Csőben sült spenót és gomba kesu-besamellel (gluténmentes, TÉNÉ, vegán)

Az elmúlt időszakból erre a receptre vagyok a legbüszkébb 😊

Gombát, spenótot és csicseriborsót leöntöttem egy házi kesu-besamel szósszal és megsütöttem.

Egészen fantasztikus!

Noha csak zöldség és kesudió alkotja, ez egy kellemesen laktató és tápláló étel. Még a férjem is csak salátát szokott mellé enni. 🥗

De talán az ebben az ételben a legnagyobb bravúr, hogy mentes mindenféle mű dologtól, feldolgozott élelmiszerektől. Nem használtam fel hozzá sem bolti növényi tejszínt, sem "műsajtot".

Lenyűgöz, hogy milyen szépen megsül ez a kesudiós besamel szósz. Amint a képen láthatod, teljesen összeáll egy fél órás sütés után. 

vegán csőben sült gratin besamel téné

Ebben a fogásban a kesudió szolgáltatja az energiát (azaz a kalóriák zömét) és a "jó" zsírokat. A hagyományos, sajtos-tejszínes besamel szósszal ellentétben a kesudióból készült besamel (hívhatnánk mondjuk kesumel-nek 😁) nem tartalmaz koleszterint. Ez a jelenleg ismert információk alapján jó hír a szívnek és az érrendszernek. A növényi zsírok nem nehezítenek el úgy, mint az állati eredetű zsírok - bye-bye kajakóma! 👋

A gombafélék több kutatás alapján is valószínűleg tartalmaznak rákellenes összetevőket és jótékony hatással vannak az agy és a gyomor egészségére is.

A spenót is rengeteg vitamint és antioxidást biztosít. Bár hozzá kell tennem, hogy aki ki akarja 'maxolni' a spenót superfood jellegét, az inkább nyersen fogyassza. ☝

A csicseriborsó proteint és további értékes tápanyagokat (folát, vas, stb.) ad az ételhez. Hasznos tudni, hogy a csicseriborsó még konzerv formátumban is megőrizi a benne található tápanyagokat... jó hír, hogy megspórolható a félnapos előáztatás és az 1-2 órás főzés. 😝

Egyébként a csicseriborsó teljesen elhagyható ebből a gratinből. Akár helyettesíthető lencsével vagy egy kis főtt quinoával / más gabonával is, ha jó szénhidrátokkal is felturbóznád az ételt. 

Nézzük a receptet!

Hozzávalók (4 adaghoz)

A kesuszószhoz:
  • 1 bögre (=240 ml) natúr kesudió, 3-4 órára beáztatva szobahőmérsékletű vízben
  • 150-160 ml (szűrt) víz
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • fél citrom leve
  • fél teáskanál só
  • fél teáskanál fokhagymagranulátum
A zöldségekhez:
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy napraforgó olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • kb. 500g csiperkegomba
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű (opcionális)
  • kb. 150 g friss vagy kiolvasztott és lecsepegtetett mirelit spenótlevél
  • só, bors
  • szárított paradicsom vagy olajban eltett articsóka (opcionális)
  • egy fél konzerv csicseriborsó (helyettesíthető főtt lencsével, főtt bulgurral vagy főtt quinoával)
  • 2-3 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (vagy gluténmentes morzsa vagy aprított dió)
Szükséges eszközök: 
  • botmixer
  • serpenyő 
  • sütő tál (én 31x18cm-es kerámia sütőtálat használtam)

Elkészítés (a kesu áztatási ideje nélkül kb. 45-50 perc, melyből 30 perc passzív)

  1. Beáztatom a kesudiót szobahőmérsékletű vízben 3-4 órára. (Ha sietsz, akkor forró vízzel öntsd le - így másfél óra áztatás is elég.)
  2. Amikor letelt a kesudió ázási ideje, elkészítem a besamel szószt: Leöntöm a vizet a kesudiókról, majd egy botmixer segítségével összeturmixolom a vízzel, sörélesztővel, citromlével, sóval és fokhagyma granulátummal. Krémes, sűrű szószt kapok. Félreteszem.
  3. A sütőt előmelegítem 175 C fokra és előkészítem a sütőtálat.
  4. Felvágom a hagymát, gombát, fokhagymát.
  5. A serpenyőben felhevítek egy evőkanál olajat.
  6. A serpenyőbe teszem a felszeletelt vöröshagymát és 2-3 percig pirítom közepes hőfokon. 
  7. Hozzáadom a vöröshagymához a felszeletelt gombát (esetleg kakukkfüvet) és további 3-4 percig pirítom. 
  8. Hozzáadom a serpenyőhöz a felszeletelt fokhagyma gerezdeket is és 1-2 percig tovább pirítom az egészet.
  9. Hozzáadom a serpenyőhöz a friss vagy kiolvasztott spenót leveleket és pár percig tovább pirítom (ha friss spenótlevelet használsz, akkor addig hagyd a tűzön, amíg összeesnek a levelek).
  10. Jól megsózom és borsozom a zöldségeket. 
  11. Hozzáadom a zöldségekhez a csicseriborsót és a szárított paradicsomot.
  12. Ezt az egész zöldséges keveréket egyenletesen elosztom a hőálló sütőtálban. A tetejére ráöntöm a kesu-besamelt, úgy, hogy mindenhol elfedje a zöldségeket. (lásd képes útmutató alább)
  13. A kesu rétegre szórok még két evőkanálnyi teljes kiőrlésű zsemlemorzsát.
  14. Az egészet beteszem a sütőbe és kb. 35 perc alatt 175 C fokon aranybarnára sütöm.
  15. Amikor elkészült, salátával vagy gabonával tálalom.

Először a pirított zöldségek mennek a sütőtálba

téné gratin csőben sült vegán mindenmentes besamel
Aztán a kesuszósz / kesu-besamel

téné gratin csőben sült vegán
Végül egy kis zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű és/vagy gluténmentes) vagy aprított dió

téné gratin csőben sült vegán
Így néz ki, mielőtt beteszem a sütőbe

téné gratin csőben sült vegán
Ilyen a keresztmetszete miután megsült

téné gratin csőben sült vegán
Ha jól megsült, akkor nem folyik




Megjegyzések