Csőben sült spenót és gomba kesu-besamellel (gluténmentes, TÉNÉ, vegán)
Az elmúlt időszakból erre a receptre vagyok a legbüszkébb 😊
Gombát, spenótot és csicseriborsót leöntöttem egy házi kesu-besamel szósszal és megsütöttem.
Egészen fantasztikus!
Noha csak zöldség és kesudió alkotja, ez egy kellemesen laktató és tápláló étel. Még a férjem is csak salátát szokott mellé enni. 🥗
De talán az ebben az ételben a legnagyobb bravúr, hogy mentes mindenféle mű dologtól, feldolgozott élelmiszerektől. Nem használtam fel hozzá sem bolti növényi tejszínt, sem "műsajtot".
Lenyűgöz, hogy milyen szépen megsül ez a kesudiós besamel szósz. Amint a képen láthatod, teljesen összeáll egy fél órás sütés után.
Ebben a fogásban a kesudió szolgáltatja az energiát (azaz a kalóriák zömét) és a "jó" zsírokat. A hagyományos, sajtos-tejszínes besamel szósszal ellentétben a kesudióból készült besamel (hívhatnánk mondjuk kesumel-nek 😁) nem tartalmaz koleszterint. Ez a jelenleg ismert információk alapján jó hír a szívnek és az érrendszernek. A növényi zsírok nem nehezítenek el úgy, mint az állati eredetű zsírok - bye-bye kajakóma! 👋
A gombafélék több kutatás alapján is valószínűleg tartalmaznak rákellenes összetevőket és jótékony hatással vannak az agy és a gyomor egészségére is.
A spenót is rengeteg vitamint és antioxidást biztosít. Bár hozzá kell tennem, hogy aki ki akarja 'maxolni' a spenót superfood jellegét, az inkább nyersen fogyassza. ☝
A csicseriborsó proteint és további értékes tápanyagokat (folát, vas, stb.) ad az ételhez. Hasznos tudni, hogy a csicseriborsó még konzerv formátumban is megőrizi a benne található tápanyagokat... jó hír, hogy megspórolható a félnapos előáztatás és az 1-2 órás főzés. 😝
Egyébként a csicseriborsó teljesen elhagyható ebből a gratinből. Akár helyettesíthető lencsével vagy egy kis főtt quinoával / más gabonával is, ha jó szénhidrátokkal is felturbóznád az ételt.
Nézzük a receptet!
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 1 bögre (=240 ml) natúr kesudió, 3-4 órára beáztatva szobahőmérsékletű vízben
- 150-160 ml (szűrt) víz
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
- fél citrom leve
- fél teáskanál só
- fél teáskanál fokhagymagranulátum
- 1 evőkanál olívaolaj vagy napraforgó olaj
- 1 nagy vöröshagyma
- kb. 500g csiperkegomba
- 5-6 gerezd fokhagyma
- kakukkfű (opcionális)
- kb. 150 g friss vagy kiolvasztott és lecsepegtetett mirelit spenótlevél
- só, bors
- szárított paradicsom vagy olajban eltett articsóka (opcionális)
- egy fél konzerv csicseriborsó (helyettesíthető főtt lencsével, főtt bulgurral vagy főtt quinoával)
- 2-3 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (vagy gluténmentes morzsa vagy aprított dió)
- botmixer
- serpenyő
- sütő tál (én 31x18cm-es kerámia sütőtálat használtam)
Elkészítés (a kesu áztatási ideje nélkül kb. 45-50 perc, melyből 30 perc passzív)
- Beáztatom a kesudiót szobahőmérsékletű vízben 3-4 órára. (Ha sietsz, akkor forró vízzel öntsd le - így másfél óra áztatás is elég.)
- Amikor letelt a kesudió ázási ideje, elkészítem a besamel szószt: Leöntöm a vizet a kesudiókról, majd egy botmixer segítségével összeturmixolom a vízzel, sörélesztővel, citromlével, sóval és fokhagyma granulátummal. Krémes, sűrű szószt kapok. Félreteszem.
- A sütőt előmelegítem 175 C fokra és előkészítem a sütőtálat.
- Felvágom a hagymát, gombát, fokhagymát.
- A serpenyőben felhevítek egy evőkanál olajat.
- A serpenyőbe teszem a felszeletelt vöröshagymát és 2-3 percig pirítom közepes hőfokon.
- Hozzáadom a vöröshagymához a felszeletelt gombát (esetleg kakukkfüvet) és további 3-4 percig pirítom.
- Hozzáadom a serpenyőhöz a felszeletelt fokhagyma gerezdeket is és 1-2 percig tovább pirítom az egészet.
- Hozzáadom a serpenyőhöz a friss vagy kiolvasztott spenót leveleket és pár percig tovább pirítom (ha friss spenótlevelet használsz, akkor addig hagyd a tűzön, amíg összeesnek a levelek).
- Jól megsózom és borsozom a zöldségeket.
- Hozzáadom a zöldségekhez a csicseriborsót és a szárított paradicsomot.
- Ezt az egész zöldséges keveréket egyenletesen elosztom a hőálló sütőtálban. A tetejére ráöntöm a kesu-besamelt, úgy, hogy mindenhol elfedje a zöldségeket. (lásd képes útmutató alább)
- A kesu rétegre szórok még két evőkanálnyi teljes kiőrlésű zsemlemorzsát.
- Az egészet beteszem a sütőbe és kb. 35 perc alatt 175 C fokon aranybarnára sütöm.
- Amikor elkészült, salátával vagy gabonával tálalom.
Először a pirított zöldségek mennek a sütőtálba |
Aztán a kesuszósz / kesu-besamel |
Végül egy kis zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű és/vagy gluténmentes) vagy aprított dió |
Így néz ki, mielőtt beteszem a sütőbe |
Ilyen a keresztmetszete miután megsült |
Ha jól megsült, akkor nem folyik |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése