valahogy így kell, hogy kinézzenek:


  6. 30 percig sütöm a kelkáposztát, de úgy, hogy 15-20 perc után megfordítom a szeleteket és a másik oldalukat is meglocsolom olajjal és megsózom. Majd visszateszem őket a sütőbe, hogy mindkét oldaluk megsüljön.
  7. Amíg elősülnek a kelkáposzta szeletek, addig megfőzöm a rizst és a lencsét, a csomagoláson szereplő útmutató szerint (jellemzően 2-3x-os vízben 20-30 perc alatt). A lencsébe én általában teszek valamilyen fűszert is (pl. natúr zöldséglé alapport).
  8. Amikor megfőtt a lencse és a rizs is, akkor összekeverem őket. 
  9. Amikor átsültek a kelkáposzta cikkelyek, akkor kiveszem őket a sütőből. 
  10. A kerámia tál aljára pakolom a káposzta szeleteket és közéjük kanalazom az összekevert lencsés fekete rizst. (Nekem a 8 szelet káposztából csak 6 fért bele a sütőtálba, így kettőt eltettem más célokra).
  11. Jöhet a kesuszósz: egyenletesen eloszlatom a sütőtálban.
  12. Ezt az egészet megszórom még néhány evőkanál zsemlemorzsával vagy aprított dióval.
  13. A sütőtálat visszatolom a sütőbe és még 25-30 percig sütöm az egészet 200 C fokon.
  14. Friss zöldsalátával tálalom.
Jó étvágyat! 😎

Megjegyzések